Hlavní obsah
2,9
(391)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Adobar znamená španělsky marinovat nebo nakládat a na způsob adobo se na Filipínách připravují různé druhy masa. Opravdu silná tmavá omáčka s velkým množstvím octa má zabezpečit, aby se maso v teple příliš rychle nekazilo. Na přípravu exotického jídla budete potřebovat pár běžně dostupných surovin. Množství octa, pepře i česneku se může zdát až přehnané, maso ale díky marinádě krásně zkřehne, omáčka se na pánvi zredukuje a výsledek potěší všechny milovníky výrazných chutí.

15 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Budete potřebovat
  • 3 horní kuřecí stehna
  • 3 kuřecí paličky
  • 80 ml bílého vinného octa
  • 80 ml sójové omáčky
  • 6 stroužků česneku
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička celého černého pepře
  • 1 cibule
  • 380 ml vody
  • 4 lžíce oleje
K podávání
  • 1 hrnek rýže basmati
  • 2 jarní cibulky
  • 2 lžičky sezamových semínek
Článek

Postup

01.

V míse promíchejte sójovou omáčku, ocet a cukr. Oloupané stroužky česneku zlehka zmáčkněte plochou stranou nože, aby pustily aroma. Přidejte je do mísy společně s bobkovým listem a černým pepřem. Vložte kuře, pořádně ho v marinádě obalte a nechte odležet alespoň 20 minut. Cibuli nakrájejte nadrobno.

02.

Ve vyšší hlubší pánvi rozpalte olej na středně vysokou teplotu. Vyjměte kuře z marinády, nechte ho okapat a opečte ho z každé strany. Bude prskat a velmi pravděpodobně se vám přichytí kůže – k tomuto jídlu to však patří.

03.

Opečené kuře na chvíli vyndejte a odložte stranou. Do uvolněné pánve vsypte cibuli a krátce opečte. Vraťte do ní kuře, zalijte ho marinádou, přidejte vodu a duste asi 45 minut, až se omáčka zredukuje a kuře bude hotové i při kosti.

04.

Podávejte s rýží, bohatě posypané jarní cibulkou a sezamovými semínky.

Tip: Zkuste podobným způsobem připravit vepřový bůček nakrájený na tenké plátky.

Zkoušíte rádi zajímavé úpravy kuřecího masa? Zachutná vám tradiční kohout (kuře) na víně coq au vin anebo rychlá kuřecí prsa s omáčkou teriyaki.

Reklama