Hlavní obsah

Kynutý povidlák s ořechy: kulatý koláč složený ze šneků

Hodnocení:
(91)
Foto: Autorka
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
35 minut
Náročnost
střední

Kynuté těsto a povidla, to je vždycky sázka na jistotu. Vyzkoušejte tuhle sladkou dobrotu vylepšenou ořechy, citronovou kůrou a rumem. Zvláštní šmrnc dostane zajímavým tvarem – koláč je složený z plněných šnečků.

Ingredience pro:
1 forma o průměru 26 cm
Na těsto
  • 250 g hladké špaldové mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 20 g čerstvého droždí
  • 80 g rozpuštěného másla
  • 70 g cukru krupice
  • 2 žloutky
  • sůl
  • 250 ml mléka
  • 1/4 lžičky drcené vanilky
Na náplň
  • 200 g švestkových povidel
  • 1 lžička citronové kůry
  • 2 lžíce rumu
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1 hrnek sekaných vlašských ořechů
Na dokončení
  • máslo na vymazání
  • 1 vejce na potření
Článek

Postup

Krok 1: Mléko zahřejte a rozdrobte do něj droždí. Přidejte trochu cukru a mouky, promíchejte a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Bude to trvat 10 až 15 minut.

Krok 2: Mezitím prosejte do mísy obě mouky smíchané se špetkou soli. Přidejte zbylý cukr, vanilku, žloutky a vlažné rozpuštěné máslo.

Krok 3: Nakonec přidejte vzešlý kvásek. Vše důkladně propracujte a těsto nechte kynout na teplém místě asi tři čtvrtě hodiny. Znáte 3 nejhorší chyby při zadělávání kynutého těsta?

Krok 4: Zatímco těsto kyne, připravte náplň. Povidla smíchejte s rumem, citronovou kůrou a přidejte mletou skořici. Znáte recept na skvělá švestková povidla v troubě bez míchání?

Krok 5: Vykynuté těsto rozdělte na 15 až 20 kousků. Každý trochu vyválejte na obdélníček, na pracovní ploše přimáčkněte a posypejte ořechy. Pak každý kousek potřete povidly a zatočte do tvaru šnečka.

Krok 6: Formu vymažte máslem a šnečky skládejte vedle sebe. Když je forma plná, potřete povrch šnečků rozšlehaným vejcem a posypte zbylými ořechy. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 35 až 40 minut. Hotový povidlák můžete poprášit moučkovým cukrem. 

Máte rádi švestková povidla? Upečte si také rychlou buchtu na plech s povidly a kakaem nebo si uvařte uzené maso s povidlovou omáčkou.

ynezorPumanzeSaNyknalC
16. 4. 2021

Reklama

Sdílejte článek