Hlavní obsah

Kolagen a zdraví kloubů: Kdy ho začít doplňovat, jak a proč?

Foto: nelen, Shutterstock.com

Foto: nelen, Shutterstock.com

Reklama

Kolagen je bílkovina a tělo si ho přirozeně vytváří z aminokyselin, které získává stravou. Tvoří až 30 procent všech tělních proteinů, je součástí kloubů a jeho ubývání spojené s věkem jim neprospívá. Jak kolagen podporuje zdraví kloubů a jak ho nejlépe doplňovat?

Článek

Zhruba po pětatřicítce začíná tělo přirozeně produkovat méně kolagenu. Proto je vhodné od tohoto okamžiku začít užívat doplňky stravy s jeho obsahem nebo se začít zajímat, jak kolagen doplnit z běžné stravy. Vaše klouby se bez něj totiž neobejdou. Stejně důležité je také pravidelně se hýbat a udržovat klouby a jejich chrupavky v pohybu – vhodná jsou cvičení s nízkým dopadem na klouby (plavání, cyklistika), která je nevystavují takovým nárazům jako třeba běh nebo tenis.

Není kolagen jako kolagen

Existuje několik typů kolagenu a kosti, klouby a chrupavky vyžadují typ 2. Vyskytuje se především v kloubní chrupavce, kde tvoří jemné struktury a chrání kloub před tlakem a nárazy, a když je dodán, má moc (samozřejmě omezenou) obnovit přirozené uspořádání chrupavek a kloubů. Kolagenové kloubní výživy obsahují převážně hydrolyzovaný (naštěpený) kolagen, který je podobný právě kolagenu typu 2. Získává se nejvíce z hovězích a vepřových kostí a kůží, vzácně z rybích organismů: vodní živočichové totiž mají měkčí a jemnější kosti, aby je lépe nadnášela voda.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Klouby je nutné udržovat pravidelným pohybem, ovšem s rozumem: pozitivní vliv má třeba cyklistika nebo plaváníFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

V jakých potravinách hledat

Dobré zdraví kloubů závisí i na stravě: kolagen najdete v potravinách, jako je vaječný žloutek nebo vývar z kostí, má to ale velký háček: přírodní kolagen tělo špatně vstřebává, navíc se tepelnou úpravou poškozuje. Právě proto výrobci používají kolagen naštěpený do kolagenních peptidů (= části bílkovin), aby ho mohl organismus lépe využít.

Některé potraviny ovšem mohou nabídnout vlastnosti doplňující se s kolagenem. Předně je to voda, která je součástí synoviální tekutiny (= kloubní maz, který vyplňuje kloubní pouzdra), ta snižuje tření mezi chrupavkou a jinými tkáněmi. Dále jde o tučné ryby – dodávají omega-3 mastné kyseliny, které působí protizánětlivě a chrání buněčné membrány obsahující kolagen před zánětlivými procesy.

Proč je vitamin C pro klouby zásadní

V neposlední řadě jsou důležité potraviny bohaté na vitamin C, především ovoce a zelenina, které byste měli jíst každý den. „Důležitou aminokyselinou, která tvoří kolagen, je hydroxyprolin. Vzniká reakcí, pro niž je důležitý právě vitamin C. Pokud tedy máte v jídelníčku jeho nedostatek, je potlačena tvorba kolagenu a tím je sekundárně ovlivněna i elasticita cév, chrupavek, kůže či kostního aparátu,“ vysvětluje biochemička a odbornice na výživu Michaela Bebová. Proto je céčko téměř vždy součástí doplňků stravy s kolagenem určených pro podporu normálního stavu kloubů a kloubních chrupavek.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Pro syntézu kolagenu je důležitý vitamin C, proto byste ho měli mít v jídelníčku dostatekFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Sečteno, podtrženo: jak pečovat o klouby

Kolagen je pro zdraví kloubů nezbytný, doplňovat byste jej měli především po 35. roce věku, kdy začíná přirozeně ubývat. Na trhu najdete mnoho různých doplňků stravy s kolagenem, s výběrem nejvhodnějšího může pomoci lékař nebo lékárník. Zapomínat byste neměli ani na vyváženou stravu a pravidelný pohyb.

Další možností jsou kolagenové injekce. „Do poškozených kloubů, ať už úrazem, nebo opotřebením, lze aplikovat kolagenový roztok přímo injekčně, což pozitivně ovlivňuje nejen kloubní chrupavky, ale i kloubní pouzdro a vazy. Může dojít k ústupu bolestí a zlepšení hybnosti,“ doplňuje ortoped Radek Černý ze Žďáru nad Sázavou.

Reklama

Načítám