Hlavní obsah

Marně bojujete s chrápáním? Triky, které musíte zkusit

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Reklama

Chrápání je nepříjemné nejen pro okolí a spokojený partnerský život, ale ubírá na kvalitě spánku i vám. Odnaučit se chrápat na povel nelze, můžete ale zkusit nějaký zlepšovák, který noční lomoz dokáže zásadně zmírnit. Jak na to?

Článek

Hlasité chrápání se často přisuzuje jen mužům, ale chrápou samozřejmě i ženy. Problém se zhoršuje s věkem a rostoucí tělesnou hmotností a často také hraje roli nachlazení či alergie. Silné chrápání se odstraňuje laserovou operací, ale dá se na to jít i jinak, zvlášť když problémy nejsou tak výrazné.

1. Zhubněte

Je pravda, že kdo je tlustý, ten chrápe? Tak jednoduše to neplatí. Třeba velké břicho nemusí mít vůbec žádný vliv. Zhoršené dýchání má na svědomí především tuková tkáň usazující se v oblasti krku, hrtanu a kolem dýchací trubice. Působí nadměrný tlak a omezuje průchod vzduchu, což se neobejde bez zvukového efektu. Pokud jste s chrápáním dosud potíže neměli a najednou se to změnilo a současně jste z pár kousků oblečení „vyrostli“, možná dieta vyřeší oba problémy naráz.

2. Spěte v jiné poloze

Chrápání vzniká vibracemi měkkých tkání hltanu při dýchání. Během spánku je sníženo napětí svalů, ty slábnou i věkem, proto se problém může objevit až po čtyřicítce. Nejvíce se svalová ochablost projeví v uvolněném odpočinku na zádech. Více klidu sobě i spolunocležníkům dopřejete, když budete usínat na boku. A ideální poloha proti chrápání je spát na břiše s paží položenou pod polštářem, na kterém ležíte (ale mohla by tak trpět vaše krční páteř). Jestli se během noci stále převalujete zpět na záda, zabrat by mohla osvědčená babská rada: tenisák zašitý do zadní části pyžama, který pohodlnému ležení na zádech moc nepřeje.

3. Změňte polštář

Na pomoc si vezměte vyšší polštář – v mírně vyvýšené poloze dojde k lepšímu zprůchodnění dýchacích cest. Respektujte ale doporučení, že krk by měl být i ve spánku v neutrální poloze, kdy hlava plynule navazuje na páteř a je stejná vestoje, vleže i vsedě. Pokud máte v noci hlavu v nepřirozené pozici, šíje se namáhá a vytváří se nepříjemné svalové napětí.

Foto: l i g h t p o e t, Shutterstock.com

Na spánkové pozici a na tom, jak máte na polštáři položenou hlavu, hodně záležíFoto: l i g h t p o e t, Shutterstock.com

4. Ulevte si bylinkami

Můžete zkusit dát do ložnice i menší polštářek naplněný bylinkami pro nerušené spaní. Nejčastěji jde o směs mateřídoušky, lipového květu a černého bezu, které uvolňují nos i nosohltan. Ulevují ale spíše při chrápání vzniklém vlivem rýmy a zahlenění.

5. Zvlhčete vzduch

V zimě může být příčinou hlasitého dýchání suchý vzduch v přetopené místnosti. Zkuste stáhnout topení a před spaním vyvětrat nebo si do ložnice pořiďte zvlhčovač vzduchu. „Můžete do něj dát bylinné extrakty z máty nebo eukalyptu, které dobře působí na uvolňování dýchacích cest,“ radí MUDr. Jan Kastner z kliniky Perfect Clinic.

Foto: quadshock, Shutterstock.com

Chladný vlhký vzduch pomůže, aby spánek nebyl nepříjemně hlasitýFoto: quadshock, Shutterstock.com

6. Dopřejte si sprchu

Zvlhčit nosní sliznici lze i pravidelnou inhalací slané nebo bylinkové vody, ale také obyčejnou horkou sprchou před spaním. Vodní pára uleví jak sliznicím přesušeným, tak i podrážděným aktuálními infekcemi. Anebo si pořiďte inhalátor. „Je to účinnější, pohodlnější a bezpečnější způsob uvolňování dýchacích cest než pomocí sprejů nebo s ručníkem přes hlavu nad hrncem. Miniaturní částice aerosolu se dokážou dostat až do plicních sklípků,“ vysvětluje Šimon Peter, odborník značky Omron.

7. Večer vynechte alkohol a cigarety

Zatímco sprcha před spaním je dobrý nápad, cigaretu nebo skleničku alkoholu si raději odpusťte. Cigarety dráždí měkké tkáně a dochází tak k jejich zduření a vzniku chrápání. Alkohol zase celkově uvolňuje svaly, tedy i krční, a tím chrápání podporuje, proto by měl být dvě hodiny před spaním tabu.

Chrápání není jen nepříjemné, může dokonce ohrožovat na životě. Víte, co to je spánková apnoe?

Reklama

Načítám