Hlavní obsah

Koupání s dětmi? Nespusťte je z očí!

Foto: Anna Om, Shutterstock.com

Foto: Anna Om, Shutterstock.com

Reklama

Každý rodič ví, že voda je pro děti přímo magická a většinou ji milují, ať už jde o tu v kaluži, v bazénu nebo v moři. Ovšem právě koupání a plavání je velmi rizikové. Jak je pro potomky udělat co nejbezpečnější?

Článek

Ročně se u  nás utopí kolem dvou desítek dětí. Utonutí je druhou nejčastější příčinou úmrtí dětí při nehodě a bohužel bývá velmi rychlé a rodiče nebo dohlížející si ho nemusejí ani všimnout. Jak to udělat, aby byly děti u vody v bezpečí?

Bazén: ohromné riziko na vlastní zahradě

Zcela zásadní je nikdy děti nespouštět z očí. Platí poučka: předškoláky mějte na dosah, děti do 10 let na dohled. A když se u bazénu sejde větší skupina dětí a dospělých, měli by si dospělí jmenovitě určit, kdo na které dítě dává pozor. Pak se nestane, že hlídají všichni a zároveň vlastně nikdo, protože jeden spoléhá na druhého.

„Z bezpečnostních důvodů můžete bazén pro malé děti rozdělit na několik menších částí plaveckými dráhami. Použijte třeba gumové lanko nebo provaz, na nichž jsou navlečena barevná kolečka, bójky nebo hračky. Ulehčíte si hlídání, a kdyby dítěti došly síly, má po ruce záchranný bod,“ doporučuje Štěpánka Štrougalová z Baby Clubu Juklík.

Co musíte naučit děti a plavání to není

Záchranné pomůcky by měly být u bazénu stále po ruce – ať to je kruh, tyč, pěnová žížala nebo větší PET lahev, které se lze chytit. Rozhodně byste měli u sebe mít i nabitý telefon, kdyby bylo potřeba zavolat pomoc. Učte děti, aby „svému dospělákovi“ vždy nahlásily, když vylezou z vody. Zabráníte tak panice, kdybyste se najednou nedopočítali hlav na hladině.

Samozřejmé je, že k bazénu a do něj nikdy nebudou chodit samy, ale jedině s dospělým. Jestliže je v bazénu dětí víc, nedávejte do vody velké nafukovací hračky ani lehátka. Může se stát, že někdo zůstane pod nimi, ztratí orientaci, zpanikaří a může se začít topit. Od věci není ani pořídit bazénový alarm, který spustí poplach, když někdo spadne do bazénu ve vaší nepřítomnosti.

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Nenechávejte děti bez dozoru, a to ani u vlastního bazénu na zahradě. Dokonce ani u malého nafukovacího bazénkuFoto: Halfpoint, Shutterstock.com

Důležitá je nejen kvalita, ale i teplota vody

Ne každý má bazén na zahradě. Jak děti ochránit na koupališti, v plaveckém bazénu či u rybníka? Odborníci nedoporučují, s výjimkou speciálních kurzů plavání kojenců, brát do vody novorozence. Někde je vstup omezen věkem: nejčastěji je zákaz pro děti mladší 12 měsíců a do 12 let s podmínkou doprovodu dospělého.

U přírodního koupání zvažte, zda voda vyhovuje nejen z hlediska kvality, ale i teploty. Malému organismu totiž hrozí rychlé prochladnutí, které nemusí skončit nejen nastuzením, ale může být i smrtelným ohrožením. Kojenci potřebují vodu teplou kolem 31 °C, školní děti minimálně 20 °C a děti starší 14 let nejméně 18 °C – a i tak je v ní nenechávejte moc dlouho.

Dohlédněte také na to, aby si děti po plavání vyklepaly vodu z uší, jinak hrozí zánět zevního zvukovodu. „Je způsoben mikrobiální infekcí, která propuká následkem nesprávné či nedostatečné ušní hygieny, a vzniku napomáhá i vlhkost, proto se mu říká také plavecké ucho,“ vysvětluje lékař ORL Pavel Hanzel.

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Nejlepší je, když jsou děti ve vodě s dospělými, kteří na ně dohlédnouFoto: goodluz, Shutterstock.com

Zapomeňte na rukávky a kruhy

Malé děti nelze jen pozorovat ze břehu, ale musíte s nimi být ve vodě a hlídat je třeba i v brouzdališti nebo na skluzavce. Platí to minimálně do pěti let nebo do doby, než jsou zdatnými plavci.

Dítě, které neumí dobře plavat, by nemělo chodit do vody bez vhodné plavecké pomůcky. Rozhodně to ale není nafukovací kruh ani rukávky! Plavat se v nich dítě nenaučí, navíc se mohou protrhnout či vypustit a dítě z nich lehce vyklouzne. I když jim pořídíte doporučovaný plavecký pás s pěnovými panely, nenechávejte je bez dozoru. A nikdy nespoléhejte na to, že se děti ve skupince ohlídají navzájem!

Naučte děti pořádně plavat! Budou se ve vodě cítit lépe a je to radost, která jim vydrží do vysokého věku!

Reklama

Související témata:

Načítám