Hlavní obsah

Loco moco: šťavnatý karbanátek s rýží a houbovou omáčkou z Havaje

Hodnocení:
(19)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
střední

Loco moco je havajský národní pokrm a přiznávám, že první, co mě na něm zaujalo, byl název: zní jako rozverný popěvek letního hitu. A pak ta kombinace! Na Havaji čekáte spíš čerstvé ryby, mořské plody a exotické ovoce, ale karbanátek s rýží a sázeným vejcem? A ještě přelitý houbovou omáčkou?

Ingredience pro:
4 porce
Na karbanátky budete potřebovat
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 lžíce worcesterské omáčky
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 4 lžíce oleje
Na houbovou omáčku
  • 1 cibule
  • 200 g čerstvých žampionů
  • 2 lžíce másla
  • 400 ml hovězího vývaru
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička worcesterské omáčky
  • 1 lžíce kečupu
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Na sázená vejce
  • 4 vejce
  • 1 lžíce másla
  • 1 špetka soli
K podávání
  • 1 hrnek dlouhozrnné rýže
  • 2 jarní cibulky
Článek

Je zvláštní, jak hluboce zafixované máme „ty správné“ jídelní kombinace. Víte, že v Maďarsku se běžně podává rýže jako příloha ke smaženým řízkům? Na Slovensku vám k pečenému masu nikdy nenabídnou špenát a knedlíky a v Belgii se budete marně snažit vytřít hranolky poslední sousto guláše. Loco moco je v podstatě hamburgerová placička s rýží, žampionovou omáčkou a sázeným vejcem, a jakkoliv to zní podivně, je to skvělá sestava.

Postup

Krok 1: Na karbanátky dejte do velké mísy maso a ostatní ingredience a hmotu dobře propracujte rukama. Poté vytvořte čtyři masové placky. Počítejte s tím, že se během opékaní smrsknou: zformujte je spíš větší a nižší. Nechte je chvíli stranou a připravte si suroviny na omáčku.

Krok 2: Na omáčku nakrájejte cibuli nadrobno a očištěné houby na plátky. V míse rozmíchejte vývar, sójovou a worcesterskou omáčku, kečup a škrob. Zároveň dejte vařit rýži, příprava celého jídla bude teď už rychlá.

Video: Znáte, dva způsoby, jak správně uvařit rýži?

Krok 3: Ve větší těžší pánvi rozpalte olej na vyšší, ne však nejvyšší teplotu. Do pánve vložte připravené masové placky a opečte je z obou stran dozlatova – z každé strany budou potřebovat tak čtyři pět minut podle tloušťky. Opečené odložte na kuchyňský ubrousek.

Krok 4: K výpeku přidejte lžíci másla a nakrájenou cibuli. Zlehka osolte, opepřete a osmažte dosklovata. Poté přidejte houby a také je za občasného míchaní opékejte, až začnou hnědnout. Ještě jednou promíchejte připravený základ na omáčku, aby se rozmíchal škrob, který se usadil vespod, a přilijte do pánve. Krátce povařte do zhoustnutí. Nakonec do omáčky vmíchejte ještě plátek másla a nechte chvíli stranou.

Krok 5: Na čisté pánvi usmažte na másle čtyři hezká volská oka a sestavte jídlo. Doprostřed talíře dejte kopeček vařené rýže a zformujte ji do kruhu. Posaďte na ni masovou placku, přelijte omáčkou a navrch položte připravené volské oko. Posypejte zelenou natí mladé cibulky a ihned podávejte.

Loco moco je nemyslitelné bez sázeného vejce. Je to výtečné, jednoduché a krásné jídlo, s nímž se dá kouzlit. Dejte si nejen tradiční hemenex, ale i indický sýrový toust kejriwal s volským okem nebo dietní burger s volským okem. Anebo vás lákají francouzské galetky se slaninou a volským okem?

ynezorPumanzeSaNyknalC
20. 5. 2022

Reklama

Sdílejte článek