Hlavní obsah
3,6
(30)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

V lednici máte pořád odložené bílky z přípravy těst na cukroví, pekařské nadšení vás ale pomalu opouští a při představě výroby kokosek se trochu oklepete? Vyzkoušejte tenhle recept! Čtyři suroviny (a špetka soli), deset minut práce a ostatní za vás obstará trouba. Křupavé suchárky s výraznou chutí mandlí trochu připomínají italské cantuccini a vydrží opravdu dlouho. 

10 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 srnčí hřbet
  • 5 ks bílku
  • 150 g cukru moučka
  • 150 g hladké mouky
  • 120 g mandlí
  • 1 špetka soli
Vymazání a vysypání formy
  • 1 lžíce másla
  • 1 hrst hrubé mouky
Článek

Postup

01.

Formu na srnčí hřbet (nebo jinou chlebíčkovou formu) vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou, troubu předehřejte na 170 °C.

02.

K bílkům přidejte špetku soli a začněte šlehat. Až se vytvoří bílá pěna, postupně přisypávejte cukr a vyšlehejte sníh. Sníh nemusí být úplně pevný, postačí, když bude hladký, lesklý a po vytažení metliček bude tvořit měkké špičky.

03.

Ke sněhu přidejte mouku a také ji –⁠ už pomalu a krátce –⁠ zašlehejte. Nakonec do těsta ručně vmíchejte neloupané mandle. Těsto přeložte do připravené formy, povrch zlehka uhlaďte a vložte do předehřáté trouby.

Tip: V suchárcích lépe fungují neloupané mandle –⁠ jejich slupka jim dodává výraznější chuť. Použít můžete i neloupané lískové ořechy nebo jejich směs.

04.

Pečte 30–⁠35 minut, až povrch lehce zrůžoví a špejle zapíchnutá doprostřed vyjde suchá. Upečený chlebíček nechte ve formě vychladnout a poté nakrájejte ostrým nožem (nebo elektrickým kráječem) na opravdu tenké plátky.

Tip: Plátky se budou líp krájet, když upečený chlebíček necháte v chladu zabalený v alobalu odpočinout do druhého dne.

05.

Plátky rozložte naplocho na plech na pečení a při teplotě 110–⁠120 °C usušte v troubě dokřupava, potrvá to asi 40 minut.

Tip: Jednou chlebíčkovou formou zaplníte asi tři plechy. Můžete je sušit všechny najednou, v průběhu pečení je ale zkontrolujte a případně prohoďte. Skladujte ve vzduchtěsné dóze.

Zaujal vás recept a teď vám naopak přebývají žloutky? Mám pro vás dvě slova: vaječný likér. Střídmé upíjení zaručeně navodí vánoční atmosféru.

A co večeře na Štědrý den? Máte svůj recept na rybí polévkusmaženého kaprabramborovým salátem?

Reklama

Načítám