Hlavní obsah

Kynuté borůvkové knedlíky vařené v páře

Hodnocení:
(31)
Foto: Svatava Vašková
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
8 minut
Náročnost
střední

Začíná sezona borůvek a jeden z nejoblíbenějších receptů s borůvkami jsou knedlíky. Vyzkoušejte snad nejklasičtější kynuté knedlíky vařené v páře, se kterými uděláte zaručený dojem.

Ingredience pro:
6 knedlíků
Na knedlíky
  • 180 g hladké mouky
  • 1 ks vejce
  • 80 ml mléka
  • 1/2 balení sušeného droždí
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce oleje
  • 1 špetka soli
  • 100 g borůvek
Na servírování
  • tvaroh
  • cukr moučka
  • máslo
  • jogurt
Článek

Postup

Krok 1: Začněte tím, že vlažné mléko (musíte být schopni v mléce udržet prst) smíchejte s cukrem a sušeným droždím. Směs nechejte 5 minut odstát.

Krok 2: Mouku smíchejte se špetkou soli a přidejte celé vejce a směs se sušeným droždím. Nyní začněte zpracovávat těsto (doporučujeme použít kuchyňský robot) a po 6 minutách hnětení přidejte lžící oleje. Poté nechejte těsto zpracovávat dalších 6 minut.

Krok 3: Dobře zpracované těsto zakryjte potravinářskou fólií a nechejte kynout na teplém místě 1 hodinu.

Krok 4: Nakynuté těsto rozdělte na 6 částí (pokud chcete menší knedlíky, rozdělte těsto na 8 částí), vytvořte placičky, do kterých dáte následně borůvky (pokud nemáte čerstvé borůvky, můžete použít i borůvkový džem). 

Krok 5: Vytvořte knedlíky, které nechejte ještě 10 minut kynout pod utěrkou. Následně knedlíky vařte v páře pod poklicí 8 minut. Neměly by se dotýkat.

Foto: Svatava Vašková

Strouhaný tvaroh, cukr a rozpuštěné máslo, klasická kombinace pro podávání kynutých knedlíků

Krok 6: Hotové borůvkové knedlíky podávejte třeba jako my s bílým jogurtem, cukrem, strouhaným tvarohem a rozpuštěným máslem.

Vyzkoušejte další knedlíkové recepty třeba rychlé tvarohové nebo slané chlupaté knedlíky se slaninou a zakysanou smetanou.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek