Hlavní obsah

Batmanův efekt: Skvělý trik, jak dítě zbavit trémy i úzkosti a zároveň mu zvednout sebevědomí

Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Reklama

Už jste slyšeli o Batmanově efektu? S vytvářením alter ega pracuje řada velice úspěšných lidí, jako jsou například zpěvačky Beyoncé a Adele. Nejen talent, ale i šikovné druhé já přispívá k tomu, že se jim tak daří. A jejich strategie může pomoci každému – a zejména dětem.

Článek

V roce 2008 se zpěvačka Beyoncé svěřila v rozhovoru Oprah Winfrey, že má alter ego jménem Sasha Fierce. Dlouho totiž neměla dostatečné sebevědomí a právě tento imaginární dvojník jí umožnil nechat ostych v zákulisí a vystupovat na pódiu sebevědomě a smyslně jako pravá diva. O jaký „trik“ se jedná?

Co je to Batmanův efekt

V souvislosti s tím se hovoří o Batmanově efektu. Je pojmenován podle oblíbeného komiksového a filmového hrdiny. Jde o psychologický jev, jehož účinnost dokazují i výzkumy. V čem spočívá? Člověk si sám pro sebe vytvoří alter ego, které oplývá skvělými schopnostmi a sebevědomím, jež dotyčnému třeba normálně chybí.

Batmanův efekt do značné míry vychází z pozitivního myšlení a je založený na myšlence, že když lidé věří, že něco zvládnou, potom to skutečně zvládnou. Pozitivní očekávání je totiž jedním z předpokladů úspěchu.

Alter ego je šikovnější než já

Tento princip lze skvěle využít, nejen když jste populární diva! Například výsledky výzkumu zveřejněné v odborném magazínu Child Development tvrdí, že pokud před dětmi stojí nějaký náročnější nebo nudný úkol, vedou si lépe, když samy před sebou i před okolím předstírají, že jsou někdo jiný: třeba superhrdina typu Batman. Získají tak potřebný odstup, který jim umožní o úkolech a problémech, kterým čelí, uvažovat z různých úhlů pohledu. Zároveň jsou přitom méně ve stresu a pociťují menší úzkost. A proto je dobré jejich super alter ego podporovat.

O Batmanově efektu hovoří také Ethan Kross, psycholog a výzkumník z univerzity v Michiganu. Tvrdí, že pokud o sobě dítě (a využít to mohou jistě i dospělí) uvažuje v určitých situacích jako o Batmanovi nebo jiné schopné a úspěšné postavě, potom to snižuje jeho úzkost a posiluje sebevědomí a odhodlání.

Co by udělal Batman?

Využití Batmanova efektu je zábavný a jednoduchý způsob, jak dětem ukázat, že jsou silnější a schopnější, než si myslí, a učit je překonávat samy sebe i překážky. Pomáhá jim to také vydržet u nudných a zdlouhavých úkolů. A jak s ním mohou pracovat rodiče? Třeba tak, že budou potomky motivovat, aby se občas chovali jako superhrdinové či superhrdinky. A samozřejmě to nemusí být zrovna Batman, ale jakákoli jiná pozitivní a schopná postava.

Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Superhrdina zvládne třeba úklid pokojíčku levou zadníFoto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Jak u dětí podpořit alter ego

Budovat vytrvalost a větší sebevědomí při plnění úkolů pomůže dětem kostým oblíbeného superhrdiny. Když se jim třeba nechce uklízet dětský pokoj nebo se učit, poraďte jim, aby tento úkol splnily tak, jak by to udělal právě hrdina, ke kterému vzhlížejí. Rozhodně to nemusí být jen Batman – záleží jedině na tom, koho má potomek v oblibě. Může to být klidně Elsa z pohádky Ledové království, tedy ať plní úkoly jako ona. V průběhu práce se nezapomeňte zeptat: Tak jak to princezně Elze/Batmanovi jde?

Pomůže překonat trému

Jak již bylo naznačeno, z pozitiv Batmanova efektu mohou čerpat nejen děti, ale i dospělí. Čeká vás kupříkladu prezentace v práci, ze které jste nervózní, protože budete mluvit před více lidmi a necítíte se jistě? Potom si představte, jak byste tento úkol sebevědomě zvládli v roli Iron Mana, Wonder Woman nebo kohokoli jiného.

Vyberte si zkrátka postavu, jejíž vlastnosti považujete za důležité, a sami před sebou vystupujte jako on/ona. Při prezentaci můžete mít třeba v kapse nějakou proprietu, která vám alter ego připomene a díky níž se budete cítit neporazitelní. Je to jen na vás!

Reklama

Načítám