Hlavní obsah

Je možné ve spánku pracovat na zlepšení paměti?

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spánek funguje jako úklidový režim mozku. Když pořádně nespíte, je to, jako když doma neuklízíte. Postupně se propadáte do stále většího nepořádku…

Článek

Všem to nejlépe myslí, když jsou dobře odpočatí. Jasný a pozorný mozek umožňuje soustředit se, učit se, pamatovat si nové informace a být kreativní. Když jste unavení a ospalí, chybujete, jste špatně naladění a méně produktivní. Spánkový deficit mění také vnímání okolního světa.

„Nedostatek spánku je mimo jiné jednou z hlavních příčin snížené schopnosti soustředit se a zvýšené tendence ke krátkodobému zdřímnutí, pokud se tělo dostane do klidu. Výsledný mikrospánek je jednou z nejčastějších příčin závažných autohavárií, zejména kamionů,“ upozorňuje profesorka Hana Matějovská Kubešová, přednostka interní kliniky, geriatrie a praktického lékařství na LF MU v Brně.

Během spánku mozek zpracovává informace

Zdravý spánek připravuje mozek, aby mohl během dne informace nejen přijímat, ale také dlouhodobě zpracovávat a uchovávat. Spánek dokonce v mozku vyvolává změny, které upevňují vzpomínky, tedy posilují spojení mezi mozkovými buňkami a přenášejí informace z jedné části mozku do druhé.

Čeká vás zkouška? Jděte včas spát

Četnými výzkumy odhalili vědci zajímavou skutečnost, kterou jistě využijí nejen studenti. V rámci několika studií učili účastníky novým dovednostem a poté sledovali stav jejich mozku po období, kdy spali i kdy nespali. Zjistili, že když se lidé poté, co se naučí něčemu novému, pořádně vyspí, jsou centra mozku řídící rychlost a přesnost aktivnější než u těch, kteří spánku moc nedali.

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Spánek v mozku uklízí. Když nespíte, je to, jako byste se propadali do stále většího nepořádku…Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Nejlepší je učit se před spaním

Z toho vědci vyvozují, že ve spánku se v mozku vzpomínky a dovednosti přesouvají, aby se další den upevnily. Bylo tedy prokázáno, že spánek, který následuje krátce po výuce, pomáhá nové informace udržet.

„Spánek má rozhodující význam pro uložení a fixaci vědomostí nabytých během dne,“ potvrzuje profesor Jan Plzák z České společnosti pro výzkum spánku a spánkovou medicínu. Některá bádání dokonce naznačují, že z dlouhodobého hlediska si lidé příslušné informace pamatují lépe, když se je učí před spaním.

Foto: uzhursky, Shutterstock.com

Když se budete učit před spaním, mozek informace nejlépe vstřebá a uložíFoto: uzhursky, Shutterstock.com

Nové koncepty i aha momenty

Kromě zapamatování vzpomínek však spánek umožňuje zpracovávat i nové myšlenky. Když spíte, mohou se znalosti a zkušenosti spojovat a části mozku pak vytvářejí nové koncepty nebo takzvané aha momenty, kdy vám něco zázračně dojde a vy se divíte, jak se to vlastně stalo. To může být velmi užitečné, zejména když se snažíte vyřešit nějakou zapeklitost nebo se chystáte pokročit v práci dál.

Spát a přitom se učit?

Mezi nejnovější poznatky patří i to, že se nové informace můžete učit, dokonce i když spíte. Aby hypotézu ověřili, vystavili vědci pokusné osoby během spánku zvuku a příjemné vůni. Když jim potom ráno po probuzení pustili totožný zvuk, začali účastníci výzkumu čichat. To znamená, že si ve spánku vytvořili asociaci: zvuk – příjemná vůně.

Proč byste neměli spánek zanedbávat

O spojitosti spánku a učení se neustále bádá a na světlo tak vyplouvají nové objevné poznatky. Už nyní je ale zřejmé, že aby mohl třídit zkušenosti, ukládat informace a podporovat kreativitu i produktivitu, potřebuje mozek pravidelný a dostatečný spánek. „Potřeba délky spánku je individuální,“ informuje Jan Plzák. Obecně ale platí, že byste pravidelně neměli spát méně než šest hodin denně. Ale pozor: škodit  může i příliš mnoho spánku.

Reklama

Načítám