Hlavní obsah
3,1
(102)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Kynuté těsto a povidla, to je vždycky sázka na jistotu. Vyzkoušejte tuhle sladkou dobrotu vylepšenou ořechy, citronovou kůrou a rumem. Zvláštní šmrnc dostane zajímavým tvarem – koláč je složený z plněných šnečků.

20 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
26 cm průměr formy
Těsto
  • 250 g hladké špaldové mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 20 g čerstvého droždí
  • 80 g másla
  • 70 g cukru krupice
  • 2 ks žloutků
  • 1 špetka soli
  • 250 ml mléka
  • 1/4 lžičky mleté vanilky
Náplň
  • 200 g švestkových povidel
  • 1 lžička citronové kůry
  • 2 lžíce rumu
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 hrnek vlašských ořechů
Na dokončení
  • 1 lžíce másla
  • 1 ks vejce
Článek

Postup

01.

Mléko zahřejte a rozdrobte do něj droždí. Přidejte trochu cukru a mouky, promíchejte a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Bude to trvat 10 až 15 minut.

02.

Mezitím prosejte do mísy obě mouky smíchané se špetkou soli. Přidejte zbylý cukr, vanilku, žloutky a vlažné rozpuštěné máslo.

03.

Nakonec přidejte vzešlý kvásek. Vše důkladně propracujte a těsto nechte kynout na teplém místě asi tři čtvrtě hodiny. Znáte 3 nejhorší chyby při zadělávání kynutého těsta?

04.

Zatímco těsto kyne, připravte náplň. Povidla smíchejte s rumem, citronovou kůrou a přidejte mletou skořici. Znáte recept na skvělá švestková povidla v troubě bez míchání?

05.

Vykynuté těsto rozdělte na 15 až 20 kousků. Každý trochu vyválejte na obdélníček, na pracovní ploše přimáčkněte a posypejte ořechy. Pak každý kousek potřete povidly a zatočte do tvaru šnečka.

06.

Formu vymažte máslem a šnečky skládejte vedle sebe. Když je forma plná, potřete povrch šnečků rozšlehaným vejcem a posypte zbylými ořechy. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 35 až 40 minut. Hotový povidlák můžete poprášit moučkovým cukrem. 

Máte rádi švestková povidla? Upečte si také rychlou buchtu na plech s povidly a kakaem nebo si uvařte uzené maso s povidlovou omáčkou.

Reklama

Načítám