Hlavní obsah

Keto, krabičky či pravidlo 80/20: Vyberte si nejlepší dietu

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žádný jiný měsíc v roce není tak moc spjatý se snahami o zlepšení životosprávy jako leden. Pokud letos opravdu chcete zformovat tělo a nezůstat jen „ledňáčkem“, vyberte si takovou dietu, která vám ve všech směrech sedne. Přečtěte si o výhodách a nevýhodách těch dnes nejpopulárnějších.

Článek

Vybrat si dietu, díky níž zhubnete, v zásadě není nic těžkého. Ale najít si takovou, při které nebudete strádat, cítit se bez energie a která pro vás celkově bude dlouhodobě zvládnutelná, už může být oříšek. Zjistěte, jaké plusy a mínusy mají diety, které jsou v současné době jedny z nejpopulárnějších.

Keto dieta

Dnes možná největší hvězda diet vůbec je založená na vysokém příjmu tuků, solidním množství bílkovin a velmi nízkém příjmu sacharidů. To znamená, že v jídelníčku máte hodně masa, uzenin, sýrů, vajec, olejů, zeleniny, ořechů a naopak minimum pečiva, obecně příloh, cereálií a samozřejmě žádné cukrovinky. Díky tomu se tělo dostává do stavu ketózy, což znamená, že si nedostatek sacharidů rychle supluje produkcí ketonových sloučenin že zásobních tuků. Výsledky této diety jsou mimořádné, ale rozhodně není pro každého.

Výhody: Rychlé výsledky, snížený pocit hladu, vysoká efektivita

Nevýhody: Omezený výběr potravin, riziko nízkého příjmu některých vitamínů, minerálů a vlákniny, dlouhodobě obtížně udržitelná, složitý návrat k běžné stravě

Přerušovaný půst

Ač se vám půst může zdát jako něco pro vás na míle vzdáleného, ve skutečnosti se mu každý den oddáváme víceméně všichni. Princip IF (z angl. intermittent fasting – v překladu přerušovaný půst) stojí na prodloužení přirozeného spánkového půstu. Pokud spíte osm hodin, naposledy jíte dvě hodiny před spaním, pak hodinu po probuzení, držíte tedy denně půst 11 hodin. Cílem je tento čas prodloužit – buď si poslední jídlo dne dáte dříve, nebo naopak (to je častější) vynecháte první jídlo dne. Ženám se obvykle doporučuje poměr 14/10 (14 hodin držíte půst, do zbylých deseti rozložíte denní jídla), mužům 16/8. Výsledkem je efektivnější spalování energie, snazší dodržení doporučeného energetického příjmu, ale i třeba zlepšení citlivosti na inzulin. Jak to přesně funguje, si přečtěte v článku o přerušovaném půstu.

Výhody: Snadné dosažení kalorického deficitu, podpora spalování, značná flexibilita

Nevýhody: Riziko nevolnosti z hladu, riziko hormonální nerovnováhy, riziko nedostatečného příjmu energie nebo naopak přejídání

Foto: Dima Sobko, Shutterstock.com

V čase určeném k jídlu konzumujte přiměřené porce po třech až čtyřech hodináchFoto: Dima Sobko, Shutterstock.com

Krabičková dieta

Pokud má být nějaká dieta nadčasovou záležitostí, pak je to nepochybně krabičková dieta. Na každý den si obstaráte jisté množství krabiček (nejčastěji tři až pět) a stravujete se pouze jejich obsahem. Vtip je v tom, že máte dokonalý přehled o tom, co konzumujete, výborně regulujete množství i výběr potravin. Vyvarujete se tak často problematickému uzobávání i konzumaci nedietních jídel například z důvodu, že zrovna není jiná lepší volba. Krabičkovou dietu si můžete buď objednat, poskytovatelů je mnoho, nebo – a to určitě doporučujeme – připravovat si krabičky sami.

Výhody: Dlouhodobá udržitelnost, v případě domácích krabiček úsporný režim, jen minimálně omezující

Nevýhody: V případě domácích krabiček časová náročnost, nutnost orientovat se ve výživě, proměnlivá efektivita, pokud si je objednáváte, pak i finanční stránka

Foto: SHOPUK, Shutterstock.com

Pokud sami sobě věnujete nějaký čas a naučíte se připravovat zdravá vyvážená jídla, je to investice na celý životFoto: SHOPUK, Shutterstock.com

Pravidlo 80/20

Dnes velmi populární systém stravování zejména pro ty, co už se v dietách a pravidlech zdravého a dietního stravování výborně orientují. Pravidlo 80/20 říká, že 80 % vašeho energetického příjmu má být z nutričně hodnotných potravin, to jsou například libové maso, zelenina, ovoce, vejce, obiloviny, luštěniny a podobně. Dalších 10 % by mohou tvořit zpracované potraviny jako třeba snídaňové cereálie, proteinové tyčinky a podobně. Posledních deset procent pak můžete tvořit „junk food“ jako sladkosti, fast food jídla nebo třeba alkoholické nápoje.

Výhody: Dlouhodobá udržitelnost, vysoká flexibilita, vhodné prakticky pro každého

Nevýhody: Nutnost orientovat se ve výživě, proměnlivá efektivita

Zvládnete letos zhubnout? V kvízu se dozvíte, zda na to máte vědomosti.

Reklama

Související témata:

Načítám