Hlavní obsah

Domácí baklava

Hodnocení:
(44)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
45 minut
Doba vaření
35 minut
Náročnost
střední

Máte rádi sladké? Hodně sladké? Pak je baklava pro váš mlsný jazýček přímo stvořená. Její příprava je sice trochu zdlouhavá, ale zároveň velmi jednoduchá. Takže pokud se nebojíte válení těsta, s chutí do toho!

Ingredience pro:
10 porcí
Na těsto
  • 240 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 špetka soli
  • 1/4 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 120 ml vlažné vody
  • hladká mouka na podsypávání
Na náplň
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 90 g mletých ořechů
  • 6 lžic tekutého medu
Na cukrový rozvar
  • 50 ml vody
  • 50 ml citronové šťávy
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 ks celé skořice
Článek

Postup

Krok 1: Začněte těstem. Do mísy nasypte mouku, přidejte vejce, olej, špetku soli (pomáhá rozvinout lepek a těsto bude elastičtější, takže na ni nezapomeňte), prášek do pečiva a nakonec přilijte vodu. Zadělejte jednolité těsto. Pak ho v míse přikryjte poklicí, aby neoschlo, a nechte 10–15 minut odležet.

Krok 2: Mezitím si připravte suroviny na náplň. Máslo rozpusťte a nechte ještě lehce probublávat, až se přepustí, přestane se na něm tvořit pěna a na dně zůstanou bílé zbytky podmáslí. Ořechy namelte nahrubo (já jsem použila kombinaci mletých mandlí a pistácií) a med podle potřeby rozehřejte, aby byl dobře tekutý.

Krok 3: Troubu zapněte na 190 °C. Zapékací misku nebo pekáček o rozměrech zhruba 25 x 15 cm vymažte pomocí mašlovačky přepuštěným máslem. Miska může být klidně o něco větší, těsto pak jen vyválíte více do tenka – a leckdo ho má tenké raději.

Krok 4: Těsto rozdělte na 10 stejně velkých částí, z uvedených surovin to budou kousky po asi 40 g. Na pomoučeném válu jednotlivé kousky rozválejte na pláty velké jako je dno vámi zvolené zapékací misky.

Krok 5: Na vymazané dno položte plát těsta, který pořádně potřete máslem. Vrstvěte další těsto, máslo, další těsto a máslo. To tentokrát ještě zhusta posypte ořechy a polijte medem. Pak přijdou zase dvě vrstvy těsta jen s máslem a na třetí dáte opět i ořechy a med a to celé ještě jednou. Celkem jsou tedy tři vrstvy ořechů s medem a úplně navrch přijde poslední, desátý plát těsta jen potřený máslem. 

Krok 6: Takto připravenou baklavu zešikma nakrájejte na kousky tvaru kosočtverců a vložte asi na 25 minut do vyhřáté trouby.

Krok 7: Mezitím si připravte cukrový přeliv. Do kastrůlku nalijte vodu a citronovou šťávu, přisypte cukr a přidejte asi 2 cm dlouhý kousek skořice, případně i 1–2 hřebíčky. Asi 10 minut na středním plameni svařte, až se bude rozvar táhnout jako sirup.

Krok 8: Upečenou baklavu vyndejte z trouby a polijte ji horkým rozvarem. Pokud vám cukrový přeliv mezitím vychladne a ztuhne, opět jej rozehřejte. Baklavu podávejte vychladnutou.

Připravte si celé řecké menu, které baklavou zakončíte! Jako polévku doporučujeme kuřecí polévku avgolemono, jako hlavní chod špízy souvklaki se salátem tzatziki a k tomu hovězí kofty (jako přílohu můžete upéct špenátové taštičky spanakopita) nebo musaku.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek