Článek
Postup
01.
Olej rozehřejte na střední teplotu, ve fritéze to bude kolem 160 °C, v rendlíku na plotně kousek nad střední stupeň zahřívání. Oleje musí být dostatečná vrstva, aby v něm ryba při smažení plavala, optimální jsou asi tři centimetry.
02.
Než se rozehřeje olej, připravte rybu – vždy ji používejte při pokojové teplotě. Kdyby byla studená z lednice, příliš ochladí rozpálený olej a místo křupavého těstíčka budete mít obal nasáknutý olejem. Kousky ryby osušte, osolte a lehce opepřete.
03.
Do nízké misky nasypejte mouku, přidejte papriku, kmín a případně i trochu sušeného česneku, máte-li ho rádi, a trochu soli. Přidejte vejce, zalijte pivem a vidličkou nebo metličkou vymíchejte hladké polotekuté těstíčko: musí na rybě ulpívat, ale po vyndání musí lehce okapávat. Podle potřeby proto klidně ještě dolijte trochu piva.
04.
Když je olej rozehřátý, kousky ryby smočte v těstíčku a ihned vkládejte do oleje – měl by začít jemně pěnit a prskat. Rybu osmažte z obou stran dozlatova, trvá to celkem asi čtyři minuty. Postupně usmažte všechny kousky. Hotové nechte okapat na mřížce – na papírové utěrce to nestačí, protože olej sice nasákne, ale ryba dál leží v tuku.
05.
Smaženou rybu podávejte s hranolky, vařenými brambory nebo jen tak s bílým pečivem. Jako omáčka se hodí zelný salát nebo klasická majonéza. Video: Jak se dělá domácí majonéza?
Z filé připravíte také vynikající rybí karbanátky anebo bramborové placičky s filé. A zahřeje vás krémová rybí polévka třeba z tresky.