Hlavní obsah

Křehký pistáciový koláč s meruňkami a mandlovou náplní

Hodnocení:
(41)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
25 minut
Doba vaření
45 minut
Náročnost
střední

Frangipane je neuvěřitelně lahodná náplň z mandlí, másla a cukru. Působí nenápadně, když ale jednou ochutnáte, budete ji chtít jíst pořád. Tentokrát jsem k mandlím přidala pistácie a zralé meruňky... Tohle určitě zkuste!

Ingredience pro:
1 koláčová forma o průměru 23 cm
Na těsto budete potřebovat
  • 250 g hladké mouky
  • 50 g cukru moučka
  • 160 g másla
  • 3 lžíce ledové vody
Na náplň
  • 120 g másla
  • 80 g cukru moučka
  • 2 vejce
  • 2 lžíce pistáciové pasty
  • 100 g jemně mletých mandlí
  • 4 meruňky
Článek

Postup

Krok 1: Na těsto prosejte do mísy mouku a cukr. Přidejte studené máslo nakrájené na kostičky a konečky prstů ho rychle zapracujte do mouky, až bude směs připomínat drobenku. Přidejte 2–3 lžíce opravdu ledové vody a rychle zadělejte pevnější křehké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte odležet v lednici alespoň dvě hodiny, ale klidně i dva dny.

Tip: Když připravuji těsto na koláč, nedělám z něj klasický váleček. Rovnou z něj zformuji vyšší plochý disk: snadněji ho pak rozválím do kruhového tvaru.

Krok 2: Předehřejte troubu na 180 °C. Odleželé těsto rozválejte do kruhu, nejlíp to půjde, když ho vložíte mezi dva archy papíru na pečení. Rozválené těsto přeneste pomocí papíru do koláčové formy a prsty upravte okraje. Těsto nechte klidně trochu přesahovat nad okraj, při pečení se o kousek stáhne.

Krok 3: Dno těsta propíchejte vidličkou. Na těsto položte kruh z papíru na pečení a zatižte ho: dobře poslouží suché luštěniny nebo rýže, použít můžete i keramické fazole. Zatížený korpus předpečte v rozehřáté troubě, postačí 15 minut.

Krok 4: Mezitím v míse prošlehejte změklé máslo s cukrem do krémové konzistence. Postupně zašlehejte i vejce a pistáciovou pastu. Nakonec ručně vmíchejte jemně mleté loupané mandle.

Tip: Pistáciová pasta není levná, má ale tak koncentrovanou chuť, že jí stačí použít opravdu malé množství. Využijete ji do krémů a do zmrzlin a upečte z ní pistáciovou bábovku anebo cannoli s pistáciovým krémem.

Krok 5: Z předpečeného korpusu opatrně stáhněte papír na pečení a naplňte ho připravenou mandlovou hmotou frangipane. Na povrch ještě rozložte rozpůlené meruňky (můžete je předtím ozdobně naříznout) a vložte zpátky do trouby rozpálené na 180 °C. Pečte asi 25 minut, až povrch zezlátne.

Krok 6: Hotový koláč nechte vychladnout a před podáváním zlehka poprašte moučkovým cukrem.

Domácí křehké máslové těsto má nepřekonatelnou chuť, ale klidně použijte kupované. Anebo vyzkoušejte základní křehké těsto na sladké i slané koláče bez cukru.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek