Hlavní obsah

Tipy na víkend: Ještě stihnete korunovační klenoty, naučnou stezku s dětmi nebo zkouknout seriál

Foto: Petr Hloušek / Právo / Profimedia

Foto: Petr Hloušek / Právo / Profimedia

Reklama

Minulý víkend byl ve znamení prezidentských voleb a než se vydáte volit v druhém kole, využijte volné dny k načerpání energie i pozitivní nálady. Kam vyrazit za dobrodružstvím, co si přečíst a který seriál můžete sledovat pokaždé jinak?

Článek

Letošní leden je ve znamení volby nové hlavy státu, to je jasné. Ale tento víkend máte ještě volno, tak vyrazte za zábavou, poznáním nebo dobrým jídlem. Počasí má být zase více lednové, dost možná bude padat sníh a byl by hřích sedět doma.

Ještě šance vidět korunovační klenoty

Svatováclavská koruna s čepičkou, poduškou a pouzdrem, královské jablko, královské žezlo a korunovační roucho. To jsou české korunovační klenoty, které jsou u příležitosti 30 let od vzniku České republiky k vidění ve dnech 17. až 24. ledna v pražské katedrále sv. Víta.

A pozor! Věděli jste, jak nepřístupná je korunní komora? Dveře jsou opatřeny sedmi zámky a musí se sejít sedm držitelů klíčů, aby mohly být klenoty vyzdviženy.

Foto: Zbyněk Pecák / CNC / Profimedia

Jedinečná možnost prohlédnout si vzácné klenoty. Už jen do soboty!Foto: Zbyněk Pecák / CNC / Profimedia

Bunkr v Brně

Kam se mohli v případě nebezpečí ukrýt vyvolení političtí představitelé města Brno v době komunismu? Do tajného atomového krytu 10-Z, který byl přistavěn k původně protileteckému krytu z 2. světové války. Nemusíte čekat na cvičný nebo reálný poplach a můžete se do něj jít podívat. Prohlédnete si původní vybavení i zajímavá videa, kde vypráví své příběhy lidé, jejichž osud byl s krytem spjat.

Nezapomeňte si v místním mléčném baru dát nějakou stylovou pochoutku, a pokud jste otrlejší, rezervujte si v krytu rovnou nocleh, ano, i to je možné.

Foto: 10-z.cz

Původně sloužil pro vyvolené, kteří by zde přežili tři dny po jaderném útokuFoto: 10-z.cz

Filmové muzeum v Kroměříži

Muzeí filmových legend najdete v Česku hned několik, a pokud patříte k fanouškům akčních či fantasy filmů a pohádek či komiksů nebo ke sběratelům filmových kuriozit, nemělo by to hanácké v Kroměříži uniknout vaší pozornosti. Mezi více než 2 000 exponáty jsou mnohé v životní velikosti, do detailu propracované, a vy se tak můžete vyfotit třeba s Batmanem či Spidermanem.

Foto: filmlegendsmuzeum.cz

Po celou dobu návštěvy budete ve střehu, figuríny vypadají jako živéFoto: filmlegendsmuzeum.cz

Kulíškova naučná stezka

Jak nalákat děti na procházku či kratší výlet? Kulíšek to zvládne! Je to vzácná sova žijící v oblasti Velkých Karlovic na Beskydsku. Provede vás naučnou stezkou a představí místní faunu. Stezka není dlouhá (2,5 km), má 11 zastavení, začíná nedaleko sjezdovky Horal a končí u hotelu se stejným jménem, kde můžete malé výletníky nakonec odměnit Kulíškovou specialitou. Děti se dozví mnohé o místní živočišné říši, mohou si vlézt do ptačí budky nebo otestovat, jak udrží rovnováhu na kladině.

Foto: valachy.cz

Na dřevěných cedulích najdete zajímavé informace i v angličtiněFoto: valachy.cz

Napínavé čtení

Anglická autorka Sharon J. Bolton není pro české čtenářské publikum neznámá, její knížky jsou skvěle hodnocené. Novinka Slib je výborně napsaný thriller o partě bohatých dětí, které tráví léto popíjením u bazénu a touží po adrenalinu. Rychlá jízda autem v protisměru zní jako skvělý nápad. Dokud ale nezemřou lidé. Jedna z dívek se rozhodne vzít vinu na sebe, ale má podmínku: odsedí si trest a až vyjde z vězení, každý z kamarádů jí splní jedno přání.

Dvacet let uplyne jako voda a žena je venku. Nemá práci, manžela, děti, peníze a je nemocná. Ale má čtyři kamarády. Co bude chtít a co jsou oni ochotni jí dát.

Foto: Archiv nakladatelství

Slib, Sharon J. Bolton, nakladatelství Domino, 392 stranFoto: Archiv nakladatelství

Unikátní seriál

Máte rozkoukaný seriál, ale kamarádi jsou napřed a prozrazují vám detaily, tzv. spoilují? To se vám u Kaleidoscope (vysílá Netflix) téměř jistě nestane, protože osm epizod můžete sledovat v náhodném pořadí, možných kombinací je tedy 5040. O čem netradičně pojatý seriál je? Jedná se o tzv. heist žánr, tedy plánování velkolepé loupeže, kdy se zkušení zloději snaží dostat do brutálně zabezpečeného trezoru a ukrást 7 miliard dolarů.

Foto: Profimedia.cz

Je před nimi takřka nesplnitelný úkol a musí se spolehnout jeden na druhého. To nikdy nedělá dobrotuFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám