Hlavní obsah

Do důchodu? Nikdy! Tito slavní jsou aktivní navzdory vysokému věku

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Na to, kolika let se člověk dožije, má vliv štěstí, genetika i životní styl. Asi jen málo lidí by chtělo žít věčně, ale sfouknout úctyhodný počet svíček na dortu také není k zahození. Kterým celebritám se to podařilo?

Článek

Život toho nabízí mnoho, ale všechno se stihnou zkrátka nedá. Existují ovšem lidé, kteří se z jeho darů mohou těšit velmi dlouho. Kteří slavní pracují a jsou aktivní bez ohledu na vyšší věk?

Iris Apfel (100)

Kulatiny se dvěma nulami oslavila loni v srpnu americká podnikatelka, desítky let považovaná za módní ikonu. Svým oblékáním, které hýří barvami, se snaží bourat zažité stereotypy o věku a módě a díky výrazným brýlím je snadno zapamatovatelná. A jaký je její recept na dlouhověkost? Práce, práce a zase práce.

Foto: Profimedia.cz

Při chůzi si sice Iris Apfel pomáhá hůlkou, ale jinak je v kondici, kterou by jí mohly závidět i mladší ročníkyFoto: Profimedia.cz

Angela Lansbury (96)

Herečce, kterou proslavila role spisovatelky Jessicy Fletcher v seriálu To je vražda, napsala (1984–1996), zbývají necelé čtyři roky do stých narozenin. Před pár lety prohlásila, že se na svůj věk rozhodně necítí a že je plná energie. Vděčí za to prý sklence vína, kterou si pravidelně dopřává, a vitaminům, jež užívá jako doplňky stravy. Poslední dobou se ale na veřejnosti moc neobjevuje.

Foto: Profimedia.cz

Takhle skvěle vypadala Angela Lansbury v roce 2019Foto: Profimedia.cz

Alžběta II. (95)

Nelze opomenout ani britskou královnu, která se zdá být ve stejně dobré kondici už desítky let. A letos bude potřebovat opravdu hodně sil – chystají se totiž velkolepé oslavy 70. výročí, kdy usedla na trůn. Za její skvělou formou jsou jistě i geny, ale obrovský vliv má také životní styl: panovnice je známá dodržování pravidelných zvyků a střídmým jídelníčkem a má ráda procházky, na které často bere i své psy.

Foto: Profimedia.cz

Dlouhověkost mají v rodině: královnina matka Alžběta se dožila 101 letFoto: Profimedia.cz

Tony Bennett (95)

V loňském roce oznámil slavný americký zpěvák konec kariéry a pojal ho opravdu se vší parádou. On a Lady Gaga (35) vydali společnou desku, po jejím boku odzpíval i svůj poslední koncert a dostal se tak do Guinnessovy knihy rekordů. K odchodu z pódia zpěváka donutila Alzheimerova choroba, kterou mu lékaři diagnostikovali v roce 2016.

Foto: Profimedia.cz

Kdyby to bylo jen na zpěvákovi, vystupoval by dál, ale plány mu zkřížila nemocFoto: Profimedia.cz

Jiřina Bohdalová (90)

Úctyhodně dlouhým životem plným zážitků a krásných rolí se může pochlubit také královna české komedie. Na první pohled je znát, že je plná života. Stále hraje – letos se objeví například ve filmu Vánoční příběh režisérky Ireny Pavláskové (62). Životní elán má prý herečka po rodičích a v kondici ji podle jejích slov udržuje právě práce, která ji i po tolika letech pořád baví a naplňuje.

Foto: MICHAL PROTIVANSKÝ / CZECH NEWS Michal Protivansky/CNC / CNC / Profimedia

Jiřina Bohdalová je plná energie, umí překonávat překážky a dokáže se zasmátFoto: MICHAL PROTIVANSKÝ / CZECH NEWS Michal Protivansky/CNC / CNC / Profimedia

Jiří Suchý (90)

Mezi české devadesátníky se řadí i herec, textař, komik... Seznam všeho, čemu se v životě tenhle všestranný umělec věnoval a věnuje, by byl málem nekonečný. Také on svou výbornou kondici připisuje práci – trpí prý workoholismem. I když zdravotní neduhy se mu zcela nevyhýbají: v říjnu ho přímo z divadla odvezla záchranka, protože se mu udělalo nevolno, ale naštěstí se nejednalo o nic vážného a ještě ten den byl doma.

Foto: Jan Handrejch / Právo / Profimedia

Po návratu z nemocnice Jiří Suchý tvrdil, že zvolní, ale nikdo mu to moc nevěříFoto: Jan Handrejch / Právo / Profimedia

Ladislav Trojan (89)

Kulatých devadesát bude v srpnu populárnímu českému herci, který si – co se filmů týče – zatím naposledy zahrál v roce 2019 v komediálním dramatu Vlastníci. Nedávno ho ovšem trápila noha – otékala a velice silně bolela, ale nakonec se našel specialista, který pomohl. Obdivuhodná je také skutečnost, že s manželkou Olgou (88) jsou svoji už 64 let.

Foto: Profimedia.cz

Ladislav Trojan v roce 2020 na premiéře filmu Šarlatán, ve kterém si zahráli jeho syn Ivan (57) a vnuk Josef (21)Foto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám