Hlavní obsah

Asijská dieta: jaké jsou její výhody proti jiným?

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z vašeho pohledu se možná jedná o dietu, pro Asiaty je to ale běžná strava. Možná právě proto je mezi Japonci nejméně obézních žen. Jaké jsou výhody asijské stravy a jak z ní co nejvíce vytěžit?

Článek

Podobně jako středomořská, je i asijská strava považována za jednu z nejzdravějších na světě. I když se může Čechům, zvyklým na tučné a mastné pokrmy, na první pohled jevit jako dieta, pokud si na ni zvyknete, rychle zjistíte, že se vlastně nijak moc neomezujete, a přesto vám váha nejde nahoru, ale spíš dolů. Jaké je tajemství asijské stravy?

Tajemství asijské stravy

Pod termínem „asijská strava“ se skrývá kombinace vlivů kuchyně indické, japonské, čínské, korejské a thajské. Mezi hlavní složky patří rýže, ovoce a zelenina, kuřecí maso, ryby a mořské plody, rýžové nudle, vejce a luštěniny. Stěžejní je, aby si potraviny zachovaly maximum živin, které obsahují v syrovém stavu. Proto je důležitá i technologie přípravy – jídlo se jí čerstvé, a když se upravuje, tak velmi šetrně: typické je rychlé restování, vaření v páře či fermentace neboli kvašení zeleniny (například korejského kimči).

„Na asijské kuchyni oceňujeme nejvíce čerstvost, velké množství šetrně upravené zeleniny, maso s minimem nasycených mastných kyselin, ochucování bylinkami, například koriandrem, citronovou trávou, zázvorem. Touto kombinací bílkovin, dostatečného množství zeleniny a obilovin je docíleno nízké kalorické hodnoty jídla,“ potvrzuje Hana Mojžíšová, lékařka zabývající se výživou a léčbou obezity.

Foto: U2M Brand, Shutterstock.com

Základem je zachovat v potravinách maximum živin, volí se proto šetrné technologie úpravy, jako je rychlé restování nebo vaření v pářeFoto: U2M Brand, Shutterstock.com

Dlouhověkost díky jídlu

O výhodách asijského způsobu stravování sám o sobě vypovídá i fakt, že populace, která jej ctí, žije déle než ti, kteří jedí západní stravu (tedy i Češi). Například japonskému ostrovu Okinawa se říká domov stoletých. Předpokládá se, že za to vděčí způsobu stravování, faktu, že jedí velké množství zeleniny, a dokonce i tomu, že mají na jídelníčku více sacharidů než bílkovin (zpracovávání velkého množství bílkovin tělo vyčerpává).

Strava, která podporuje hubnutí

V zemích, jako je Japonsko nebo Thajsko, mají pouze 3 % obézních žen, potvrdily to výsledky studie zveřejněné v magazínu Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition. V odborném časopise Obesity Research Journal zase byly zveřejněny výsledky výzkumu dokládajícího, že strava založená na mořských plodech, luštěninách, ovoci a řasách může vést ke snížení hmotnosti a zlepšení cholesterolového profilu i fyzické kondice už v průběhu 28 dní, a to díky pozitivním změnám ve střevní mikroflóře.

Foto: Skumer, Shutterstock.com

Sushi je zdravé, těhotné ženy by ale měly vybírat druhy ryb bez těžkých kovů. Vhodný je losos, nevhodný například mečoun nebo žralokFoto: Skumer, Shutterstock.com

Jak je to se sushi

Mezi typický asijský pokrm patří i sushi, které je složeno z řas, rýže, zeleniny a syrových ryb. U těch je potřeba hlídat kvalitu a zdravotní nezávadnost. „V určitých obdobích života, jako je těhotenství či kojení ženy, je lepší vybírat druhy se zeleninou nebo například s lososem a vyhýbat se kouskům, které obsahují mečouna, žraloka, platýse nebo tuňáka. Tyto ryby mohou obsahovat těžké kovy, které dokáží placentou proniknout až k plodu a poškodit ho,“ vysvětluje Michaela Bebová, biochemička a odbornice na výživu. Samozřejmě v případě, že by toho snědla nastávající maminka opravdu hodně.

Nevýhody: přebytek soli

Ale abychom tu nepěli jen ódy. Nevýhodou je velké množství soli, které převyšuje denní hranici stanovenou Světovou zdravotnickou organizací na 5 gramů. Nadměrný příjem soli vede k vysokému krevnímu tlaku, k němuž přispívá hormon vasopresin, který mozek při nadbytku soli vylučuje. Trvale vysoký krevní tlak poškozuje cévní stěny a zvyšuje riziko onemocnění srdce i předčasného úmrtí.

Jak může vypadat asijská strava v praxi

Dlouhověkým Asiatům zřejmě sůl neškodí, ale Evropan by si ji měl přeci jen trochu hlídat. Proto platí – všeho s mírou: zařaďte do jídelníčku maximum čerstvých potravin, upravujte v páře nebo rychlým restováním, tučné hovězí nebo vepřové vyměňte za krůtí a rybí maso a knedlíky nahraďte rýží.

Načítám