Hlavní obsah

9 superpotravin, které v létě najdete v Česku

Foto: l i g h t p o e t, Shutterstock.com

Foto: l i g h t p o e t, Shutterstock.com

Reklama

O superpotravinách se často hovoří v souvislosti s exotickými plodinami, jako je acai, maca nebo chia semínka. To je ale trochu škoda, protože v Česku také rostou plody, které lze pro jejich prospěšné vlastnosti považovat za skutečné klenoty. O jaké se jedná?

Článek

V posledních letech se všude možně hodně skloňuje slovo „superpotravina“. To je z hlediska výživy jídlo, které i v poměrně malém množství dodá mnoho cenných látek, které podporují celkové zdraví. Hovoří se také o tom, že takové potraviny jsou silně koncentrované, což znamená právě to, že kvůli tomu, aby vám prospěly, jich nemusíte denně sníst kila, ale postačí třeba hrst. Jen je nutné je jíst pravidelně. Které takové poklady nabízí letní měsíce v Česku? Zeptali jsme se odbornic na výživu.

1. Maliny

Jsou dobrým zdrojem vlákniny, která pomáhá regulovat trávení a hladinu cukru v krvi. „Obsahují také přínosné třísloviny, které mají schopnost na sebe vázat cizorodé látky a odvádět je z těla pryč,“ dodává výživová poradkyně Kateřina Adámková. Navíc mají skutečně málo cukru.

Foto: Stepanek Photography, Shutterstock.com

Když do ranní kaše přidáte maliny, obohatíte ji o cenné tříslovinyFoto: Stepanek Photography, Shutterstock.com

2. Borůvky

Borůvky jsou chudé na cukr a bohaté na vlákninu i antokyany (modrý pigment). Ty mohou, jak říká výživová odbornice Kateřina Adámková, zlepšovat metabolismus glukózy (měnit způsob zpracování a ukládání cukru v těle). Díky tomu mohou pomáhat s prevencí cukrovky i s hubnutím.

3. Třešně

Skvěle působí při snižování zánětů, mírnění artritických obtíží a zlepšování kvality spánku. Kromě toho se ukázalo, že třešňová šťáva umí skvěle ulevit od bolestí svalstva. Díky antokyanům, které znáte již z borůvek, mají také, jak vysvětluje biochemička a odbornice na výživu Michaela Bebová, zásadní význam pro zdraví ledvin. „Napomáhají totiž v těle redukovat množství kyseliny močové, jejíž nadbytek může vést ke vzniku dny,“ vysvětluje. Třešně ledvinám pomáhají při filtrování nečistot z krve.

4. Meruňky

Jsou bohaté na draslík, vitamin C a vitamin A tvořící se z karotenoidů, které jsou zodpovědné za zářivě oranžovou barvu. „Jedná se o cenné přírodní antioxidanty,“ vysvětluje výživová poradkyně Soňa Vybíralová.

Foto: Rostislav_Sedlacek, Shutterstock.com

Meruňky jsou lahodné a plné antioxidantů pomáhajících v boji se zánětyFoto: Rostislav_Sedlacek, Shutterstock.com

5. Brokolice

Je lehká (dobře stravitelná), plná vitaminů a bohatá na vápník. A právě tento minerál hraje podle několika studií významnou roli při hubnutí. Skvěle chutná třeba v pomazánce.

6. Brusinky

Na záněty močových cest a ledvin se často doporučují právě brusinky. Vynikají totiž vysokým množstvím vitaminu C a manganu, které snižují hladinu škodlivin v moči, a tím pádem i tvorbu nebezpečných ledvinových kamenů.

7. Rebarbora

Skvěle chutná na klasickém koláči s drobenkou nebo v křupavém crumblu. Pokud ji pečete či vaříte po dobu 20 minut, může podle některých studií snižovat riziko rakoviny. Obsahuje také větší množství kyseliny pantotenové (vitamin B5), která prospívá zdravé pleti a vlasům.

Foto: Jelena990, Shutterstock.com

Skvěle chutná na koláči nebo v crumblu, prospívá i pokožce a vlasůmFoto: Jelena990, Shutterstock.com

8. Jablka

Jsou cenným zdrojem protizánětlivého antioxidantu kvercetinu (žluté barvivo) pomáhajícího bojovat proti škodlivým volným radikálům „Navíc obsahují ve vodě rozpustnou vlákninu, která je potravou pro prospěšné střevní bakterie,“ informuje výživová poradkyně Jiřina Mačková. A vyváženost střevního mikrobiomu je klíčová pro dobrý stav imunity, která se tak snáze vyrovná s jakýmkoli zánětem, i pro psychické zdraví.

9. Cibule a česnek

Jsou bohaté na protizánětlivou sloučeninu síry jménem alicin. Ten zodpovídá nejen za jejich štiplavou vůni, ale i ta to, že se jim přezdívá přírodní antibiotikum: má totiž antivirové účinky a působí také proti širokému spektru bakterií. Tepelnou úpravou se ale jeho obsah snižuje, proto je nejlepší jíst cibuli a česnek syrové. „Každodenním přidáním jednoho až dvou stroužků česneku do jídla podpoříte správnou funkci imunitního systému,“ uzavírá Jiřina Mačková.

Reklama

Načítám