Hlavní obsah
3,8
(87)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Křehké máslové těsto, náplň z bílé čokolády a výrazné želé z granátového jablka – to zní báječně, nemyslíte? A výsledek? Báječně i chutná! Tak hurá do pečení!

30 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
27 cm průměr formy
Těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 80 g cukru moučka
  • 1 špetka soli
  • 125 g másla
Náplň
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 80 ml plnotučného mléka
  • 300 g bílé čokolády
  • 2 ks vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Želé (místo čerstvého ovoce můžete použít brusinkový džus)
  • 1 ks granátového jablka
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 1,5 lžičky želatiny
Článek

Postup

01.

Všechny suroviny na těsto rychle propracujte nebo rozmixujte. Kdyby se příliš drolilo, přidejte asi dvě lžíce studené vody. Hotové těsto zabalte do fólie, nechte 30 minut v lednici a poté natlačte do koláčové formy. Dejte na dalších 30 minut do chladu.

02.

Dno těsta propíchejte vidličkou, položte na něj kolečko pečicího papíru, zatižte fazolemi a 15 až 20 minut při 180 °C předpékejte. Poté odstraňte fazole a papír.

03.

Mezitím si připravte náplň: mléko se smetanou přiveďte k varu, stáhněte z ohně, vmíchejte rozlámanou čokoládu a občas zamíchejte, než se rozpustí. Těsně předtím, než je korpus dopečený, zašlehejte do krému vajíčka a vanilku. Nalijte na korpus, teplotu snižte na 160 °C a pečte dalších asi 25 minut, až povrch zpevní (po vychladnutí ještě zatuhne, nebojte).

04.

Upečený korpus nechte několik hodin nebo ještě lépe do druhého vychladnout. Pak je čas udělat želé – můžete ho připravit i z kupovaného džusu (brusinkový, granátovo-jablkový, višňový...), ale čerstvá šťáva je lepší.

05.

Granátové jablko vymačkejte a šťávu případně doplňte vodou, abyste získali 180 ml tekutiny (nebo použijte 180 ml kupované šťávy). V polovině šťávy rozmíchejte želatinu a cukr dle chuti (náplň je sladká, takže jsme přidali jen lžíci) a nechte 10 minut nabobtnat. Poté za stálého míchání zahřívejte až těsně pod bod varu, přidejte ke zbytku šťávy a nechte pět minut chladnout.

06.

Zchladlé želé nalijte na koláč a nechte ještě minimálně hodinu tuhnout. Dozdobte ovocem, mátou nebo jedlými květy a podávejte.

Granátové jablko je skvělé i na sirup na jogurtový cheesecake nebo jako ozdoba orientálních pokrmů: syrské pomazánky muhammara, gruzínského kuřete v omáčce satsivi nebo plněného kořeněného lilku s bulgurem.

Reklama

Načítám