Hlavní obsah
3,0
(21)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Rybí filé nebo jednoduše kousek bílé ryby – třeba tresky, halibuta nebo tilápie – patří mezi oblíbené položky na jídelníčku, už pro jednoduchou přípravu. Osmahněte je protentokrát v pivním těstíčku, není to v podstatě žádná práce navíc a smaženou rybu povznese na vyšší úroveň.

10 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 400 g rybího filé
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 ks vejce
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 hrnek světlého piva
  • 1 dl oleje
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
Článek

Postup

01.

Olej rozehřejte na střední teplotu, ve fritéze to bude kolem 160 °C, v rendlíku na plotně kousek nad střední stupeň zahřívání. Oleje musí být dostatečná vrstva, aby v něm ryba při smažení plavala, optimální jsou asi tři centimetry.

02.

Než se rozehřeje olej, připravte rybu – vždy ji používejte při pokojové teplotě. Kdyby byla studená z lednice, příliš ochladí rozpálený olej a místo křupavého těstíčka budete mít obal nasáknutý olejem. Kousky ryby osušte, osolte a lehce opepřete.

03.

Do nízké misky nasypejte mouku, přidejte papriku, kmín a případně i trochu sušeného česneku, máte-li ho rádi, a trochu soli. Přidejte vejce, zalijte pivem a vidličkou nebo metličkou vymíchejte hladké polotekuté těstíčko: musí na rybě ulpívat, ale po vyndání musí lehce okapávat. Podle potřeby proto klidně ještě dolijte trochu piva.

04.

Když je olej rozehřátý, kousky ryby smočte v těstíčku a ihned vkládejte do oleje – měl by začít jemně pěnit a prskat. Rybu osmažte z obou stran dozlatova, trvá to celkem asi čtyři minuty. Postupně usmažte všechny kousky. Hotové nechte okapat na mřížce – na papírové utěrce to nestačí, protože olej sice nasákne, ale ryba dál leží v tuku. 

05.

Smaženou rybu podávejte s hranolky, vařenými brambory nebo jen tak s bílým pečivem. Jako omáčka se hodí zelný salát nebo klasická majonéza. Video: Jak se dělá domácí majonéza?

Z filé připravíte také vynikající rybí karbanátky anebo bramborové placičky s filé. A zahřeje vás krémová rybí polévka třeba z tresky.

Reklama

Související témata:

Načítám