Hlavní obsah

Svatba dcery nebo syna? 20 tipů na outfit pro maminky: šaty, overaly i kalhotové kostýmy

Foto: Erickson Stock, Shutterstock.com

Foto: Erickson Stock, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto je období svateb a z módního hlediska hrají hlavní roli především nevěstiny svatební šaty. Důležitými účastnicemi obřadu jsou ovšem také maminky nevěsty a ženicha a i ty se chtějí ukázat v nejlepším světle. Víte, jaké outfity jsou pro ně nejvhodnější? Máme tipy na krásné šaty i overaly.

Článek

Svatba je velmi speciální událost, která si žádá dress code. Velký důraz se vždy klade na výběr svatebních šatů pro nevěstu, ale ani maminky snoubenců by neměly výběr outfitu podcenit, aby se v onen významný den cítily co nejlépe. A protože většina svateb se odehrává na jaře a v létě, jasnou volbou bývají šaty.

Z obchodů i na zakázku

Outfit na svatbu lze pořídit jak v kamenných buticích, tak u módní návrhářky na zakázku. „Styl, materiál a střih vybírejte tak, aby lichotil vaší postavě, byl šik, mladistvý a především abyste se cítily pohodlně po celý den. Sáhnout můžete po kalhotovém kostýmku, kombinaci sukně a halenky, overalu či klasických pouzdrových šatech,“ vysvětluje stylistka Martina Franková z firmy Martina Styling.

Rozhodly jste se pro šaty? Pak je podle stylistky důležité vybrat takový kousek, ve kterém vyniknou vaše křivky a naopak se skryjí případné drobné nedostatky postavy – například větší bříško nebo povislé paže, které schovají rukávky či hedvábný pléd. „Oslavte tento velký den se svými dětmi v pohodlných šatech, ve kterých se budete cítit krásně a sebevědomě. Všechno to zůstane zvěčněné na svatebních fotografiích,“ dodává Martina Franková.

Máte v plánu nechat si svatební model ušít? Volte takový, který nebude jen na jedinou událost. „Maminky by měly být praktičtější a volit na zakázku šaty, nejlépe z přírodního materiálu, které by byly vhodné k dalšímu nošení, třeba do divadla,“ uvádí módní návrhářka Helena Mertlová.

20 svatebních modelů pro maminky

Ve fotogalerii najdete aktuální módní inspiraci – a nejen šaty, ale také kalhotové komplety či overaly, jednobarevné i vzorované kousky. Při výběru se vám bude hodit náš módní rádce:

Barvy a vzory: vyhněte se bílé a černé

Kromě střihu je důležité zaměřit se také na barvu a vzor materiálu. Hodně záleží na tom, jaké je přání snoubenců: zda chtějí mít sladěné nejen družičky, ale i rodinu a svatebčany. Pak se samozřejmě držte barevné varianty, která je předem daná.

Jestliže máte volnou ruku, v každém případě byste se – stejně jako svědkyně a družičky – měly vyhnout některým odstínům. „Pro maminku nevěsty je nevhodná bílá nebo smetanová a také černá barva. Pokud jsem oblékala maminky, většinou preferovaly šaty ve starorůžovém tónu nebo modré varianty, které jsou podle mého názoru ideální. Občas maminka nevěsty zvolila výraznější barvy – červenou nebo žlutou,“ popisuje své zkušenosti návrhářka Helena Mertlová.

  • Ve všech případech si dávejte pozor, abyste na sebe nestrhávaly větší pozornost než nevěsta!

Nejvhodnější jsou pro maminky pudrové a pastelové odstíny, krásné jsou blankytně modré, meruňkové či jemně zelenkavé tóny. Outfity samozřejmě dolaďte vhodnými doplňky. „Jde-li o honosnější svatbu, maminky si rády dopřejí doplněk v podobě zdobeného fascinátoru, stejně jako některé nevěsty,“ vysvětluje známá modistka Jolana Kotábová.

Načítám