Článek
Postup
Krok 1: Použila jsem tresku s kůží, ale hodí se i losos, kapr, candát a další ryby. A je jen na vás, jestli si připlatíte za filety, nebo si dáte práci s vykosťováním. Brambory uvařte v osolené vodě doměkka a nechte vychladnout. Zajímá vás videonávod, jak vykostit kapra?
Na dvě pořádné sklenice (a pár kuliček navíc, které sníte během přípravy) vám stačí dva filety z tresky
Krok 2: Rybu dejte na plech, pokapejte olejem a asi deset minut pečte při 200 °C. Jde jen o to, aby se maso lehce propeklo a šlo od kůže. Vidličkami ho pak rozmačkejte, odstraňte kůži a vyberte případné kosti. Zůstanou-li malé kostičky, rozloží je ocet v nálevu.
Maso jen krátce zapečte, aby šlo oddělit od kůže a rozmačkat
Krok 3: Najemno pokrájenou cibuli nechte na troše oleje zesklovatět, přidejte najemno nastrouhanou mrkev a celer a ještě chvíli restujte doměkka.
Zatímco se peče ryba, orestujte zeleninu – opečením získá mnohem lepší chuť
Krok 4: Připravte si zeleninu do nálevu – dala jsem mrkev, cibuli a pálivé papričky, ale množství a druh můžete upravit dle své chuti.
K nálevu můžete přidat oblíbenou zeleninu
Krok 5: Ocet s vodou, solí, cukrem a kořením přiveďte k varu a nechte lehce zchladnout, než si připravíte zbytek. Zeleninu očistěte a pokrájejte na kolečka.
Ocet svařte s kořením a vodou a zeleninu pokrájejte na kolečka
Krok 6: Oloupané brambory nastrouhejte a smíchejte s orestovanou zeleninou, rybou, nasekanou petrželí (k rybě je výborný i kopr), vajíčky, trochou soli, čerstvě mletým pepřem a podle potřeby i trochou strouhanky. Když necháte hmotu chvíli odležet v lednici, karbanátky se vám budou lépe tvarovat.
Podle potřeby můžete těsto na karbanátky zahustit trochou strouhanky
Krok 7: Rukama pak tvořte malé kuličky nebo placičky a obalujte je ve strouhance.
Z odleželého těsta se kuličky tvarují snaději
Krok 8: Ve velké pánvi rozehřejte asi 2 cm oleje, karbanátky v něm ze všech stran opečte a nechte zchladnout tak, abyste s nimi mohli manipulovat rukama a nespálili se.
Rybí karbanátky opečte dozlatova
Krok 9: Hotové kuličky vyskládejte střídavě s cibulí, mrkví a papričkami do vyčištěných sklenic, zalijte (klidně ještě horkým) nálevem a nechte minimálně tři dny v chladu zrát. V lednici vydrží tyto pečenáče zhruba tři týdny.
Kuličky a zeleninu zalijte ještě horkým lákem
To nejtěžší přichází na závěr: počkat, než se karbanátky uleží!
Věděli jste, že naložit jako utopence můžete i klasické masové karbanátky?