Hlavní obsah

Křehký koláč s bílou čokoládou a granátovým jablkem

Hodnocení:
(83)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
45 minut
Náročnost
střední

Když jsem tenhle koláč viděla u Kayley na blogu The Kitchen McCabe, musela jsem se do něj hned pustit. Křehké máslové těsto, náplň z bílé čokolády a výrazné želé z granátového jablka – to znělo báječně. A výsledek? Báječně i chutnal! Recept jsem trochu upravila a přidala jsem alternativy, kdybyste nesehnali granátové jablko. Tak hurá do pečení!

Ingredience pro:
27 cm průměr formy
Na křehké těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 80 g cukru moučka
  • 1 špetka soli
  • 125 g másla
Na náplň
  • 250 ml 33% smetany ke šlehání
  • 80 ml plnotučného mléka
  • 300 g bílé čokolády
  • 2 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Na želé (místo čerstvého ovoce můžete použít třeba brusinkový džus)
  • 1 granátové jablko
  • moučkový cukr
  • 1.5 lžičky želatiny
Článek

Postup

Krok 1: Všechny suroviny na těsto rychle propracujte nebo rozmixujte. Kdyby se příliš drolilo, přidejte asi dvě lžíce studené vody. Hotové těsto zabalte do fólie, nechte 30 minut v lednici a poté natlačte do koláčové formy. Dejte na dalších 30 minut do chladu.

Krok 2: Dno těsta propíchejte vidličkou, položte na něj kolečko pečicího papíru, zatižte fazolemi a 15 až 20 minut při 180 °C předpékejte. Poté odstraňte fazole a papír.

Krok 3: Mezitím si připravte náplň: mléko se smetanou přiveďte k varu, stáhněte z ohně, vmíchejte rozlámanou čokoládu a občas zamíchejte, než se rozpustí. Těsně předtím, než je korpus dopečený, zašlehejte do krému vajíčka a vanilku. Nalijte na korpus, teplotu snižte na 160 °C a pečte dalších asi 25 minut, až povrch zpevní (po vychladnutí ještě zatuhne, nebojte).

Krok 4: Upečený korpus nechte několik hodin nebo ještě lépe do druhého vychladnout. Pak je čas udělat želé – můžete ho připravit i z kupovaného džusu (brusinkový, granátovo-jablkový, višňový...), ale čerstvá šťáva je lepší.

Krok 5: Granátové jablko vymačkejte a šťávu případně doplňte vodou, abyste získali 180 ml tekutiny (nebo použijte 180 ml kupované šťávy). V polovině šťávy rozmíchejte želatinu a cukr dle chuti (náplň je sladká, takže jsem přidala jen asi lžíci) a nechte 10 minut nabobtnat. Poté za stálého míchání zahřívejte až těsně pod bod varu, přidejte ke zbytku šťávy a nechte pět minut chladnout.

Krok 6: Zchladlé želé nalijte na koláč a nechte ještě minimálně hodinu tuhnout. Dozdobte ovocem, mátou nebo jedlými květy a podávejte.

Granátové jablko je skvělé i na sirup na jogurtový cheesecake nebo jako ozdoba orientálních pokrmů: syrské pomazánky muhammara, gruzínského kuřete v omáčce satsivi nebo plněného kořeněného lilku s bulgurem.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek