Hlavní obsah

Jemné náznaky toho, že můžete být polyamorní

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nic pro puritány a klasiky, pro které je modelem správného soužití vztah muže a ženy. Mnoholáska naproti tomu nezná hranic. Citů a fyzického kontaktu je dost pro všechny. Že polyamorii odmítáte? Nikdy neříkejte nikdy. Tyhle čtyři nenápadné signály vás pro ni předurčují.

Článek

Nová móda, trend, směr. Americká herečka Bella Thorne (24), český písničkář Václav Lebeda alias Voxel (29) nebo zpěvačka Iva Frühlingová (39). Tihle všichni tvrdí, že věrnost nebo omezování v partnerství nikam nevede. Proto žijí v polyamorii, tedy mají otevřený, sexuálně-citový vztah s vícero partnery. Funguje to?

Věrnost je nesmysl

V praxi to vypadá tak, že pokud jste polyamorní, můžete mít manžela, který se stýká s další ženou nebo ženami, zatímco vy si užíváte pozornosti milence a třeba i jeho partnerky. Možnosti jsou nekonečné. Otevřená i vícenásobná partnerství však vždy zahrnují souhlas všech zúčastněných a vyžadují dostatek důvěry a komunikace. Inu, potřeby společnosti, která je víc tolerantní a otevřená, se mění.

Jste polyamorní?

Studie Lotyšské univerzity, které se zúčastnilo 1 237 jedinců (641 monogamních a 596 nemonogamních), odhalila, že nemonogamní respondenti mají sex častěji, vyhledávají nové zkušenosti, díky nimž si zvyšují sebevědomí, a také se s větší pravděpodobností zapojují do specifického druhu sexu, jako je třeba anální milování, fetiš a podobně.

Třeba se taky jednou odhodláte a navrhnete partnerovi, že si každý z vás ještě někoho najde. Že k tomu nikdy nedojde? Polyamorní newyorská terapeutka Rachel Wright identifikovala pro magazín Insider čtyři jemné náznaky, že i vy byste mohli rozšířit řady přiznaně ne věrných.

1. Máte problémy se závazky

Máte už pátého, šestého, sedmého partnera v pořadí nebo vám manžel přišel na nevěru číslo tři? Jak výmluvné! Polyamorní lidé se často cítí uvězněni v monogamních vztazích, myšlenka zavázat se k jedné osobě je pro ně skličující. Pokud to udělají, většinou jsou nespokojení a interakci vyhledávají mimo svůj oficiální vztah. Poznáváte se?

Foto: Kaspars Grinvalds, Shutterstock.com

V polyamorii nejde o nevěru, ale o otevřenou a genderově rovnoprávnou polygamiiFoto: Kaspars Grinvalds, Shutterstock.com

2. Přijdete si jako ve vězení

Partner po vás chce to a ono, což vás strašně obtěžuje. Z jeho strany vám něco chybí, ale pořádně nedokážete vysvětlit, co to je. Možná víc pochopení, snahy nebo postelové dovednosti. Partnerství a jeho nastavení vás trochu dusí, ale protože vám (aspoň prozatím) nikdo nenabídnul jinou možnost, dál v něm setrváváte. Sice vás občas láká vyrazit si z kopýtka, i proto udržujete aspoň korespondenční vztahy přes internet, praktičnost a spolehlivost protějšku ale vítězí. Otázkou je, na jak dlouho.

3. Trpíte, když si musíte vybírat

Už na střední škole vám nedělalo potíže scházet se s několika partnery najednou, a pokud to nebylo nezbytně nutné, vyhýbali jste se výběru mezi nimi. Polyamorní jedinci věří, že mohou milovat víc lidí současně, vždy jsou tak otevřeni citovému připoutání, bez ohledu na svůj současný rodinný status. I tohle je signálem polyamorie.

4. Nevadilo by vám, kdyby partner někoho potkal

Mezi další znaky, že možná jste polyamorní, patří myšlenka, že váš partner randí s jinými. Jestli vám není nepříjemná, nebo ji dokonce vítáte, možná jste v životní fázi, která vás posouvá do kategorie nemonogamních lidí.

Reklama

Načítám