Hlavní obsah

Loco moco: Havajský karbanátek s houbami a sázeným vejcem

Hodnocení:
(48)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

Leckdo by od havajského národního jídla očekával spoustu exotických ingrediencí. Vlivem kolonizátorů je ale havajským tradičním jídlem hovězí karbanátek s rýží, houbovou omáčkou a sázeným vejcem. Kombinace zní možná trochu zvláštně, ale šťavnaté maso, dobrá rýže a skvělá omáčka se s vejcem snoubí prostě skvěle.

Ingredience pro:
4 porce
Na karbanátky
  • 500 g hovězího mletého masa
  • sůl a pepř
  • 2 utřené stroužky česneku
  • olivový olej
Na sázená vejce
  • 3 lžíce másla
  • 4 vejce
  • sůl
Na houbovou omáčku
  • 50 g másla
  • 3 utřené stroužky česneku
  • 400 g žampionů
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 300 ml drůbežího vývaru
  • 2 lžíce worcesterské omáčky
Na rýži
  • 2 hrnky dlouhozrnné rýže
  • sůl
  • 2 bobkové listy
Článek

Postup

Krok 1: Mleté maso smíchejte s ostatními ingrediencemi kromě oleje, vytvořte v dlaních karbanátky a nechte chvíli odležet. Rýži dejte do hrnce (dva způsoby, jak nejlépe uvařit rýži), přidejte koření, zalijte dvojnásobným množstvím vody a nechte pozvolna uvařit doměkka. Žampiony nakrájejte na plátky. 

Krok 2: V pánvi rozehřejte trochu olivového oleje a karbanátky na něm osmahněte. Vyjměte je a udržujte v teple, stačí je přiklopit poklicí. Ve výpeku rozpusťte máslo na houbovou omáčku. Přidejte utřený česnek, žampiony a opékejte, dokud žampiony nezačnou měknout. Směs osolte a opepřete. V trošičce vývaru rozmíchejte škrob. Žampiony podlijte zbylým vývarem, přidejte škrobovou kašičku a nechte zhoustnout, podle chuti omáčku okořeňte worcesterem.

Krok 3: Současně s přípravou houbové omáčky v druhé pánvi rozehřejte máslo a do něj rozklepněte jednotlivá vejce. Lehce je osolte. Nechte je smažit, dokud bílky zcela nezatuhnou, žloutky by ale měly zůstat polotekuté. Uvařenou rýži podávejte s karbanátkem, přelitou houbovou omáčkou a se sázeným vejcem navrch. Podle chuti můžete ozdobit nasekanou pažitkou.

ynezorPumanzeSaNyknalC