Hlavní obsah

Královská svatba: Jaké tradice Meghan a Harry porušili?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tohle nebude jen tak ledajaká královská svatba. V mnoha ohledech se vymyká tomu, co jsme viděli před sedmi lety u prince Williama (35) a jeho tehdejší snoubenky Kate Middleton (36). Bude méně tradiční, snoubenci chtějí vystoupit ze stínu monarchie a být více moderní. Do jaké míry?

Článek

Od chvíle, kdy se princ Harry (33) a herečka Meghan Markle (36) zasnoubili, bylo všem jasné, že nejen celý vztah, ale i svatba budou trochu odlišné od všeho, na co jsme zvyklí u královské rodiny. Harry je totiž zastáncem modernější monarchie, a tak nelpí tolik na tradicích, které mohou mnohdy vypadat zkostnatěle a přežitě. A svatbu se, spolu s Meghan, snažil naplánovat tak, aby byla co nejvíce odrazem jejich vlastní nátury, aby si ji hlavně oni dva užili. Což jde ruku v ruce s porušením některých zvyklostí. I tak se ale rozhodně můžeme těšit na pohádkovou královskou svatbu.

Svatební proslov

Zatím bylo tradicí, že na svatbě měl proslov nevěstin otec. Ostatně – snad na všech svatbách se to praktikuje takto, pokud je nám známo. Jenže na královské svatbě bude ke svatebčanům hovořit sama nevěsta. Meghan si to rozhodla ještě dříve, než se objevila zpráva o tom, že její otec na tento významný den své dcery nedorazí. V řeči chce hovořit o lásce, poděkovat Harrymu a jeho rodině za to, jak ji mezi sebe přijali. Nicméně proč by nevěsta nemohla mít proslov? Jen do toho!

Méně tradiční kytice

Je zvykem, že kytice nevěsty je jednobarevná – tedy bílá. Třeba vévodkyně Kate měla pugét z konvalinek. Podle dostupných informací ale bude mít současná nevěsta květinu trochu barevnější. Má být složena z pivoněk, bílých růží a náprstníků. S největší pravděpodobností nebudou pivoňky jen bílé, ale i růžové. Je tu však ještě jedna tradice spojená s kyticí. A to, že se do ní musí přidat myrta, i když třeba jen kousek, jako symbol štětí, lásky a dobrého manželství. To zavedla královna Viktorie (1819–1901) a od té doby to nikdo neporušil.

Foto: Profimedia.cz

Květina, kterou bude mít Meghan Markle, se od té vévodkyně Kate bude značně lišit Foto: Profimedia.cz

U nás je zvykem, že nevěsta hází květinu svobodným ženám. Která ji chytne, ta se do roka vdá. Od roku 1923, kdy si princ Albert (1895–1952) bral lady Elizabeth Bowles-Lyon (1900–2002) je ale zavedena nová tradice. Na počest svého mrtvého bratra šla novomanželka svatební kytici položit na hrob neznámého vojína. Od té doby to dělají i ostatní nevěsty.

Zakázané datum

Říká se, že svatba v květnu přináší smůlu. Dříve to tak možná skutečně platilo, protože pokud nevěsta o svatební noci  otěhotněla, vycházel termín porodu na únor. A rodit v zimě bylo dříve velice rizikové, mnohdy to dítě nebo matka nepřežily. I proto v 19. století královna Viktorie svatby v máji zakázala. Harry s Meghan si s tím ale hlavu nelámou a krom toho, že pro sňatek si vybrali tento měsíc, tak zároveň se rozhodli pro 19. den, který vychází na sobotu. Není běžné, že se členové královské rodiny berou o víkendu. Je zvykem, že je svatba v týdnu a pracující lidé v ten den mají tzv. „bank holiday“.

Citronový dort

Dříve měl být svatební dort  skutečně okázalý. Však je to přece oslava, a tak není proč na něm šetřit! Tradicí bylo, že se na slavnostní tabuli objevil dort, jehož základem bylo sušené nebo kandované ovoce, alkohol a nejrůznější koření. Ingredience pocházely ze všech koutů světa, zejména ze zemí britského impéria. To dort Meghan a Harryho bude mnohem jednodušší. Bude s citronovou polevou a většina ingrediencí by měla být sezonních. Meghan je zastánkyně ekologie a biopotravin, což bude mít na dort další vliv. Měl by být také trochu menší, než měl princ William a vévodkyně Kate.

Foto: Profimedia.cz

Tato žena, Claire Ptak, je zodpovědná za svatební dort. Ten bude s citronovou polevou a bude pravděpodobně mnohem lehčí, jež je na královských svatbách zvykem Foto: Profimedia.cz

Prostý plebs

Svatba bude odlišná i z hlediska pozvaných hostů. Do kaple svatého Jiří na zámku Windsor se vejde jen 800 lidí a snoubenci jich pozvali dokonce ještě méně. A mezi nimi jen těžko narazíte na státníky nejen jiných zemí, chybět budou i ti britští. Pozvaná tak není třeba britská premiérka Theresa May (61), americký prezident Donald Trump (71), ale ani bývalý prezident Spojených států amerických, Barack Obama (54), byť jsou s princem Harrym přátelé. Co je překvapivé, je pozvánka pro dva tisíce „normálních“ lidí, kteří se v době svatby mohou pohybovat po prostranství hradu Windsor a být tak u celého dění. Novomanželé také chtějí při jízdě kočárem po obřadu z něj vystoupit a jít mezi lidi, aby si s nimi potřásli rukou a přiblížili se jim tak co nejvíce.

Svatební šaty

Co je stále ještě velkou neznámou, jsou svatební šaty, které Meghan oblékne. Nejžhavějším kandidátem je značka Ralph, ovšem jak budou vypadat, nikdo neví. Podle stylu Meghan Markle by byly pravděpodobně s holými rameny a odvážnějším střihem. Jenže v tomto případě se Meghan bude držet spíše tradice a nakonec před oltář předstoupí v dlouhých šatech s vlečkou a dlouhými rukávy, jak to u nevěst z královské rodiny bývá zvykem. Nicméně o to zajímavější to určitě bude, protože v na první pohled tradičních šatech se budou jistě skrývat fragmenty současných trendů.

Reklama

Načítám