Článek
Internet je nekonečný, až se z něj někdy může zamotat hlava. Obzvlášť před Vánoci na nás chrlí, jak zdobit, péct, vychucovat, nahrazovat… Takových nápadů a také skvělých vylepšení na klasické cukroví. Které ale vybrat? Už nemusíte pátrat. Inspirujte se nápady šikovných influencerek na vosí hnízda.
Karamelová vosí hnízda
Romana Böhmová (@naskokvkuchyni)
Na těsto:
- 125 g sušenek Lotus
- 75 g mandlové mouky
- 1 lžíce kakaa
- 80 g moučkového cukru
- 50 g másla (povoleného)
- 2 lžíce mléka
- 1 lžíce rumu
Na náplň:
- 50 g másla (povoleného)
- 50 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- několik kapek vanilkového extraktu
- 1 lžička rumu
Na dokončení:
- piškoty
- moučkový cukr na obalení
Postup:
01.
Sušenky si v mixéru umelte na jemný prach, přidejte mandlovou mouku, kakao, prosátý moučkový cukr, máslo, mléko a rum. Vše dokonale promíchejte a dejte vychladit (já si to dávám i za okno, aby to bylo hezky zchlazené a dobře se s těstem pracovalo). Pokud by se vám zdálo, že těsto trochu lepí, přidejte ještě maličko mandlové mouky.
02.
Mezitím připravte náplň. Do mísy dejte máslo, cukr a žloutek. Vše mixujte tak dlouho, než vznikne světlý krém (trvá to klidně i 5 minut). Nakonec přidejte extrakt a rum a promíchejte.
03.
Hotové těsto vyndejte z lednice. Připravte si misku s prosátým moučkovým cukrem a z těsta tvarujte kuličky (já si každou odvážila – cca 15 g). Každou kuličku obalte v moučkovém cukru a tvarujte do formiček na vosí hnízda.
04.
Náplň dejte do zdobicího sáčku, ve kterém si udělejte díru (cca 0,5 cm). Do každého vosího hnízda dejte krém a nakonec přilepte piškotem. Hotová vosí hnízda uchováváme v chladu. Já je ještě zdobím nasekanými pistáciemi.
Malinové včelí úlky
Markéta Marešová (@lzickacukru)
Na těsto:
- 120 g dětských piškotů
- 150 g moučkového cukru
- 90 g povoleného másla
- 3 lžíce mléka
- 30 g malin sušených mrazem
- trocha moučkového cukru na vysypání formičky
Na náplň:
- 70 g velmi povoleného másla
- 140 g malinového džemu
- 3 lžíce pomerančové šťávy
- 1/2 lžičky pomerančové kůry
- cca 25 piškotů na dokončení
Postup:
01.
Nejprve si připravte těsto. Piškoty rozmixujte na prach, poté je smíchejte s moučkovým cukrem. Maliny sušené mrazem rozmixujte na prach a přes jemné sítko prosejte k piškotům. Sítko zachytí většinu zrníček, která by v cukroví mohla až moc křupat. Nyní přidejte máslo a mléko a vypracujte vláčné, lehce lepivé a hladké těsto. Přesuňte ho na 10 minut do lednice.
02.
Mezitím připravte náplň. Máslo vyšlehejte do světlé pěny, trvá to pár minut. Malinový džem přes jemné sítko propasírujte do misky, sítko opět zachytí přebytečná zrníčka. Nyní hladkou malinovou omáčku přidejte spolu s pomerančovou šťávou a kůrou k máslu a šlehejte další 2 minuty, aby se náplň kompletně propojila. Náplň dejte do zdobicího sáčku či lahvičky a odložte prozatím stranou.
03.
Začněte tvořit jednotlivé úlky. Pokud vlastníte pomocníky jako stojánek, máte práci o dost jednodušší. Vždy formičku uzavřete, lehce vysypte moučkovým cukrem, zaměřte se hlavně na spoje. Uzavřenou formičku naplňte těstem a uprostřed udělejte důlek prstem či tvořítkem.
04.
„Odkrojte“ přebytek těsta tvořítkem a formičku opatrně otevřete. Pokud máte stojánek, vytvarované úlky do něj odložte a pokračujte dále, dokud celý stojánek nezaplníte. Vytvarované úlky naplňte pomocí sáčku připravenou malinovou náplní a každý kus přiklopte piškotem. Dejte piškotem dolů a ztuhnout do lednice. Nechte odležet alespoň den.
Kokosoví andílci
Lenka Gabrielová (@gabrilenka)
Jak docílit těchto andílků? Použijte snadný recept na kokosové kuličky.
Kuličky poté místo uválení vtlačte do formiček na úlky, naplňte dle libosti krémem i likérem a jako podstavec přilepte klasický piškot nebo kolečko z lineckého těsta.
Zdobte plátky mandliček, které přilepíte rozehřátou bílou čokoládou, a oříšky v čokoládě. Andílky ještě můžete dozdobit cukrářským zdobením, jako svatozář.