Hlavní obsah

Kam vyrazit o víkendu: Máme tipy pro milovníky dobrého jídla a pití, výletů i domácí povaleče

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Venku přestává být nesnesitelné vedro, nemusíte dohánět resty po dovolené, nastala tedy ideální chvíle, kdy si udělat pohodový výlet nebo si přečíst zajímavou knížku. A je dost možné, že ve vás naše tipy vzbudí neodolatelnou chuť na víno.

Článek

Září je pro mnohé takový malý leden. Po létu, kdy byl často každý týden jiný, se vracíte k rutině, režimu a snažíte se dát svým dnům opět řád.

Pokud máte za sebou ve spojitosti se začátkem školního roku nějaké větší změny, jste jistě rádi, že už je víkend. Doporučujeme dobrou knihu, zajímavý film a u sklenky dobrého vína promyslet i výlet. Třeba tematicky do zajímavého vinného sklepa, což pohladí nejen chuťové pohárky, ale dodá i estetický zážitek.

Kladensko a Slánsko aneb Hory i doly zážitků

Jsou kraje a lokality, které jsou vnímány jako turisticky atraktivní. Kladensko mezi místa, kam se výletníci hrnou ve velkém, nepatří, a je to škoda. Severozápad Středočeského kraje má co nabídnout. Regionu v minulosti dominovala zejména těžba černého uhlí a nyní nabízí velké množství zajímavých památek, průmyslových areálů a stále krásnější přírodu.

Přijeďte se dozvědět víc o historii těžby do Hornického skanzenu, navštivte letní sídlo našich prezidentů ležící na okraji křivoklátských lesů v Lánech nebo si připomeňte tragický osud Lidic. Minout byste neměli ani dvě nejvýznamnější města celé oblasti: Kladno a Slaný. Zajděte do kladenského Muzea věžáků a na místní zámek a nenechte si ujít unikátní sbírku slánek ve slánském infocentru nebo si vyšlápněte na Slánskou horu.

Foto: Martin Mehes, Shutterstock.com

Kladensko a Slánsko je neprávem turisty opomíjený regionFoto: Martin Mehes, Shutterstock.com

Po stopách Antonína Dvořáka

Děti, pojedeme po stopách Antonína Dvořáka! Odpovědí vám bude velmi pravděpodobně nespokojené mručení. Ale co si tak stáhnout novou aplikaci, která vám představí proslulého skladatele a jeho hudbu a místa, která jej inspirovala ke komponování. To už zní trochu víc jako zábava z 21. století.

Vyrazte do Vysoké u Příbrami do Památníku Antonína Dvořáka, kde bude novinka v podobě aplikace jménem Vysoká - Říše zvuků představena 8. září, v den výročí narozenin skladatele. Věděli jste, že procházky po okolí zámečku byly pro Dvořáka velkou inspirací při jeho tvorbě? A pozor, pro děti bude připravena speciální verze plná drobných zvukových a vizuálních her.

Foto: antonindvorak.cz

Kdo ví, třeba vás procházka inspiruje k složení vlastní symfonie?Foto: antonindvorak.cz

Kde to lahodí chuťovým pohárkům i oku

Někdo má rád, když je výlet spojený s poznáním, někdo ho zase propojuje rád s dobrým jídlem a pitím. A co když to jde všechno dohromady? Vinařská architektura se stává pojmem, a co teprve, když je vinařská stavba originální či moderní a zároveň vkusně zasazená do okolního prostředí. Vyrazte na jižní Moravu, podzim k ochutnávání vína vybízí.

Valtický Obelisk inspirovaný antickým chrámem a znojemský Lahofer, kde je silný motiv vinných řádků, jsou moderní stavby podle plánů špičkových designerů. Malovaný sklep v Šatově je vinařský unikát a na plastických malbách pracoval třicet let lidový umělec Maxmillian Appeltauer. Vinařská stodola ve Valticích zase stylem připomíná tradiční selské stavení, ale nenajdete tu hospodářská zvířata, nýbrž milovníky vína a restaurovaný kládový vinný lis z roku 1803.

Foto: malovany-sklep.cz

Malovaný sklep v Šatově je unikát a rozhodně stojí za návštěvuFoto: malovany-sklep.cz

Pusťte si Film roku

Na HBO Max si pusťte španělské komediální drama se skvělým hereckým obsazením. Stárnoucí boháč přemýšlí, jaký odkaz by po sobě rád zanechal. Nechá postavit most a věnuje ho městu? Skvělý nápad, ale chce to víc! Zafinancuje film!

Koupí práva na oceňovaný knižní bestseller, osloví geniální režisérku Lolu Cuevas, která je proslulá nevšedním uměleckým přístupem, a dá jí neomezený budget, aby natočila nejlepší film všech dob. Do role bratrů jsou obsazeny herecké legendy, jedna sebestředná komerční hvězda a jeden přehnaně umělecky založený herec. Ona jim musí nejen představit svoji vizi, ale ukočírovat i silné charaktery a tři ega.

Kdo z nich ale vydrží až do poslední klapky a do premiéry? Penélope Cruz (48), Antonio Banderas (62) i Oscar Martínez (72) střílí do vlastních řad a dělají si legraci z umělecké nabubřelosti.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní protagonisté, kteří ve filmu excelují (Oscar Martínez, Penélope Cruz a Antonio Banderas)Foto: Profimedia.cz

Kniha: Bublinky štěstí

Kniha britské autorky Helen Fripp vypráví silný a dojemný příběh inspirovaný jednou z nejvýznamnějších žen ve světě šampaňského: La Grande Dame de Champagne, tedy Nicole Clicquot.

Tu od dětství zajímala práce na vinicích a ve vinných sklepech v oblasti Champagne, které její rodina vlastní. A spolu s manželem se sama nakonec pustila do výroby vína. Zpočátku byli velmi úspěšní, ona si navíc získávala respekt v mužském vinařském světě. Napoleonské války je ale připravily o odbyt na ruském trhu, smrt manžela jí načas podlomila nohy. Ale tvrdohlavá Nicole se nedala, firmu neprodala a její značka Veuve Clicquot se stala světově proslulou.

Foto: Archiv nakladatelství

Bublinky štěstí, Helen Frippová, nakladatelství Metafora, 368 stranFoto: Archiv nakladatelství

Reklama

Načítám