Hlavní obsah
3,6
(85)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Máte rádi řízky? A kuřecí? Pokud ano, pak si prostě musíte udělat tyhle stripsy. Nejedná se o nic jiného než o malé kuřecí řízky z prsou, které vynikají křupavou krustou z kukuřičných lupínků. A nejde je nemilovat!

20 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Na stripsy
  • 2 kuřecí prsní řízky
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • sůl a pepř
  • 1/4 lžičky mletého chilli
  • 4 hrsti kukuřičných lupínků
  • 2 vejce
  • olej na smažení
Na hranolky
  • 4 brambory
  • uzená sůl
Článek

Postup

01.

Kuřecí prsní řízky nakrájejte na stripsy. Z jednoho prsního řízku jsou podle jeho velikosti tři až čtyři kousky. Maso krájejte tak, aby plátky nebyly příliš vysoké: hůř by se prosmažily.

02.

Nejlépe den předem maso smíchejte s citronovou šťávou a nechte přes noc uležet. Jestli pospícháte, postačí aspoň 20 minut.

03.

Hladkou (nebo chcete-li bezlepkový recept, tak třeba sójovou nebo pohankovou) mouku smíchejte v hlubokém talíři s kořením, solí a pepřem. V druhém talíři či misce prošlehejte vejce. Ve třetím rozdrťte kukuřičné lupínky nahrubo.

04.

Brambory oloupejte a nakrájejte na hranolky. (A jestli se vám nechce do brambor, zkuste polentové hranolky bez smažení – jsou dokonale křupavé.)

05.

V nádobě vhodné ke smažení rozehřejte asi 5centimetrovou vrstvu oleje na střední teplotu, tedy asi 160 °C. Než se olej rozehřeje, obalte kuřecí kousky v moučné směsi, následně ve vejci a nakonec v lupínkové drti.

06.

Obalené stripsy vkládejte do horkého oleje a usmažte je z obou stran dozlatova, dohromady to trvá asi šest až osm minut. Pak je vyndejte a nechte na mřížce okapat přebytečný tuk.

07.

Do horkého oleje vložte připravené bramborové hranolky a osmažte je dozlatova, trvá to dalších asi osm až deset minut. Vyjměte je a nechte rovněž trochu okapat. Pak je v míse promíchejte s trochou soli.

08.

Hotové stripsy podávejte s hranolky, zeleninovým (třeba mrkvovým) salátem a majonézou. Skvělá je španělská česneková majonéza aïoli. Nebo si dáte dip ze zakysané smetany? Výtečný je i zdravý jogurtový dip.

Když domácí pomfrity uděláte tak, jak je popsáno v tomto receptu, budou spíš měkké než křupavé. Jestli máte raději křupavější, návod najdete v testu 3 způsobů přípravy domácích hranolků. A pokud nestojíte o smažení, tak tady máte 8 fíglů, jak na nejlepší hranolky z trouby bez smažení.

Reklama