Hlavní obsah
3,9
(9)
Foto: Kateřina Harudová

Foto: Kateřina Harudová

Králičí maso obsahuje minimum cholesterolu a je snadno stravitelné, takže ho můžete s klidem uvařit i dětem nebo nemocným. A vy si prostě a jednoduše pochutnáte, třeba na tomto jarním vývaru se zeleninou osmaženou na másle a bylinkovými celestýnskými nudlemi.

20 min.
Příprava
1 hod., 20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Vývar
  • 600 g králíka
  • 1 ks cibule
  • 2 ks mrkve
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 10 kuliček celého černého pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 ks bobkového listu
  • 2 lžičky soli
  • 2 stroužky česneku
Celestýnské nudle
  • 1 ks vejce
  • 30 g polohrubé mouky
  • 50 ml mléka
  • 1 špetka soli
  • 1 hrst čerstvých bylinek
K dokončení
  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • 2 ks mrkve
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 ks kedlubny
  • 2 hrsti čerstvých bylinek
Článek

Postup

01.

Použijte buď dvě stehna a kus hřbetu, nebo zhruba půlku králíka, případně z celého králíka odřízněte stehna (a upečte je zvlášť) a zbytek použijte na polévku.

02.

Maso s kořením a očištěnou zeleninou (cibuli přepulte, ale klidně jí nechte část slupky, dodá vývaru pěknou barvu, stejně tak mrkev netřeba loupat, jen jí odřízněte konce) zalijte asi 1,4 l vody, podle chuti osolte a na mírném plameni vařte 1 až 1,5 hodiny doměkka. Pokud vlastníte pomalý hrnec, určitě ho použijte – nastavte ho na low na osm hodin.

03.

Ke konci vaření očistěte novou mrkev, celer a kedlubnu či jinou zeleninu, pokrájejte na kousky a dozlatova opečte nejlépe na přepuštěném másle. Během opékání osolte.

04.

Připravte si celestýnské nudle. Vejce prošlehejte s moukou, mlékem, špetkou soli a nasekanými bylinkami (dala jsem pažitku a kopr) a nechte alespoň 10 minut odležet. Poté z těsta usmažte dvě tenké palačinky, srolujte je a pokrájejte na proužky.

05.

Když je maso měkké, vývar sceďte, maso oberte a vraťte do polévky, zeleninu a koření odstraňte a vývar případně dochuťte. Podávejte s na másle opečenou zeleninou, nudlemi a dalšími sekanými bylinkami (libeček, pažitka, petržel a další).

Foto: Kateřina Harudová

Do polévky můžete přidat i další oblíbenou zeleninu. Čerstvé hráškové lusky vypadají krásně a chutnají ještě lépe a z „obyčejné“ polévky vykouzlí lákavou pochoutku pro děti i pro hostyFoto: Kateřina Harudová

Tip: Pokud vývar připravujete v pomalém hrnci, mrkev zůstane hezky na skus, takže ji v polévce můžete klidně nechat.

Reklama

Související témata:

Načítám