Hlavní obsah

Jak to vidí chlap: Usmiřovací sex? Nikdo vás nemůže nutit

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Adéla je ve vztahu spokojená, ví, že občasné hádky k němu patří. Po každé takové výměně názorů ale potřebuje svůj čas, aby situaci zpracovala. Manžel má ovšem jinou potřebu, a to brzy se s partnerkou pomilovat. Adéla nechce, manžel se zlobí. Sex po hádce. Co si o něm myslí Josef Hausmann?

Článek

Na adresu jaktovidichlap@firma.seznam.cz přišel tento e-mail od naší čtenářky Adély (32):

Pane Hausmanne, je mi 32 let, mému partnerovi je 37 a máme spolu jednu malou dceru. S partnerem jsme spolu 5 let a máme se, myslím, hezky. Vše mezi námi klape, jen jednu věc máme jinak, a tou je sex po hádce. Tedy abych Vám to vysvětlila, my se moc nehádáme, ale když už na konflikt dojde, tak to každý z nás vnímáme jinak. Partner reaguje dost podrážděně, je chvílemi dost prchlivý, ale velmi rychle na to zapomene a „jede dál“. Ve mně ale vyřčené věty a slova (ne vulgární, ale vyhrocená ano) zůstávají a potřebuji více času na to, abych hádku nechala za sebou a mohla se na mého partnera „podívat“.

A to je podle mě kámen úrazu, protože partner má chuť bezprostředně po hádce na sex, ale mně to nejde. Já se musím uklidnit, a až pak mám chuť na sex. Když ale není po jeho, hrozí další hádka, tak jsem mu zatím ustupovala. Ale naposledy, přestože jsem mu vyhověla, mi už nebylo dobře. Ráda bych mu to nějak dala vědět, ale nevím, jak na to. O mých pocitech nemá dosud tušení. Prosím, poradil byste mi? Ráda bych znala Váš názor na „usmiřovací“ sex. Děkuji Vám, Adéla

Vážená paní Adélo,

velmi dobře Vás chápu, protože s jednou partnerkou jsem prožíval v opačném gardu to samé. Při hádce jeden druhého nenávidí, někdy by ho i zabil. Sex je však projev lásky a velké náklonnosti, a jelikož člověk při (i po) hádce toho druhého všechno, jen ne miluje, je mu dost proti srsti si s ním zapět milostné dueto. Jde ovšem o to, za jakou dobu z toho kterého člověka nenávist vyprchá, nikdy to nebude u obou stejně, a tak to nikdo nemá automaticky u druhého předpokládat.

Božský Miroslav Plzák nabádal partnery (zejména muže), než se pustí do erotické akce, aby se raději dvakrát přesvědčili, že se tomu druhému také chce, protože vnutit se (hlavně tedy ženě) nevhod nadělá víc škody než užitku. Váš případ je toho dokumentem.

Celkově vzato hádková varianta Vašeho manželství není ta nejhorší. Svědčí totiž o tom, že Váš muž nedokáže v sobě dlouho nosit nenávist vůči Vám – na rozdíl od mnohých jiných, kteří po hádce prásknou dveřmi a vrátí se za tři dny.

Řešení Vašeho problému spočívá samozřejmě v komunikaci, která však musí proběhnout při nějakém hezkém večeru nebo u dobrého jídla v pohodové náladě, nikoliv po hádce. Vím, že se budete třeba bát, že večer či pohodu zkazíte, ale to je menší zlo, než po léta chodit kolem horké kaše.

Měla byste mu velmi citlivě říci, že si s tím nevíte rady a že to zbytečně vráží mezi vás klín. Požádat ho, jestli on by nějaký postup nenavrhl sám, čímž by při řešení situace nabyl na důležitosti a s ní i na zodpovědnosti za Vaše „štěstí“ či frustraci. Z Vaší strany by mohl padnout návrh, že po hádce budete iniciovat sex sama, čímž se pozná, že jste se už „oklepala“, a toto odhodlání provést v pro Vás nejkratší možné době. Gesto dobré vůle má vždycky velkou váhu.

Usmířit lze ale i jinými způsoby. Hlavně takovými, se kterými souhlasí obě dvě strany. Protože tak by to mělo být ve vztahu vždy. A základem je o všem mluvit. Znáte desatero správné komunikace nejen v partnerství

Reklama

Načítám