Hlavní obsah

Huňaté svetry, tma a příliš mnoho nástrah: proč v zimě přibíráte, aniž byste si toho byli vědomi

Foto: Nicoleta Ionescu, Shutterstock.com

Foto: Nicoleta Ionescu, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte pocit, že se stravujete a hýbete stejně, ať je slunce nebo mráz. Přesto máte každou zimu nějaké to kilo navíc. Mohou za to geny, nebo chyby v životosprávě, které si ani neuvědomujete?

Článek

I když mrazivé počasí neberete jako výmluvu, proč byste o sebe měli přestat dbát, nechtěné faldíky se na vás lepí a oblíbené oblečení vám začíná být těsné. Jste ve spárech přirozeného biorytmu, nad kterým nemůžete zvítězit, nebo si za kila můžete přeci jen sami? Na co si dát v zimě pozor?

Brzy tma, brzy doma

V létě vás příjemné teploty a světlo dlouho do večera zvou být déle aktivní. Procházka smrákající se krajinou i divoký páteční taneček s kamarádkami mohou znamenat pořádný počet spálených kalorií. Jenže v zimě je to přesně naopak. Tma je už v pět a před nízkými teplotami prcháte domů k rozkoukanému seriálu nebo knížce, případně i čokoládě či sklence vína. Týdny v pomalejším tempu, které si možná plně neuvědomujete, plynou, a snížené počty ušlých kroků nebo vydané energie se nasčítají. A korunujete-li to navíc večerní porcí kalorií, není divu, že přibíráte.

Co s tím? Jednou z variant je samozřejmě nerezignovat na pohyb, tou další změnit trochu skladbu jídelníčku. „Lidé s menší fyzickou aktivitou by se měli zaměřit na denní dobu, kdy sacharidy přijmou. Pokud si dají větší dávku v ranních či dopoledních hodinách, s největší pravděpodobností získanou energii spálí přirozeným pohybem,“ vysvětluje Michaela Ryglová, odborná garantka výživy společnosti Bonavita.

Foto: Tero Vesalainen, Shutterstock.com

Deka, celý večer u televize a sladké proti splínu: kombinace, která má pravděpodobně na svědomí zimní kila navíc Foto: Tero Vesalainen, Shutterstock.com

Nedostatek slunce zajídáte čokoládou

Sluneční svit prospívá psychice, šedé a tmavé zimní dny tak mohou být náročné. Frustraci z absence světla můžete mít tendenci zahánět právě jídlem. Hledáte-li antidepresivní účinek v čokoládě, vínu nebo sušenkách, není divu, že se na displeji váhy ukazují nelichotivá čísla. Vsaďte raději na procházky, meditaci nebo plavání.

Pozor i na dobrý úmysl dohnat deficit vitaminu D. Jeho zdrojem – vedle slunečního záření – jsou tučné ryby, vejce, mléčné výrobky nebo ořechy. Jsou zdravé, ale hodně kalorické, hlídejte si raději množství.

Hlad je převlečená žízeň

Vysoké letní teploty vás samy motivují k pití. Naopak v poklidné zimní dny můžete mít sklony k zanedbávání pitného režimu. Volání těla po tekutinách pak můžete mylně vyslyšet jako hlad. Když vás honí mlsná, zkuste se nejdřív jen napít.

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Místo sladkého nebo svačiny zkuste nejdřív sklenku vody, třeba i s citronemFoto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Zahříváte se alkoholem

Vyháníte chlad z těla punčem nebo svařákem? S pocitem tepla dodáte tělu i spoustu prázdných kalorií. Zahřát se můžete i zdravěji. „Pocit tepelné pohody dokážou vzbudit všechna jídla, která si tepelně upravíte. Za vhodné suroviny pro přípravu vařených jídel jsou všeobecně považovány obiloviny, luštěniny, rýže, pohanka, jáhly, pórek, cibule, česnek, křen, libové maso a v neposlední řadě ryby. Použít můžete i koření jako skořici, zázvor, hřebíček či tymián,“ doporučuje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně center pro výživu a hubnutí Naturhouse. V zimních měsících byste měli konzumovat ideálně dvě teplá jídla denně.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Nejdřív jsou tu Vánoce, potom Valentýn, kdo by sladkému odolal!Foto: New Africa, Shutterstock.com

Příliš mnoho nástrah

Většinu dní se snažíte jíst zdravě, ale občas si dopřejete tzv. cheat day, kdy můžete mlsat bez omezení. Jenže v zimě je takových hříšných dnů hodně. Nejdřív si užijete svařáku na trzích a vánočního cukroví, pak silvestrovského řádění, následuje samozřejmě bombardino na sjezdovce, promlsáte se valentýnským rande i masopustní zabijačkou. Ani léto není bez hříchů, ale sezonní nabídka čerstvé zeleniny a ovoce dokáže lépe motivovat ke zdravějšímu jídelníčku. Tady pomůže jen pečlivější plánování dnů, kdy si dopřejete.

Novoroční rozhození

Držíte každoročně hned od 1. ledna dietu a říkáte si, že letos to s hubnutím konečně vyjde? Možná vám odhodlání vydrží měsíc a pak sklouznete do zajetých kolejí, nebo dokonce zajídáte náročné dny odříkání. Jenže zásah v podobě přísné diety a následné přejídání může zamávat s metabolismem i tím, jak si pak tělo bude ukládat zásoby.

Co oči nevidí

Huňaté svetry a dlouhé kalhoty jsou milosrdné a změn na své postavě si nemusíte hned všimnout. Stejně snadno, jako ukryjete neoholené nohy, můžete zamaskovat i faldík na bocích nebo vzdouvající se břicho. V létě vám přeci jen tílko na ramínka nebo vidina bikin nedovolí tolik hřešit. Ve volné mikině si na své křivky možná ani nevzpomenete.

Reklama

Načítám