Hlavní obsah

Jak shodit 15 kilo do léta? Začněte jíst jinak a dodržujte při tom to nejdůležitější

Foto: GettyImages.com - Yulia_Naumenko

Foto: GettyImages.com - Yulia_Naumenko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do léta a doby dovolených zbývá nějakých pět měsíců a během té doby, pokud se hubnutí týče, se dají dokázat docela velké věci. Zázraky v podobě desítek shozených kil ale nečekejte, to už by s rozumným snižováním váhy nemělo nic společného.

Článek

Do letošního léta můžete bezpečně, rozumně a navždy, což je důležité, zhubnout deset až patnáct kilo. Vyšší tempo se nedá doporučit, protože pak by nejspíše nešlo o trvalý úspěch, protože byste museli hubnout za cenu přílišného hladovění. To se nedá vydržet dlouho. Navíc by vám v takovém případě nejspíše nechyběly jen kalorie, ale i důležité živiny.

Kila navíc většinou lidem také nepřibydou rychle a zničeho nic, během pár měsíců. I proto je při hubnutí dobré držet se hesla „pomalu a jistě“. Je samozřejmě nutné hlídat si jídelníček, krom množství se zaměřit na jeho složení a změny na talíři doplnit vhodným pohybem.

Tělo si musí zvyknout

Každopádně platí, že ideální je hubnout tempem půl kilo až kilo týdně, čímž za pět měsíců můžete shodit až oněch deset až patnáct kilo. Takové tempo je důležité i proto, že si díky němu tělo dokáže přivyknout na jiný režim, tedy třeba na to, že jíte více zeleniny a celozrnného pečiva či těstovin, a celkově máte nižší energetický příjem.

Do výpočtů toho, kolik se do léta dá shodit, je třeba zahrnout i fakt, že občas se snižování váhy klidně na týden dva zastaví, aniž by člověk dělal něco špatně, stejně jako kila nebudou mizet vždy stejně rychle. Platí nicméně, že pokud by člověk ztrácel více než kilo týdně, měl by na tempu ubrat.

Foto: GettyImages.com - gpointstudio

Cílem nejsou ani tak kila dole, jak naučit se jíst jinakFoto: GettyImages.com - gpointstudio

Ne na jedno léto

Cílem by každopádně nemělo být zhubnutí na nadcházející léto, ale cesta k nižší váze provázená změnou životního stylu, který si dotyčný dokáže udržet už napořád. Díky tomu mohou pak lidé v hubnutí pokračovat nebo si novou nižší váhu udržet.

Poslední roky se sice mluví o tom, že počítání přijatých kilojoulů nemá velký smysl, ale pro mnoho lidí přesto bývá právě tato metoda úspěšnou cestou k hubnutí. Pomoci může i všem, co chtějí shodit ještě do letošního léta. Pomůže zorientovat se v tom, co má kolik energie, které potraviny do jídelníčku zařazovat častěji a které raději jen výjimečně a jak by měla vypadat správná velikost porce. Pokud se hubnoucí bude v počátku pár dní či týdnů počítání věnovat, získá cenné znalosti, které bude využívat po zbytek života. A nemusíte nic počítat s kalkulačkou a tužkou v ruce, můžete využít nutriční kalkulačky a aplikace.

Jak spočítat příjem

Denní příjem si musí každý stanovit sám dle svých požadavků. U hubnoucích méně aktivních žen se pohybuje nejčastěji okolo 6 000 kilojoulů. Případně o něco více, pokud jste například hodně fyzicky aktivní nebo máte více nadbytečných kil. Bez konzultace s odborníkem by příjem nikdy neměl klesnout pod pět tisíc kilojoulů denně.

Tak jako tak, jídelníček všech, co se snaží o zhubnutí, by měl být takový, aby po něm člověk zbytečně necítil hlad. To znamená dostatek bílkovin a přiměřené množství tuku a vhodných sacharidů.

Bílkoviny by měly být obsaženy ideálně v každém denním jídle, stejně tak zelenina, která dodá jídlu objem bez velkého množství kalorií. Pro představu, například zeleninový salát s libovým kuřecím a trochou těstovin nebo celozrnného pečiva zažene hlad na delší dobu než třeba těstoviny s trochou sýra, i kdyby měla obě jídla nakonec stejnou kalorickou hodnotu. Těstovin by byla jen malá porce a neobsahovaly by dostatek dobře sytících bílkovin. Jezte ideálně tři hlavní jídla denně, svačiny zařazujte dle potřeby. Není pravda, že kdo hubne, měl by i svačit, to nutné není a každý si nastaví režim, jaký mu bude vyhovovat.

Kdy je to na odborníka

Může se bohužel ukázat, že ani při příjmu kolem šesti tisíc kilojoulů denně nebude snaha o redukci hmotnosti úspěšná, stává se to například v případě lidí, kteří za sebou mají množství dietních pokusů, kvůli nimž se potýkají se zpomaleným metabolismem. Typicky jde například o ženy mezi čtyřicítkou a padesátkou, které se nijak nepřejídají, a přesto nehubnou, nebo jde jejich váha dokonce nahoru.

Těm se dost možná bez pomoci odborníka v hubnutí dařit nebude, protože budou potřebovat skutečně dobře sestavený vyvážený jídelníček s dostatečným množstvím bílkovin, které pomáhají budovat svaly. Zároveň by měly zařadit co nejvíce pohybu, ideálně i silové cvičení, které je potřebné pro udržení a budování svalové hmoty.

Pozor také na to, abyste své hubnoucí snahy zbytečně nesrovnávali s okolím – pokud někdo nikdy nehubl a nyní se o to snaží třeba s váhou sto kilo, může shodit deset kilo mnohem rychleji než někdo, kdo se o to pokouší každý rok.

Jak často a co cvičit, abyste zhubli

Pohyb je při hubnutí vaším velkým spojencem! Zjistěte, jak často při hubnutí cvičit. Hubnout se dá nejen ve fitku, ale i během, chůzí či plaváním. Mrkněte na nejlepší videa pro cvičení nejen na hubnutí doma!

Foto: STOB

.Foto: STOB

Načítám