Hlavní obsah
3,3
(75)
 

Skoro jsem až zastyděla, když se mě nadšené kolegyně ptaly, jak jsem čokoládový fondán vyrobila, a já jsem musela přiznat, že jsou na něj potřeba jen dvě ingredience (plus sůl a vanilka) a hotovo máte během pár minut. Ideální dobrůtka na Mikuláše, když nechcete kupované figurky – nebo je prostě zapomenete pořídit.

5 min.
Příprava
5 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
30 kousků
Na základní fondán
  • 500 g čokolády
  • 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 špetka soli
Na případné dozdobení
  • ořechy
  • sušené ovoce
  • bonbony marshmallow
  • sušenky s mléčnou náplní
Článek

Postup

01.

Použili jsme hořkou čokoládu, protože v kombinaci se slazeným mlékem by nám jiná přišla příliš sladká, ale klidně dejte i mléčnou nebo bílou, případně mléko rozdělte napůl a fondán udělejte dvojbarevný.

02.

Čokoládu s kondenzovaným mlékem, špetkou soli a trochou vanilkového extraktu zahřívejte za stálého míchání až do rozpuštění. Jde to na plotně i v mikrovlnné troubě, tam vždy po 30 vteřinách směs zamíchejte.

03.

Hmotu rozetřete na plech vyložený pečicím papírem, na vrchu udělejte vlnky jako ve videu a nechte v chladu ztuhnout. Jestli chcete, před zatuhnutím směs posypejte oblíbenými ořechy, sušeným či lyofilizovaným ovocem, malými bonbony marshmallow nebo třeba nasekanými sušenkami s náplní.

04.

Ostrým nožem ohřátým v horké vodě krájejte tuhý fondán na kostičky. Můžete je zabalit do celofánu nebo uložit jen tak do krabičky. Fondán uchovávejte v chladu, vydrží až dva týdny.

Foto: Marianna Bartková

Jak prosté, ale jak účinné! Jednoduše, rychle a výtečněFoto: Marianna Bartková

Chtěli byste na Mikuláše vyrobit i nějaké slané dobroty pro dospělé? Popřemýšlejte nad kachními rillettes, domácími naloženými sýry nebo třeba perfektními utopenci.

Reklama

Související témata: