Hlavní obsah

Nepřibrat přes Vánoce? Jde to, a celkem snadno! Méně pečte a před návštěvou se najezte

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Reklama

Mrazivé dny, tma a k tomu množství večírků a rodinných akcí, kde není nouze o jídlo ani alkohol. Místo pravidelných tréninků má většina lidí náladu spíš na knihu nebo film v posteli. V zimě se zkrátka hubne hůř. Jak tedy v tomhle období alespoň nepřibrat?

Článek

Jídlo a alkohol na setkáních s rodinou, přáteli i kolegy a všude hromady cukroví. To jsou typické zimní nástrahy pro každého, kdo si hlídá štíhlou linii. Ale co by to bylo za svátky bez vanilkových rohlíčkůvaječňáku! Nemusíte si zakazovat všechno, abyste nepřibrali. Stačí se držet několika pravidel.

1. Nepečte (příliš) cukroví

Čím méně pokušení, tím snazší odolávání. Omezte proto množství cukroví, které na vás číhá, na minimum. Víte, že nějaké dobroty dostanete od maminky, babičky nebo tetičky? Tak se vykašlete na pečení, případně část pečiva věnujte potřebným. Nechte si právě tolik, abyste měli co nabídnout návštěvám, koledníkům či dětem a nemuseli jste odolávat plným krabicím ve spíži ještě v lednu.

Máte pečení cukroví spojené s Vánocemi a tento zvyk by vám chyběl? Uspořádejte rodinnou akci, na které budete péct hromadně. Spojíte tak příjemné s užitečným a o sladké výsledky společného úsilí se rozdělíte. Užijete si tak sváteční atmosféru a zároveň se vyhnete nacpané spíži. Další možnost je vyrobit pár luxusních, zdravých, přitom neméně chutných druhů.

Foto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

Tradiční cukroví vypadá lákavě, jenže když je ho moc, trpí zdraví i linieFoto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

2. Na návštěvy choďte najedení

Velikou zkouškou disciplíny jsou hody u přátel a příbuzných. Jestli jdete na rodinný oběd k babičce, těžko budete tvrdit, že nemáte hlad, když jste s jídlem počítali. Na běžné odpolední návštěvy však choďte s plným žaludkem – před odchodem si dejte něco sytého a zároveň zdravého. Nebudete mít pak takovou potřebu uždibovat všelijaké cukrovinky a tučné pochoutky a vyhnete se jak zbytečným kaloriím navíc, tak následným výčitkám svědomí. Na vánoční přejídání platí i bylinky.

Když čekáte hosty, buďte ohleduplní k sobě i jiným. „Místo brambůrků a chlebíčků připravte zdravé pohoštění. Návštěvě naservírujte zeleninové jednohubky a hranolky, obložený talíř se zeleninou, sýrem a šunkou a luštěninovými dipy,“ doporučuje výživová poradkyně Alena Vídeňská.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Hostiny u příbuzných a kamarádů bývají zrádné, ale když se najíte předem, vyhrajeteFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

3. Dodržujte (nejen pitný) režim

Přestože by Vánoce měly být svátky pohody, neznamená to, že zapomenete na všechna pravidla, která po zbytek roku dodržujete. I když si dáte nějaké cukroví anebo vypijete víc alkoholu než obvykle, nechoďte z extrému do extrému. To by byl pro tělo šok. „Dodržujte naučený pitný a stravovací režim a co nejméně uždibujte a ochutnávejte mezi jídly. Pokuste se co nejvíce zařadit do všech pokrmů zeleninu, volte celozrnné pečivo a z alkoholu raději víno,“ radí Hana Ondrušová, výživová poradkyně Cambridge Weight Plan.

4. Hýbejte se

V neposlední řadě nezapomínejte na pohyb. Nemusíte chodit přes svátky zrovna do fitka, ale malé domácí cvičení vám prospěje. Budete se cítit lépe a nebudete mít takové výčitky z kalorií navíc. Nebo choďte na procházky: chůze je nejméně náročný pohyb, zato neuvěřitelně zdravý a přínosný po psychické i fyzické stránce. „Jak na Vánoce nepřibrat? To je jednoduché. Nepřejídejte se a pravidelně se hýbejte. Zima není čas, kdy je dovoleno pouze jíst vydatná jídla a užívat si odpočinku. Sice je to období, kdy je ideální malinko zvolnit, ale ne povolit úplně. Pamatujte, že na letním těle se dělá v zimě,“ uzavírá Alena Vídeňská.

Reklama

Načítám