Hlavní obsah
2,9
(391)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Adobar znamená španělsky marinovat nebo nakládat a na způsob adobo se na Filipínách připravují různé druhy masa. Opravdu silná tmavá omáčka s velkým množstvím octa má zabezpečit, aby se maso v teple příliš rychle nekazilo. Na přípravu exotického jídla budete potřebovat pár běžně dostupných surovin.

15 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Základ
  • 3 ks horních kuřecích stehen
  • 3 ks kuřecích paliček
  • 80 ml bílého vinného octa
  • 80 ml sójové omáčky
  • 6 stroužků česneku
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 2 listy bobkového listu
  • 1 lžička celého černého pepře
  • 1 ks cibule
  • 380 ml vody
  • 4 lžíce oleje
K podávání
  • 1 hrnek rýže basmati
  • 2 stonky jarní cibulky
  • 2 lžičky sezamových semínek
Článek

Postup

01.

V míse promíchejte sójovou omáčku, ocet a cukr. Oloupané stroužky česneku zlehka zmáčkněte plochou stranou nože, aby pustily aroma. Přidejte je do mísy společně s bobkovým listem a černým pepřem. Vložte kuře, pořádně ho v marinádě obalte a nechte odležet alespoň 20 minut. Cibuli nakrájejte nadrobno.

02.

Ve vyšší hlubší pánvi rozpalte olej na středně vysokou teplotu. Vyjměte kuře z marinády, nechte ho okapat a opečte ho z každé strany. Bude prskat a velmi pravděpodobně se vám přichytí kůže – k tomuto jídlu to však patří.

03.

Opečené kuře na chvíli vyndejte a odložte stranou. Do uvolněné pánve vsypte cibuli a krátce opečte. Vraťte do ní kuře, zalijte ho marinádou, přidejte vodu a duste asi 45 minut, až se omáčka zredukuje a kuře bude hotové i při kosti.

04.

Podávejte s rýží, bohatě posypané jarní cibulkou a sezamovými semínky.

Tip

Zkuste podobným způsobem připravit vepřový bůček nakrájený na tenké plátky.

Zkoušíte rádi zajímavé úpravy kuřecího masa? Zachutná vám tradiční kohout (kuře) na víně coq au vin anebo rychlá kuřecí prsa s omáčkou teriyaki.

Reklama

Načítám