Hlavní obsah

Koženka je jako fastfood, kůže vydrží roky: rozdíl mezi těmito materiály, včetně výhod a nevýhod

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Reklama

Novou kabelku či boty si můžete pořídit z přírodních, nebo umělých materiálů. Jaký je rozdíl mezi kůží a koženkou zřejmě tušíte, co je to ale ekokůže a jak se od nich liší? Přečtěte si, jaké jsou výhody a nevýhody těchto oblíbených materiálů.

Článek

Při nákupu oblečení, bot či doplňků máte dnes na vybranou: mohou být z klasické přírodní kůže, z dobře známé koženky nebo také z ekokůže. Ne všichni ale tuší, co si pod těmito názvy přesně představit. O jaké se jedná materiály, čím se liší a jaké mají výhody či nevýhody?

1. Přírodní kůže: sázka na kvalitu

Co je přírodní kůže, každý ví. Jedná se o pevný, stabilní a velmi kvalitní materiál. Většinou se zpracovává jako druhotná surovina ze zvířat, která byla zabita pro účely potravinářského průmyslu, vyčiněné kůži se říká useň. Je drahá: je to žádaný materiál a jeho množství je omezeno nákladným chovem zvířat.

Přináší veliké pohodlí, protože je prodyšná a přizpůsobí se, například u bot povolí, zároveň je poddajná, takže se s ní dobře pracuje, a při správné péči opravdu vydrží. „Kvalitní kůže je rozhodně dobrá investice, kožený produkt vám bude sloužit řadu let,“ říká designér František Macháček tvořící pod značkou Francesco Gattino.

Životnost můžete prodloužit pravidelnou údržbou. Dobré je kožené výrobky impregnovat a případné nečistoty odstraňovat hadříkem navlhčeným maximálně mýdlovou vodou.

Foto: Archiv firem

Zleva: Kabelka z italské hovězí kůže Folbeur, 5900 Kč. Minikabelka Francesco Gattino ze 100% hovězí kůže, 3950 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Ledvinka z hovězí kůže .about leather., 4200 Kč. Kabelka z přírodní kůže Loro Oro, 2490 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Polobotky z přírodní kůže Vasky, 2899 Kč. Tenisky z přírodní kůže Jancarik Shoes, 2590 KčFoto: Archiv firem

2. Koženka: jako fastfood

Rády se oblékáte podle posledních trendů, šatník často obměňujete a chcete přitom ušetřit? Pak je pro vás dobrá volba koženka. Je to levný materiál, který se dá přirovnat k fastfoodu: koženkový model rychle uspokojí módní potřeby, ale velkou kvalitu ani životnost od něj nečekejte, navíc není tak pohodlný ani prodyšný. Ale pár let vydržet může.

Vyrábí se většinou tak, že se na podkladový materiál v podobě tkaniny, úpletu či netkané textilie nanese vrchní vrstva z PVC, což je plast. Není na tom tedy nic přírodního. Materiál má ovšem oproti pravé kůži dvě výhody: při výrobě umožňuje rozličnou povrchovou úpravu včetně vzorů a barev a je více voděodolný. Ošetřuje se podobným způsobem jako kůže, a to vlhčeným hadříkem, popřípadě mýdlovou vodou.

3. Ekokůže a veganská kůže

Protože se dnes hledají ekologičtější cesty a materiály šetrnější k přírodě či vhodnější pro alergiky a ochránce zvířat, je tu ekokůže. Jde o levnější napodobeninu kůže, která nemá takovou odolnost, ale oproti kožence má „koženější“ vzhled a je oboustranně prodyšná. A nabízí možnost vyrobit ji v široké škále barev.

Skládá se ze dvou vrstev – jako podklad slouží většinou bavlněný úplet. Když je na něm polyuretan, pak se mluví o syntetické ekokůži (či o umělé kůži). A pokud vrchní vrstvu tvoří drcené a spojené zbytky přírodních kůží, pak se jí říká modifikovaná (eko)kůže.

Občas se užívá také označení veganská kůže, což by mělo zákazníkům zaručit, že při výrobě této ekokůže nebyly použity žádné živočišné složky a byly zaručeny šetrné podmínky pro životní prostředí.

4. Přírodní a inovativní ekokůže

Za přírodnější variantu ekokůže lze označit alternativní materiály z nevšedních zdrojů. Patří sem například piňatex, který využívá ananasová vlákna, nebo palmleather, jež se vyrábí z listů indické palmy. „Jsou výsledkem neuvěřitelné lidské vynalézavosti, ale z mého pohledu čeká vývojáře ještě dlouhá cesta, budou-li mít za cíl dosažení identických vlastností, jako má přírodní kůže,“ upozorňuje Markéta Folberová, zakladatelka české značky kožených kabelek Folbeur.

Foto: Archiv firem

Zleva: Unisex bílé kotníkové tenisky z piňatexu Nae, 3100 Kč. Balerínky z ananasových vláken, 2450 Kč. Oba páry prodává EtikbutikFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Kabelka Matt & Nat z veganské kůže s podšívkou ze 100% recyklovaných PET lahví, 2190 Kč, prodává Urbanlux. Batoh MioMojo Penelope z veganské kůže, 2490 Kč, prodává EtikbutikFoto: Archiv firem

Největší rozdíl: životnost

Když pomineme způsob výroby, pak životnost a trvanlivost jsou vlastnosti, které zmíněné suroviny odlišují nejvíc. V tom se ekomateriály či koženka mohou přírodní usni jen těžko vyrovnat. „Je to živý materiál s póry, které neustále přijímají vlivy z okolí, zraje, časem mění strukturu a v některých případech i barvu. Ekokůže a koženka nepatinují,“ vysvětluje Markéta Folberová s tím, že barva závisí také na ošetření svrchní vrstvy a například lakovaná kůže nebude patinovat jako přírodní.

Naopak koženka či ekokůže jsou často využívané pro aktuální rychlé trendy, takže lze takové kousky častěji obměňovat. Bohužel se rychleji drolí, třepí či mohou popraskat. K tomu dodává František Macháček svůj názor: „V posledních letech se rozmohl trend dávat věcem z ekokůže nálepku udržitelnost, ale materiál, který dlouho nevydrží, už z principu být udržitelný nemůže.“ Záleží tedy na každém zákazníkovi, co je právě pro něj při výběru důležité.

Reklama

Související témata:

Načítám