Hlavní obsah

Život neohrozí, zato ho znepříjemní: Jak poznat nízký tlak?

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Závratě, únava a mžitky před očima. To jsou hlavní projevy hypotenze neboli nízkého tlaku. Ten sice na rozdíl od toho vysokého život neohrožuje, ale dokáže ho pořádně znepříjemnit. Pokud vás omezuje do takové míry, že omdléváte na ulici, měli byste ho řešit. Pomáhá dostatek tekutin i pohyb.

Článek

Motání hlavy, hučení v uších, omdlévání nebo zimomřivost jsou nejčastější projevy nízkého tlaku. Tyto stavy mají zásadní vliv na kvalitu života. Nízký tlak sice není tak nebezpečný jako ten vysoký, ale když v důsledku hypotenze někde upadnete, můžete si způsobit i vážné zranění. Jak ho poznat a co pomáhá?

Co je hypotenze

Tlak u zdravého člověka by se měl pohybovat mezi 120/80 až 140/90. Horní hodnota udává systolický tlak a zaznamenává nejvyšší tlak, kdy krev proudí ze srdce do tepen, spodní číslo uvádí diastolický tlak, při kterém se srdce uvolňuje a naplňují se srdeční komory krví. Hodnoty u dětí jsou o trochu nižší, kolem 110/70.

Nízký tlak lékař diagnostikuje ve chvíli, kdy naměří opakovaně tlak pod hodnoty 105/65. Hypotenze vzniká kvůli nedostatečnému prokrvení, a tedy okysličení mozku. Zjednodušeně řečeno - srdce v tu chvíli nepumpuje z nějakého důvodu dostatečné množství krve do tepen anebo cévy nejsou dostatečně pružné, aby dokázaly správně regulovat odpor krve. Za tímto stavem může být celá řada příčin.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Pokud se vám při rychlejších pohybech zatočí hlava, nechte si přeměřit tlakFoto: fizkes, Shutterstock.com

Příčiny nízkého tlaku

Příčin nízkého tlaku je celá řada. Jde o poměrně běžný jev třeba u dospívajících, zejména u dívek. Hubené a vysoké děti v období puberty ho mají relativně často, ale obvykle se postupem času zvýší a ustálí. S věkem totiž tlak přirozeně stoupá.

Dalším důvodem může být podvýživa  nebo nedostatečný pitný režim. Nízký tlak může být ale i průvodním jevem některých nemocí, například kardiovaskulárních chorob, problémů se štítnou žlázou či nádorových onemocnění.

Samostatnou kapitolou jsou pak vedlejší účinky některých léků. Snížení krevního tlaku můžou navodit některé léky na bolest, například ty s aktivními látkami metamizol či tramadol, nebo léky na prostatu.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

I u nízkého tlaku platí dodržovat pitný režim. Pijte nejlépe 1,5 až 2 litry vody denněFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Kdy může být životu nebezpečný

Hypotenze se objevuje často také v těhotenství. Pokud by těhotná žena následkem extrémně nízkého tlaku upadla, může ublížit nejen sobě, ale i vážně poškodit plod.

Tlak může klesnout následkem úrazu, kdy dojde k masivnímu krvácení, u rozsáhlých popálenin, při dehydrataci nebo anafylaktickém šoku. Pokud by kvůli velké ztrátě krve klesl systolický tlak pod hodnotu 70, hrozí selhání důležitých orgánů, například srdce nebo ledvin. (Víte, jak poznat, že vám ledviny správně nefungují?)

Jak se léčí

Na nízký tlak se na rozdíl od toho vysokého žádné léky obvykle nepředepisují. Pokud užíváte dlouhodobě léky na nějakou nemoc, může být někdy dostačující změnit medikaci. Proto vždy lékaře informujte o veškerých lécích, které užíváte.

Zásadní je také životní styl. Lidé se sklony k nižšímu tlaku musí pít hodně tekutin, jíst stravu bohatou na vitaminy a měli by se dostatečně věnovat aktivnímu pohybu. Lepším prokrvením těla se může tlak významně navýšit a potíže zmírnit, nebo dokonce ustálit.

Lidé s hypotenzí by také měli dbát na dostatek soli v jídelníčku, protože sodík tlak zvedá. Mezi další potraviny, které pomáhají zvednou tlak, patří také třeba česnek, rozinky a madle, lékořice, nebo vše bohaté na vitaminy C a B12. V každém případě, opakované projevy nízkého tlaku konzultujte s lékařem.

Projevy vysokého i nízkého krevního tlaku jsou nepříjemné, hlavně na začátku dne. Víte, jak lépe v těchto případech zvládnout ráno?

Reklama

Související témata:

Načítám