Hlavní obsah

Jaký máte typ pleti? Počáteční diagnostiku zvládnete v pohodě i doma

Foto: Master1305, Shutterstock.com

Foto: Master1305, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Normální, suchá, mastná, smíšená… Kdo se v tom má vyznat? Poznejte svůj typ pleti a podle toho volte vhodnou péči. S přibývajícím věkem budete muset ale svou denní rutinu rozšířit.

Článek

Zjistit, jakou pleť máte, není žádná věda. Základem je mít pleť odlíčenou a bez nánosu jakýchkoli produktů (tedy i krémů nebo tonika). Ideálně tak tento pokus proveďte hned ráno nebo těsně před spaním. Jak na to? Obličej omyjte čistou vodou a nechte ho volně uschnout. Po přibližně půl hodině pozorujte, jak pokožka vypadá a jak se cítíte.

  • Normální - Pokud není vaše pleť ani mastná, ani suchá a vypadá hladká bez znatelného lesku nebo šupinatění, máte pravděpodobně normální pleť.
  • Suchá - Pokud je vaše pokožka napjatá, zdá se drsná nebo vykazuje známky šupinatosti či matnosti, značí to suchou pokožku.
  • Mastná - Pleť, která se jeví jako lesklá nebo mastná, zejména v T-zóně (čelo, nos a brada), se označuje stejně, jak vypadá - mastná.
  • Smíšená - Pokud se některé oblasti, jako je T-zóna, zdají mastné, zatímco jiné části vašeho obličeje (např. tváře) jsou sušší nebo normální, pravděpodobně máte smíšenou pleť.

Proč je důležité svůj typ pleti znát?

Znalost typu vaší pokožky vám pomůže vybrat správné produkty péče o pleť a ošetření. Test, který jsme představily, je však jen orientační a není možné na něj 100 % spoléhat. Sázkou na jistotu je svěření se do péče odborníka. „K typům pleti se během života přidávají různé stavy pleti (dehydratace, citlivost, akné apod.). Z toho důvodu vždy doporučuji odbornou konzultaci,“ radí kosmetička Iva Hynková.

Jakou péči podle typu pleti volit?

Na různé typy pleti najdete v obchodech nepřeberné množství produktů. Lze je pochopitelně kombinovat podle vašich preferencí, ale odbornice radí začít s kompletní řadou. „Pokud jste v péči o pleť začátečnicí a nejste si s výběrem produktů jistá, tak kompletní řada od jedné značky je pro vás hezky nastavená. Ale k typu pleti se přidávají různé stavy, které jsou způsobené ročním obdobím, fází menstruačního cyklu, léky a pod. Pak tyto stavy lze řešit pomocí séra nebo masky.“

Dávno už neplatí, že stačí namazat se indulonou. „Vhodná kosmetika nám pomáhá obnovit rovnováhu pleti, aby se stav nezhoršoval. Typ pleti je geneticky zděděný po rodičích, proto se mastná pleť bude v určité míře stále mastit. Ale pomocí vhodné kosmetiky se nemusí póry tolik rozšiřovat nebo třeba v takové míře tvořit akné, které je pro mastný typ pleti typické,“ říká Iva Hynková.

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Důkladné čistění a odlíčení je zásadní pro všechny - bez rozdílu na typu a stavu pletiFoto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Typ pleti se s věkem nemění

Důsledkem stárnutí, hormonálních výkyvů, změn životního stylu a vlivů prostředí se může typ pleti trochu odchýlit. Například někdo s mastnou pletí si během dospívání může všimnout posunu směrem k sušší pleti. „S věkem se postupně oslabuje činnost mazových žláz, které definují typ pleti. Například pleť okolo padesátého roku se už nemusí vždy tolik mastit a bude se zdát sušší. To ale neznamená, že se změnil typ pleti. Proto zvolíme výživnější sérum, ale krém zvolíme pro mastný typ pleti, jinak by se mohlo objevit akné. Typ pleti máme po celý život stejný, co se mění, jsou stavy pleti.“

Načítám