Hlavní obsah

Líbačky na veřejnosti. Co tím milenci sledují?

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Jdete po chodníku a v tom vás upoutá pár, který se od sebe nemůže odtrhnout. Dvojice se zuřivě líbá a objímá a vy si říkáte, proč si takový projev náklonnosti nenechá raději na doma. Pravdu? Líbání na veřejnosti představuje skryté poselství!

Článek

Dříve patřilo k dobrému tónu, že se projevy intimity na veřejnosti příliš nepředváděly. A stále to k němu patří – ačkoliv se třeba princ William (39) a vévodkyně Kate (39) chovají před publikem vždy zdrženlivě, nikoho by nenapadlo, že se nemají rádi.

Ovšem méně zdvořilé páry se chovají odlišně – vrhají se na sebe před lidmi, jako by jim šlo o život. A vědce to zaujalo: proč vlastně někdo má tu potřebu, že se druhému pověsí na krk a začne se s ním před zraky jiných mazlit? Závěry jsou zajímavé.

Láska před očima svědků

Tým složený z amerických výzkumníků z Kansaské a Purdueovy univerzity, jejichž závěry uveřejnil časopis Journal of Sex Research, do svého experimentu přizval 349 tamních vysokoškoláků. Badatelé je požádali, aby vyplnili dotazník na téma veřejných projevů náklonnosti od doteků po intenzivní líbání. Měli také uvést, co je k tomu vedlo a jaké reakce spustili u okolí.

Foto: vhpicstock, Shutterstock.com

Vědci se zajímají o ledacos... I o líbání na veřejnostiFoto: vhpicstock, Shutterstock.com

Muži se předvádějí, ženy mstí

Přibližně jedna třetina vzorku složená z mužů a žen hlásila, že intimnosti na veřejnosti ukázala. Pokud jde o motivaci, tak mezi nejčastější odpovědi mužů patřila chuť se předvést: pánové chtějí zlepšit svůj image a společenské postavení, touží, aby jim ostatní muži záviděli a uznávali je, a proto neváhají ohnout partnerku v zádech a předvést, jací jsou divoši.

U žen je hlavní motiv jiný. Většinou chtějí vyvolat žárlivost u expartnera a chtějí mu ukázat, o co přišel. Nebo odrazují možnou konkurenci. Ačkoli některé ženy uvedly, že se před jinými muchlují proto, že demonstrují svůj vztah a ukazují lásku celému světu, podle výzkumníků tyto odpovědi nebyly příliš časté, stejně jako zmínky o zábavě nebo změně image.

Ženy versus muži: Jak se cítí?

A jak je to s reakcemi? Muži připustili více pozitivních než negativních reakcí, neuváděli, že by jim někdo cizí vynadal nebo se snad pohoršoval. U dam to bylo jiné. Bývalí partneři je prý většinou označili za lehké děvy a co se týče neznámých kolemjdoucích nebo přísedících, tak ti prý významně zvedali obočí a tvářili se „divně“.

Většina žen si tedy při polibcích na veřejnosti obecně nepřijde moc příjemně. Vzhledem k tomu, že se zkoumané osoby samozřejmě líbaly v páru, je evidentní, že buď jsou muži při intimnostech na veřejnosti výjimečně nevšímaví k reakcím okolí, nebo zkoumané ženy vidí negativní reakci okolí i tam, kde pravděpodobně není.

Foto: Joshua Resnick, Shutterstock.com

Veřejné intimnosti nesvědčí o dobrém vkusu, ale že by se dnes nad nimi někdo pohoršoval?Foto: Joshua Resnick, Shutterstock.com

Hlavně když se někdo dívá

Tato zjištění jsou samozřejmě omezená tím, že se ankety zúčastnili pouze američtí vysokoškoláci, a výsledky tak svědčí jen o tom, jak to chodí v jejich subkultuře. Bylo by zajímavé studovat zkušenosti s rozmanitějším vzorkem respondentů a kultur, už jen vzhledem k tomu, jak se na líbání a doteky v různých koutech světa pohlíží. Jedno je však jisté. Zjištění vědců naznačují, že přinejmenším mezi mladými se lidé nelíbají proto, že jim to dělá dobře, nýbrž aby na sebe upozornili. Je to i váš hlavní motive, nebo si s partnerem vyměníte pár slin jen tak z radosti?

Reklama

Načítám