Hlavní obsah
3,5
(41)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Frangipane je neuvěřitelně lahodná náplň z mandlí, másla a cukru. Působí nenápadně, když ale jednou ochutnáte, budete ji chtít jíst pořád. Tentokrát jsme k mandlím přidali pistácie a zralé meruňky... Tohle určitě zkuste!

25 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 koláčová forma o průměru 23 cm
Na těsto budete potřebovat
  • 250 g hladké mouky
  • 50 g cukru moučka
  • 160 g másla
  • 3 lžíce studené vody
Na náplň
  • 120 g másla
  • 80 g cukru moučka
  • 2 ks vejce
  • 2 lžíce pistáciové pasty
  • 100 g mandlí
  • 4 ks meruněk
Článek

Postup

01.

Na těsto prosejte do mísy mouku a cukr. Přidejte studené máslo nakrájené na kostičky a konečky prstů ho rychle zapracujte do mouky, až bude směs připomínat drobenku. Přidejte 2–3 lžíce opravdu ledové vody a rychle zadělejte pevnější křehké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte odležet v lednici alespoň dvě hodiny, ale klidně i dva dny.

Tip: Když připravuji těsto na koláč, nedělám z něj klasický váleček. Rovnou z něj zformuji vyšší plochý disk: snadněji ho pak rozválím do kruhového tvaru.

02.

Předehřejte troubu na 180 °C. Odleželé těsto rozválejte do kruhu, nejlíp to půjde, když ho vložíte mezi dva archy papíru na pečení. Rozválené těsto přeneste pomocí papíru do koláčové formy a prsty upravte okraje. Těsto nechte klidně trochu přesahovat nad okraj, při pečení se o kousek stáhne.

03.

Dno těsta propíchejte vidličkou. Na těsto položte kruh z papíru na pečení a zatižte ho: dobře poslouží suché luštěniny nebo rýže, použít můžete i keramické fazole. Zatížený korpus předpečte v rozehřáté troubě, postačí 15 minut.

04.

Mezitím v míse prošlehejte změklé máslo s cukrem do krémové konzistence. Postupně zašlehejte i vejce a pistáciovou pastu. Nakonec ručně vmíchejte jemně mleté loupané mandle.

Tip: Pistáciová pasta není levná, má ale tak koncentrovanou chuť, že jí stačí použít opravdu malé množství. Využijete ji do krémů a do zmrzlin a upečte z ní pistáciovou bábovku anebo cannoli s pistáciovým krémem.

05.

Z předpečeného korpusu opatrně stáhněte papír na pečení a naplňte ho připravenou mandlovou hmotou frangipane. Na povrch ještě rozložte rozpůlené meruňky (můžete je předtím ozdobně naříznout) a vložte zpátky do trouby rozpálené na 180 °C. Pečte asi 25 minut, až povrch zezlátne.

06.

Hotový koláč nechte vychladnout a před podáváním zlehka poprašte moučkovým cukrem.

Domácí křehké máslové těsto má nepřekonatelnou chuť, ale klidně použijte kupované. Anebo vyzkoušejte základní křehké těsto na sladké i slané koláče bez cukru.

Reklama

Související témata:

Načítám