Hlavní obsah

Hubenější do týdne? Zaměřte se na obličej

Foto: VLADIMIR VK, Shutterstock.com

Foto: VLADIMIR VK, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohled do zrcadla vás příliš netěší, protože z něj na vás hledí nelichotivě oplácané tváře a dvojitá brada? V hubnutí je dost těžké zaměřit se jen na konkrétní partie, zrovna obličej má ale čestnou výjimku.

Článek

Brzy vás čeká rodinné focení na vánoční kalendář, jenže dlouhé týdny strávené letos kvůli koronaviru doma, navíc spojené se stresující domácí výukou a omezeným pohybem, daly vaší postavě zabrat. Buclaté paže a pneumatiku kolem pasu skryjete rafinovaně zvoleným oblečením, s obličejem je to ale jiné. Zeštíhlet ve tváři ovšem není jen otázkou váhového úbytku. Tuk se samozřejmě usazuje i v partiích obličeje a krku, odulý vzhled tváře ale mohou mít na svědomí i otoky.

Jak se odvodnit

Zadržování vody má na svědomí nevhodný jídelníček, zpomalený metabolismus a zanesený lymfatický systém. „K problémům s přetíženou lymfou vede těžká strava s vysokým podílem tuků a cukrů a průmyslově zpracované či jinak chemicky ošetřené potraviny. Nadváha není tvořena pouze přebytečným tukem, ale někdy dokonce podstatnější část tvoří přebytečná, zadržovaná tekutina, která je ve skutečnosti takzvaným skrytým lymfedémem,“ vysvětluje Štěpánka Kutišová, výživová poradkyně Naturhouse.

Zkuste se v jídelníčku zaměřit na dostatek vlákniny, přírodní antioxidanty v ovoci a zelenině a bylinky, které s odvodněním, ale i usazenými toxiny pomohou –  zelený ječmen, spirulinu či čerstvý koriandr.

Foto: mama_mia, Shutterstock.com

Vláknina, například v zeleném ječmeni nebo spirulině, pomůže obličej odvodnitFoto: mama_mia, Shutterstock.com

Místo kofeinu zelený čaj

Řešením není omezit pití, ale změnit jeho skladbu. Vyvarujte se slazených nápojů, konzervovaných džusů, alkoholu, perlivých limonád a nápojů obsahujících kofein. Místo toho si dopřejte čistou vodu, čerstvé ovocné a zeleninové šťávy, zelený čaj nebo bylinné čaje, například z přesličky, vřesu nebo rozrazilu. A pijte pravidelně, nárazové pití většího množství vody otoky spíš přiživí.

Zvyšte příjem minerálů a vápníku

Bez úpravy jídelníčku to nepůjde. Vyhněte se rychlým cukrům, nezdravým tukům a přejídání, ale také nadbytku soli. Ta obsahuje sodík, který k otokům přispívá. „Naopak zařaďte potraviny bohaté na draslík, který snižuje hladinu sodíku v těle. Vhodná jsou rajčata, avokádo, ořechy a některé druhy ryb, například treska a tuňák. Z bylinek zkuste slabý březový nebo kopřivový čaj,“ radí Martina Dvořáková, dietní koučka společnosti KetoDiet. Hubnutí v obličeji podporuje také vápník, který vám pomůže doplnit tvaroh, vejce nebo sardinky.

Foto: Evan Lorne, Shutterstock.com

Při jakémkoli hubnutí je vhodné jíst avokáda, rajčata nebo ořechyFoto: Evan Lorne, Shutterstock.com

Pomáhá masáž obličeje

Podpořit metabolismus a krevní oběh dokáže také masáž, díky které bude pleť navíc krásně napnutá a prozářená. Za kůži ale nikdy netahejte, ani ji násilím netřete. Vezměte si na pomoc pleťový olej, může být i olivový nebo kokosový, a rozmazlujte se krouživými pohyby a masírováním proti směru gravitace, tedy zespodu nahoru. Kromě prstů můžete zapojit i minerální kameny (kámen gua-sha) nebo jadeitový masážní váleček.

Zacvičte si před zrcadlem

Na spalování tuků platí kardio cvičení (kruhový trénink, HIIT, skákání přes švihadlo), po kterém by mělo následovat cvičení se zátěží (posilování s činkami). Kvůli zpevnění obličejových svalů ale nemusíte do posilovny. Místo toho se posaďte před zrcadlo a zkuste sérii obličejových cviků. Každý pětkrát zopakujte, cvičení věnujte zhruba deset minut denně. Nepřepínejte se, ať si nezpůsobíte křeč.

8 obličejových cviků

  1. Opičí řev - Otevřete zeširoka ústa, vyplázněte jazyk a zkuste napodobit opičí zvuky.
  2. Kroužek - Zeširoka otevřete ústa a vytvarujte je do kruhu. Vydržte pět vteřin, uvolněte.
  3. Široký úsměv - Roztáhněte koutky do co nejširšího úsměvu, pět vteřin vydržte, pak povolte.
  4. Školáček - S přehnanou artikulací vyslovujte samohlásky a, e, i, o, u.
  5. Stahování - Vyslovujte za sebou střídavě písmena x a o.
  6. Bagrování - Předsouvejte spodní čelist co nejvíce dopředu a zase zpět.
  7. Kapřík - Vcucněte tváře a vydržte alespoň pět vteřin.
  8. Vyplachování - Nafouknětě tváře, ústa nechte zavřená a pohybujte po dobu pěti vteřin vzduchem ze strany na stranu, poté uvolněte.

Reklama

Načítám