Hlavní obsah

Kam o víkendu: do Bohnic na Mezi ploty, na soukromé hrady nebo adrenalinovou cyklostezku

Foto: Archiv Mezi ploty

Foto: Archiv Mezi ploty

Reklama

Podle předpovědi to vypadá, že si o víkendu užijeme sluníčko a oblohu bez deště. Byl by hřích sedět doma, obzvlášť, když se po celé zemi otevírají soukromé hrady a zámky, žije to i na Vltavě a Bohnicemi se díky tradičnímu festivalu Mezi ploty zase rozezní hudba.

Článek

Zapomeňte na povinnosti, je tu víkend! Zkuste zavřít oči před tím, co všechno byste měli udělat doma nebo na zahradě a vyrazte ven. Po celé republice se toho totiž děje hodně a na své si přijdou všichni – milovníci hudby, dobrého jídla, sportu, historie a památek, ale i přírody a zvířat.

Dny soukromých hradů a zámků

Foto: Profimedia.cz

Hrad Houska otevře jeho majitel v těchto dnech návštěvníkůmFoto: Profimedia.cz

Od včerejška do neděle máte jedinečnou možnost podívat se do památkových objektů, nejrůznějších hradů a zámků, které patří soukromým majitelům. Ti si pro návštěvníky nachystali speciální prohlídky, koncerty a další kulturní akce.

Sami majitelé provedou návštěvníky například na zámku Chyše, Karlova Koruna, Hrádek u Sušice či na hradě Houska. Na dobříšském zámku mysleli na děti a čeká tam na ně Galerie Emilie a Zdeňka Milerových s expozicí o populárním krtečkovi a nově otevřenou hernou této oblíbené postavičky a jejích kamarádů. Na hradě Boskovice v Jihomoravském kraji připravili žoldnéřské ležení, historické tržiště i středověkou krčmu, vše pod výmluvným názvem Oživlý hrad Boskovice. Na zámku v Brodku u Prostějova zase chystají koncert. Ale to je opravdu jen malý výčet. Kde všude se na vás těší, najdete na stránkách Asociace majitelů hradů a zámků.

Za dobrým jídlem na Zličín

Foto: Josep Suria, Shutterstock.com

V Praze vás čekají slavné kuchařské tváře a doslova hodyFoto: Josep Suria, Shutterstock.com

Dobré jídlo, hudba, kuchařské celebrity, to vše a mnohem víc slibuje Eats and Beats food festival v nákupním centru Metropole Zličín v Praze. V sobotu se tam představí bývalý porotce ze soutěže MasterChef Marek Raditsch, v neděli pak ten současný Jan Punčochář. S oběma se můžete setkat v rámci Meet and greet a třicet šťastlivců bude moci ochutnat jejich tříchodové menu.

A na koho se štěstěna neusměje, nemusí být smutný, chuťové pohárky vám uspokojí dobroty z nejrůznějších foodtracků a stánků. Připraven je i hudební program a moderovat akci bude herečka Markéta Hrubešová.

Singletracky na Vysočině

Foto: Archiv Koruna Vysočina

Na Vysočině si přijdou na své cyklistiFoto: Archiv Koruna Vysočina

Milujete sport, cyklistiku a k tomu adrenalin? Vyzkoušejte singletracky, tedy jednosměrné lesní cesty plné zatáček, kořenů a prudkých sjezdů, které jsou pro vás nachystány v blízkosti Nového Města na Moravě. V Cyklo aréně Vysočina najdete singletracky o celkové délce přes 30 km v pěti stupních obtížnosti, takže na své si tam přijdou vážně všichni. Pro děti tam jsou technicky nenáročné, zábavné a bezpečné stezky, pro handicapované zase přírodní stezky sjízdné na kolečkovém křesle nebo handbiku, ale i skutečně náročné traily pro zkušené bikery.

Parníkem po Vltavě

Foto: Archiv

Víkendové počasí by mělo být na projížďku po Vltavě ideálníFoto: Archiv

Na vltavských vodách již začala plavební sezóna. Parníkem se můžete projet napříč orlickou přehradou i Lipnem. Parníky jezdí před prázdninami většinou jen o víkendech, v červenci a srpnu pak bude fungovat denní provoz. Po orlické přehradě na trase Orlík–Zvíkov můžete s parníkem společnosti Orlická lodní doprava plout o víkendu v 10:30 a 13:30 hodin.

K nejnavštěvovanějším turistickým destinacím jižních Čech patří lipenská přehrada. Společnost Rosenberger Lipno Line od jara zahájila plavby na lodi Smetana, Vltava a Adalbert Stifter. Vedle pravidelné linkové lodní dopravy a okružních plaveb v hlavní sezóně nabízí i speciální večerní plavby s hudbou z přístavu Lipno nad Vltavou.

Za koníky do Národního hřebčína v Heřmanově Městci

Foto: Archiv Národní Hřebčín

Za koníky i historií se vydejte do Heřmanova MěstceFoto: Archiv Národní Hřebčín

Hřebčín v Heřmanově Městci na Chrudimsku byl postaven roku 1875 rodem Kinských a dnes stáje slouží jako výcvikové centrum starokladrubských koní. Nedávno se areál otevřel po velké rekonstrukci veřejnosti, a to vždy od pátku do neděle. Příchozí se dozvědí nejen zajímavosti z historie chovu koní v heřmanoměsteckých stájích, ale zavítají také do historické a provozní postrojovny a galasedlovny. Nechybí samozřejmě ani zastávka u boxů starokladrubských vraníků. Nedaleko samotného hřebčína se nachází muzeum. To milovníkům koní ukáže desítky ohlávek, uzd, třmenů a postrojů, které sloužily jezdcům z knížecího roku Kinských.

Mezi ploty v Bohnicích

Foto: Archiv Mezi ploty

Festival Mezi ploty v pražské Psychiatrické nemocnici Bohnice letos opět ožíváFoto: Archiv Mezi ploty

Tenhle víkend se milovníci hudby dočkají tradičního a oblíbeného festivalu Mezi ploty, který se letos opět vrací do areálu pražské bohnické psychiatrické léčebny. Kromě handicapovaných umělců, neziskových organizací a odborníků na duševní zdraví se samozřejmě zúčastní i profesionální umělci, například Emma Smetana & Jordan Haj, Kašpárek v rohlíku, Spolu srdce dětem, Mucha, Big Braille Band, Honza Jareš & band nebo Radek Banga.

Česká republika je plná krásných míst a český jazyk je hravý, takže některá místa mají opravdu úsměvné názvy. Posraná skalka, Ďáblova prdel či Uchcánek. Výlety za názvy, u nichž se budete trochu červenat

Reklama

Související témata:
Mezi ploty

Načítám