Hlavní obsah

Tipy na víkend: Odemykání řeky Jizery, netradiční zoo a nová kniha od Mornštajnové

Foto: podblanickeekocentrum.cz

Foto: podblanickeekocentrum.cz

Reklama

První víkend po Velikonocích znamená jediné: Vítání jara je v plném proudu, byť se počasí stále trochu cuká. Neklesejte na mysli, protože se i za lehké přeháňky dá zažít plno skvělých věcí. Přinášíme tipy, jak si aktivně odpočinout i jak zabavit ratolesti, když se vám nechce dělat vůbec nic.

Článek

Počasí si sice s námi trochu hraje, na nadcházející víkend jsou ale teploty podle předpovědi Českého hydrometeorologického úřadu příznivé. Denní maxima vystoupají na 12 stupňů, občas sice zaprší, ale to rozhodně není překážka třeba pro výlet k Jizeře, zajít do trochu netradiční zoo a máme tip i pro ty, kteří chtějí odpočívat doma bez toho, že by je děti rušily.

Pro vodáky: Odemykání Jizery

Pomalu, ale jistě se blíží vodácká sezóna a milovníci sjíždění divokých řek se můžou na toto období příjemně naladit. Vyrazte s rodinkou v sobotu 15. dubna na Malou Skálu, sraz je ve Žluté plovárně na Malé Skále v severních Čechách. Můžete se zúčastnit tradičního odemykání Jizery, kdy otužilci předají vodákům klíč od řeky a oficiálně tím zahájí sezónu. Ti, co se budou chtít držet na souši, si po celý den můžou užít doprovodný program pro děti i dospělé za doprovodu živé hudby. Chybět nebude ani tradiční závod s názvem Tamzpátky, kdy vodáci poplují s loďkami k Penzionu Křížky na Malé Skále a poté vymění plavidlo za koloběžky s cílem Žlutá plovárna. A pozor, závodníci, kteří přijdou ve vodnickém kostýmu, mají startovné zdarma.

Foto: Ota Bartovský / MAFRA / Profimedia

V sobotu se pro vodáky symbolicky odemkne řeka Jizera Foto: Ota Bartovský / MAFRA / Profimedia

Pro milovníky zvířat: ParaZOO ve Vlašimi

Chcete vidět zoo v trochu jiném kabátě? Už od roku 1994 se ochránci přírody rozhodli zřídit v centru Vlašimi místo pro zvířata s nelehkým osudem. V netradiční zoologické zahradě můžete navštívit 40 trvale hendikepovaných živočichů. K vidění je například liška Eliška, která se do volné přírody nemůže vrátit kvůli amputované končetině, zhruba pětiletý ježek západní, ten po pokousání psem oslepl a musí být v péči lidí, navštívit ale můžete i mývala Waldemara, kterého jako mládě našli vyhladovělého a dehydratovaného. Rodinné vstupné činí 180 korun a v areálu paraZOO najdete i ekoobchůdek nebo expozici ptačích budek.

Foto: pomoczviratum.cz

V paraZOO pečují i o mývala WaldemaraFoto: pomoczviratum.cz

Pro fanoušky aut: Veteráni v Brně

Máte doma blázny do aut? Přinejlepším těch historických? Tak to je váš plán na sobotu jasný! Motortechna na brněnském výstavišti chystá burzu historických vozidel, motocyklů, součástek, ale i historické dokumentace. Jedná se o největší burzu historických vozidel v České republice. Další možnost vidět motocyklovou historii bude až na podzim, takže jestli máte doma milovníka aut, neměli byste s návštěvou otálet. Prohlídka burzy vám zabere asi dvě hodiny. Vstupné pro dospělé činí dvě stovky, děti do 15 let mají vstupenku zadarmo. Příjemnou zprávou může být fakt, že v areálu zdarma zaparkujete.

Foto: veterantechna.cz

Milovníci veteránů si v Brně přijdou na své Foto: veterantechna.cz

Pro knihomoly: Les v domě od Aleny Mornštajnové

Spisovatelka a autorka bestsellerů Hana, Hotýlek nebo Listopád Alena Mornštajnová přináší do knihkupectví další knihu s názvem Les v domě. Román slibuje tajemství, které vás od čtení zkrátka neodtrhne (jak jsme koneckonců u Mornštajnové zvyklí). Les v domě je o nechtěné dceři Cácorce, která zůstane viset na krku svojí nevraživé babičce. Otec zmizel po povodních, matka zase zahořela láskou k milenci a k alkoholu. Spletité osudy navíc obklopuje hrozivý les, a ač je babička zvyklá špatné věci v životě spíš tutlat, Cácorka mlčet nehodlá…

Foto: Archiv nakladatelství

Děj knihy Les v domě je plný tajemství. A pozor! Možná se budete i bátFoto: Archiv nakladatelství

Pro děti: Pohádky na Streamu

Pokud hodláte víkend trávit třeba u skvělé knihy, u které rozhodně nechcete být rušeni, máme tip, jak efektivně zabavit vaše drahé ratolesti. Na platformě Stream totiž najdete všechny tolik oblíbené animáky. Pokud vás třeba baví příběhy ovečky Shaun, na Streamu s přehledem najdete 2. a 3. sérii. Milují vaše ratolesti příběhy ze Safari? Pusťte jim pohádku o lásce a přátelství s názvem Lví král Simba. Pokud chcete, aby se vaše děti při sledování pohádky naučily třeba dny v týdnu, druhy dopravních značek nebo barvy duhy, doporučujeme animák Učíme se s Timmym. Na konci každého dílu si navíc můžete zatančit vítězný taneček za to, co nového jste se dozvěděli.

Foto: Profimedia.cz

Na Streamu najdete i oblíbené příběhy ovečky Shaun Foto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám