Hlavní obsah

Jak si správně vymáčknout pupínek? Začněte peelingem, který otevře póry, a skončete jílovou maskou

Foto: Boyloso, Shutterstock.com

Foto: Boyloso, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vymačkávání pupínků je jeden z největších přešlapů, kterého se v rámci péče o pleť můžete dopustit. Jak se zbavit akné a rozšířených pórů účinně, ale bez vedlejších škod?

Článek

Znáte to. Na obličeji si všimnete ucpaného póru nebo se vám objevil hnisavý pupínek a vy máte touhu okamžitě zaútočit a vymáčknout ho. Mnohdy si ale zaděláte na ještě větší problém, než kdybyste to nechali být. „Násilné odstraňování akné vymačkáním často vede k rozvoji zánětu v místě ložiska a jeho šíření do okolí. Současně je s tím spojené poškození pokožky. Dochází k jizvení, mění se reliéf a pleť ztrácí svou hladkost i elasticitu,“ vysvětluje Jarmila Rulcová, dermatoložka a vedoucí lékařka Dermatologického centra SynCare. Nejlepší je samozřejmě navštívit kosmetický salon a svěřit se do rukou odbornice, ale co si budeme povídat - když na to dojde, řešíme to většinou sami. Takže jak na věc, abyste napáchali co nejméně škody?

Co dělat, když se objeví pupínek

Na pupínek je důležité zbytečně nesahat předem, teprve až ho budete odstraňovat. „Ve chvíli, kdy jste mimo domov, je nejlepším řešením pupínek zamaskovat, například zabarveným korektorem, abyste na něj v práci zapomněli a nechtěli ho dále rýpat. Když na něj budete sahat, zbytečně roznesete bakterie po celém obličeji,“ varuje Tereza Hošková, kosmetička a umělecká maskérka z La Pharmacie Francaise.

  • Existují i speciální korektory, které nejen pupínek zamaskují, ale ještě ho léčí.

A co tedy dělat, až přijdete domů a dáte se do odstraňování pupínku? Doporučujeme následující postup: „Nejprve pokožku vyčistěte a změkčete pleť enzymatickým peelingem, ten umí uvolnit póry,“ doporučuje Tereza Hošková. Jako babskou radu přidáme, že je to nejlepší po horké sprše (otevře póry) a nechat pleť vlhkou. Buďte ale co nejopatrnější a vymáčkněte jen to nejnutnější, tedy hnis, který jde snadno ven. Nesnažte se zbavit všeho a zbytečně místo dále nedrážděte. Na sucho se do mačkání nikdy nepouštějte. „Poté naneste na pokožku jílovou masku, která do sebe vstřebá přebytečný maz, a pomůže tak lépe dočistit a stáhnout stěny pórů zpět k sobě,“ dodává.

SOS péče na akné

Na závěr můžete na pupínek nanést hojivý přípravek. „Výborné a velmi účinné jsou přípravky s oktopiroxem. Jedná se o aktivní látku se silným protizánětlivým účinkem. Nanáší se pravidelně několik dnů na ohniska zánětu a pupínků vás zbaví velmi rychle,“ doporučuje dermatoložka. Také skvěle fungují přípravky s obsahem tea tree oilu, kyseliny salicylové, retinolu nebo bílého ichtyolu.

  • Většinou je najdete pod názvem SOS gel nebo lokální péče na akné.

Hloubkové čištění je nutnost

Základem a prevencí před pupínky je správná čisticí péče i následná hydratace. „Pokud pleť poctivě ráno a večer nečistíte, a nejlépe dvoufázově, vzhled vašich pórů se bude zhoršovat. Maz usazený v pórech bude postupně tvrdnout a roztahovat jejich velikost,“ vysvětluje Tereza Hošková. Hloubkové čištění je pak ideální podstoupit pod rukama kosmetičky jednou měsíčně.

Základní zásady pro pleť bez akné:

  • Vyhněte se nadměrnému odmašťování pleti, hlavně pozor na přípravky s vysokým obsahem alkoholu. To vede k dehydrataci a poškození hydrolipidového filmu pleti, což může vést k výskytu nedokonalostí.
  • Při péči o pleť si zvolte jednoduchou a vyváženou rutinu, kterou neměňte minimálně několik měsíců. Vyvarujte se častého střídání přípravků, i to může výskyt pupínků ještě zhoršit.
  • Nezapomínejte také na přísun rozumného množství vitaminů a živin v rámci stravy.

„Pokud na špatnou pleť trpíte dlouhodobě, nevzdávejte se. Jde o běh na dlouhou trať. Se správně zvolenými přípravky, vyváženou stravou, pitným režimem, dobrým spánkem i sluncem v duši se ale výsledek nakonec dostaví. Zlepšení stavu může trvat i několik měsíců, proto nepodléhejte panice, pokud nevidíte posun po pár dnech,“ dodává na závěr Tereza Hošková.

Načítám