Hlavní obsah
4,0
(3)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Když si chcete dopřát něco výjimečného (nebo když chcete udělat dojem), nemusíte hned rezervovat stůl v nejdražší restauraci. Působivý předkrm z hrušek a modrého sýra zvládnete i bez větších kuchařských zkušeností v běžné kuchyni, a navíc za pár minut.

5 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 2 ks hrušek
  • 100 g sýru s modrou plísní
  • 1 hrst vlašských ořechů
  • 2 lžičky medu
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
Článek

Postup

01.

Předehřejte troubu na 200 °C. Hrušky omyjte, osušte a podélně překrojte na poloviny. Odstraňte stopku i bubáka a opatrně vyřízněte i jádřinec tak, aby vznikla pěkná prohlubeň (výborně to jde pomocí nerezového vykrajovátka na meloun).

02.

Z vydlabaných polovin hrušek seřízněte i tenký plátek „bříška“ tak, aby pevně ležely vydlabanou stranou nahoru a nekutálely se, a rozložte je na plech.

03.

Sýr s modrou plísní nastrouhejte nebo rozdrobte pomocí prstů a rozdělte ho do vydlabaných hrušek. Ořechy nasekejte nahrubo a také rozdělte na hrušky. Zprudka pečte v předehřáté troubě asi 10-15 minut, až hrušky změknou, sýr se rozteče a ořechy zezlátnou.

04.

Zapečené hrušky zlehka zakápněte medem a přidejte pár lístků čerstvého tymiánu. Servírujte jako předkrm na lůžku z čerstvých salátových lístků (nezapomeňte je ochutit alespoň lehkou zálivkou) a s trojúhelníčky opečeného toastového chleba.

Tip: Kombinace hrušek, modrého sýra a ořechů bude fungovat i jako náplň v zapečených toastech nebo v jednoduchých tvarohových taštičkách. Tenké plátky hrušky můžete také rozložit na plát listového těsta, přidat modrý sýr a ořechy a upéct rychlý a neotřelý podzimní slaný koláč.

Jestli máte raději tradičnější spojení, upečte z hrušek štrúdl, pravý valašský frgál nebo jednoduchý hrníčkový perník.

Reklama

Související témata:

Načítám