Hlavní obsah

Kdy je lepší říci v posteli ne: nejčastější důvody, proč byste si měli odpustit milování

Foto: Nomad_Soul, Shutterstock.com

Foto: Nomad_Soul, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná jste zvyklí ukončovat hádky sexem, protože věříte, že se tím vyřeší, co mezi vámi a partnerem doutná. Nebo se cítíte osamělí a máte pocit, že jedině sex vám umožní dostat se partnerovi pod kůži. Sex je radost a zábava, v některých chvílích je ale lepší puzení k němu postačit.

Článek

Přináší potěšení, přesto existují chvíle, kdy je lepší nutkání k němu nepodlehnout. Sex by neměl sloužit jako prostředek k něčemu, měl by tu být jen pro radost a vyjádření vzájemné lásky. V jakých situacích se mu raději vyhnout a proč?

1. Vy nebo partner máte poměr

Ať už jste vy tím, kdo podvádí, nebo je vám nevěrný partner a vy to tušíte, není dobrý nápad používat sex jako řešení. Pokud totiž doufáte, že si partnera sexem znovu získáte, nebo naopak nechcete, aby něco poznal a tak se s černým svědomím přemáháte, ubližujete jak sobě, tak jemu. Dobře tak nebude v konečném důsledku ani jednomu a sex se stane jen náplastí na průšvih, který bude pod povrchem pořád probublávat.

„Pokud vám na vztahu záleží, je problémy a nedorozumění vhodné řešit. Ale nikdy nepoužívejte sex jako prostředek k řešení problému. Stejně tak si někteří lidé myslí, že pokud budou mít spolu sex a zplodí dalšího potomka, zachrání to jejich vztah. Bohužel je v naprosté většině opak pravdou. Problémy se tím spíše prohloubí a pak je odnáší i děti, které za nic nemohou,“ říká Pavel Turčan, gynekolog a sexuolog z centra Mediol v Olomouci.

Intimita je důležitou a křehkou součástí partnerského vztahu, dochází v ní k vzájemnému odhalení a to nejen tomu doslovnému – fyzickému, ale také k odhalení emocí, prožitků a fantazií. „V obou případech se jedná o hluboké projevení důvěry k druhé osobě. Mimopartnerským poměrem bývá tato důvěra narušena, a člověk se tak stává ve svém odhalení zranitelným,“ potvrzuje Jana Hostovská, psychoterapeutka a členka České asociace pro psychoterapii.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Nejste si jistí, jak to mezi vámi je? Podezíráte ho z nevěry nebo ho sama podvádíte? Řešením není sex, ale promluvaFoto: fizkes, Shutterstock.com

2. Jen prostředek k získání náklonnosti

Není to tak, že byste neměli rádi sex jako asexuálové, užíváte si ho a přináší vám potěšení, to ale neplyne ani tak ze samotného styku, jako spíše ze záměru, s nímž ho provozujete. Sex totiž primárně praktikujete proto, abyste si druhého získali, abyste se mu zalíbili. A když to nemůžete dělat, frustruje vás to – emocionálně, ne fyzicky. Když vás partner odmítá nebo neposkytuje útěchu tak často, jak potřebujete, můžete ji začít hledat u někoho jiného. Problém je třeba řešit od kořenů, protože další sex s dalším člověkem přinese jen pocit prázdnoty a smutku.

Lidé s emocionální závislostí na sexu navíc často navazují toxické vztahy, kdy ve skutečnosti nemilují, jen si skrze sex potvrzují svou vlastní hodnotu, že o ně partner stojí. Počáteční problém se přitom zhoršuje.

Pokud vnímáte zvýšenou potřebu sexu, jejíž naplnění nepřináší potěšení, ale smutek, pokud vás na něco takového dokonce upozorní partner, nestyďte se a svěřte se do rukou odborníka.

3. Trpíte hypersexualitou

Závislost na sexu, ale ne emocionální, o které mluvíme výše, je známá jako hypersexualita neboli kompulzivní sexuální chování a stejně jako každou jinou závislost je třeba i tuto léčit. Hypersexuální lidé nedokáží svou potřebu sexu uspokojit, ve snaze dosáhnout potěšení se často stávají promiskuitními. Nutkavá potřeba a představy, kterak ji naplnit, přináší pocity viny, prázdnoty, frustrace, ztráty sebeúcty, a také znemožňují fungovat v běžném životě – narušují vztahy v pracovním i domácím prostředí.

„Hypersexualita nemůže být vnímána jako omluva či ospravedlní nevhodného či nátlakového chování v partnerském vztahu, na místě je pak v případě, že jsou partneři odhodlaní a ochotní se sexuální stránkou svého vztahu pracovat, vyhledat párového terapeuta,“ říká Jana Hostovská.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Pokud sex vnímáte jako prostředek, jak se druhému dostat pod kůži, měli byste si popovídat s odborníkemFoto: fizkes, Shutterstock.com

4. Chcete vyléčit problémy

Usmiřovací sex je příjemný prostředek, jak ukončit hádku, pokud ale milování používáte jako univerzální řešení všech sporů, může se vám to v budoucnu vymstít. Potěšení je totiž jen krátkodobé, potíže ve vztahu zůstávají, ba co hůř, pohřbíváte-li je pod nánosy sexu, kupí se a hrozí, že jednoho dne bouchnou a zavalí vás. Potom už možná nebude cesty zpět. Co s tím? Nejprve si promluvte a pomilujte se až potom. Nebo třeba až druhý den.

„Používat sex na řešení problémů nebo jako náplast na přelepení bolístky je prakticky stejné jako našívat novou a novou záplatu na proděravěný pytel. Až bude záplat hodně, nevydrží to a rozpadne se,“ říká Pavel Turčan, sexuolog a gynekolog z centra Mediol v Olomouci. Sex by měl následovat až jako třešnička na dortu po společné promluvě a urovnání sporů či problémů.

Reklama

Načítám