Hlavní obsah

Krotitelka konfliktů: Jak vyřešit klasický sousedský spor aneb Když mi vadí jeho plot

Foto: BearFotos, Shutterstock.com

Foto: BearFotos, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sousedské vztahy umí být komplikované a pokazit je umí i taková malichernost, jako je společný plot. Své o tom ví i Hana (52). Sousedův plot jim stíní zahradu, ničí jejich rostliny, ale dohodnout se na úpravě jim moc nejde. Jak z toho ven?

Článek

Jakékoli mezilidské vztahy umí být pořádně složité, ty sousedské nevyjímaje. Někdy se dokážou lidé i kvůli malichernostem rozhádat tak, že usmíření se zdá jako nemožné. Pomoci ale umí vztahoví mediátoři, a proto Hana napsala mediátorce Kateřině Bělkové.

Dobrý den, paní mediátorko,

chtěla bych se zeptat, jak řešit následující situaci. Hrozí nám konflikt se sousedy, a to kvůli takové hlouposti, jakou je společný plot. Zdá se to jako největší klišé, ale mě to opravdu trápí, protože se sousedy dlouhodobě dobře vycházíme a nerada bych, aby to přestalo fungovat právě kvůli takové malichernosti.

Jde o to, že máme na značné části pozemku společný plot. Tento plot je sousedů a oni mají na své straně ještě živý plot v podobě tújí. No a o ty nám právě hlavně jde, jsou už velmi vysoké a husté a na naší části zahrady, která s tújemi sousedí, nám nic neroste, ani tráva, protože túje nepropustí skoro žádné světlo. Tak jsem za sousedy šla, jestli by s tím mohli něco udělat, a že i ten společný plot už je dost zchátralý a zasloužil by si opravu.

Jim je to ale bohužel fuk, protože na ten plot kvůli tújím nevidí. My ho ale vidíme přímo z naší pergoly, což je nejčastěji používaná část naší zahrady. Toto vše jsem se snažila sousedům naznačit a věřila jsem, že nás pochopí a něco s plotem i tújemi udělají. Teď je ale už skoro půl léta pryč a stále se nic neděje.

Naše zahrada je skoro celý den ve stínu a sousedi si užívají sluníčka. Manžel do mě furt hučí, že jsem moc hodná, že mu za chvíli dojde trpělivost a půjde jim to říct sám, rovnou pěkně od plic. A toho se právě trochu bojím, protože on opravdu není žádný velký diplomat.

Další možnost je postupovat oficiální cestou a nahlásit, že nás a náš majetek sousedovy túje ohrožují, což je pravda. Obec by pak měla nařídit nápravu, ale to mi taky přijde takové podlé. Ráda bych si se sousedy udržela dobré vztahy.

Hlavní problém vidím v tom, že tam teď u nich nově bydlí mladí a jejich snacha se chce opalovat a koupat v bazénu tak, aby na ní nebylo vidět. To také chápu, ale tak snad jsou i jiná řešení, než třímetrové túje. Já teď hledám způsob, jak si se sousedy promluvit, aby naši prosbu brali vážně a s plotem už opravdu něco udělali, ale zároveň naše vztahy zůstaly korektní. Máte prosím nějaká doporučení, jak takový rozhovor vést?

Milá paní Hano,

děkuji za Váš dopis a určitě je potřeba hned v úvodu ocenit, že Vám záleží na dobrých sousedských vztazích a snažíte se případnému sporu předejít. Píšete, že si přejete, aby sousedé upravili túje, které vám stíní, a opravili plot, který je z vaší strany ve špatném stavu. Zmiňujete, že jste toto sousedovi naznačila. Otázkou ale je, jak moc soused tento náznak zaznamenal. Aby mohl Vaší prosbě vyhovět, musí mít jasno v tom, co žádáte.

Pokud si nejste jistá, zda soused Vaši prosbu pochopil, pokuste se s ním promluvit ještě jednou. Klidně si dopředu připravte, co je pro vás stěžejní a jaké přesně kroky by měl soused udělat. Slušně, věcně, jasně a hlavně konkrétně ho požádejte o to, co potřebujete. Klidně se s ním rovnou domluvte na nějakém termínu, kdy by to mělo být hotovo. Tohle datum by mělo být kompromisem vás obou, aby on měl dost času na nápravu, ale zároveň vy se netrápili zbytečně dlouho.

V případě, že soused nebude mít vůli stav měnit, zkuste ho vyslechnout, zjistit, co mu v úpravě tújí a opravě plotu brání, jakým čelí překážkám. Na základě těchto informací se mu pokuste vyjít vstříc. Pokud byste chtěli ještě více podpořit přátelské vztahy, můžete nabídnout pomocnou ruku, finanční spoluúčast nebo třeba kontakt na ověřené řemeslníky, případně fyzickou pomoc.

Moc Vám přeji, aby se situaci podařilo vyřešit bez velkého konfliktu a mohli jste tak dál užívat pohodové sousedské atmosféry.

Vztahy se sousedy mohou být skvělé, korektní, ale také velmi problematické. Může z toho být i Sousedská válka. Tuhle rozpoutaly slepice

Související témata:

Načítám