Hlavní obsah

Na borůvky na zahradu: Vypěstujte si je sami, klíčová je správná odrůda

Foto: mimagephotography, Shutterstock.com

Foto: mimagephotography, Shutterstock.com

Reklama

Fialové zuby i prsty, ale i naprosto nezaměnitelná chuť, to jsou charakteristické znaky borůvek. A nemusíte za nimi do lesa, vypěstovat je můžete na zahradě či balkoně!

Článek

Borůvky a fialová pusa, ruce i skvrny na triku patří k létu, k procházce lesem a vůbec k prázdninové náladě. Jsou skvělé do koláčů i ovesné kaše k snídani, mají navíc řadu zdravotních benefitů. Pokud nemáte borůvkový les někde v docházkové vzdálenosti, můžete si je zkusit vypěstovat doma. Zásadní je vědět, jaké místo a jakou půdu potřebují.

Proč jíst borůvky?

Borůvky jsou mnohdy označované jako superpotravina. Jejich plody obsahují třísloviny, antioxidanty, bioflavonoidy, karotenoidy, provitamin A či resveratrol. Jsou bohaté na vitaminy, například C a B, ale i minerály, jako hořčík, draslík, zinek, chrom, mangan nebo železo.

Borůvky mají příznivý vliv na zrak, podpoří imunitu, jsou prevencí proti infekcím a pomohou udržovat v kondici vaši paměť a mozek, podle studií mohou hrát významnou roli v prevenci demencí.

Pomohou při léčbě průjmu nebo střevních potížích, odvodňují, snižují hladinu cholesterolu a urychlí hubnutí. Těm, kteří se snaží přestat kouřit, pomohou zvládnout abstinenční příznaky.

Tyto benefity platí pro všechny druhy borůvek, ale ty lesní mají několikanásobně víc antioxidantů a vitaminů.

Borůvky je nejlepší jíst jen tak čerstvé, jsou pochopitelně skvělé na koláčeje z nich i skvělá marmeláda. Ty lesní lze v lednici skladovat jen omezenou dobu, kanadské vydrží déle, ale pokud je chcete uchovat na zimu, měli byste je zavařit nebo zamrazit.

Foto: mimagephotography, Shutterstock.com

Lesní borůvky jsou nejzdravější, ale ty kanadské se dají pěstovat na zahradě a potěší velkým výnosemFoto: mimagephotography, Shutterstock.com

Lesní nebo kanadské?

Z hlediska zdravotních jsou lesní borůvky tou nejlepší variantou, ale bohužel je doma nevypěstujete. V truhlíku i na zahradě se uplatní jiné druhy borůvek i „neborůvek“.

Druhy borůvek

Po jakém druhu borůvek sáhnout? Máme malou nápovědu.

  • Brusnice borůvka - to je právě ona známá lesní borůvka, která patří do lesa - na zahradách ani pro komerční účely se skoro nepěstuje.
  • Brusnice chocholičnatá - lidově kanadská borůvka, které se říká i zahradní nebo americká. Nejčastější druh pěstovaný na zahradách, existují různé kultivary s různým vzrůstem, velikostí i dobou dozrávání. Její plody mají různou velikost a tvar, jsou velmi chutné a skoro nebarví.
  • Borůvka úzkolistá - její menší vzrůst z ní dělá ideální volbu pro výsadbu do truhlíku na balkoně. Je mrazuvzdorná a na zimu ji tak stačí zakrýt chvojím.
  • Kamčatská borůvka - jde o zimolez modrý nebo též kamčatský, který botanicky mezi borůvky nepatří. Označení borůvka dostal díky tomu, že chuť i barva jsou borůvkám podobné. je velmi nenáročný na pěstování.
  • Indiánská borůvka - správně jde o muchovník, který je je též nenáročný na pěstování a plodí sladké a chutné bobule..
Foto: Sara Viazemskaia, Shutterstock.com

Klasické borůvky se lesní nejmenují jen tak, právě les je prostředí, které ke svému růstu potřebujíFoto: Sara Viazemskaia, Shutterstock.com

Jak pěstovat borůvky?

Jak si borůvky vypěstovat? Ať si vyberete jakýkoli druh či kultivar, vždy je zásadní zemina, do které budete sázet. Musí být kyselá, takže použijte buď tu speciální pro borůvky nebo vřesy. Vyplatí se přidat i hnojivo na borůvky.

Při výsadbě do země musíte vykopat jámu asi 50 cm hlubokou a tak širokou, aby od sebe byly jednotlivé keříky asi 100 cm. Stanoviště by mělo být slunné. Na dno jámy dejte drenážní vrstvu štěrku a izolujte ji od ostatní půdy fólií, aby si v ní zemina svou kyselost udržela co nejdéle. Na dno dejte štěrk, který bude sloužit jako drenáž – borůvky potřebují hodně vody, ale nemají v ní stát. Do jámy nasypte výše uvedenou zeminu i hnojivo. Pozor na to, že některé druhy nejsou samosprašné a je tedy třeba vysadit alespoň dva kusy – to vám jistě poradí v zahradnictví. Po vysazení dejte kolem borůvky mulčovací kůru.

Borůvky přihnojujte na jaře, když kvetou. Zalévejte hojně, ale neutopte je. Borůvku je potřeba každé jaro zastřihávat, plodí totiž převážně na jednoletých výhoncích. Více o péči o kanadské borůvky najdete zde.

Borůvky rostoucí ze země nemusíte nijak zazimovat, stačí přihrnout mulčem nebo dát trochu chvojí. Ty v nádobách zazimujte podle potřeby, jakou má konkrétní druh či kultivar.

Kdy sklízet borůvky

Lesní borůvky jsou zralé zhruba od června do srpna, ve vyšších polohách až do září. Ty zahradní dozrávají podle odrůdy a lze je sklízet asi tři měsíce. Nedozrávají najednou, ale postupně, takže je třeba hlídat zralost a sklízet dřív, než borůvky objeví ptáci.

Reklama

Související témata:

Načítám