Hlavní obsah

Nakládané rybí karbanátky

Hodnocení:
(147)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
střední

Zdají se vám rybí karbanátky v octovém nálevu trochu nezvyklé? Nesuďte, dokud je neochutnáte. Smažené kuličky jsou dobré i jen tak samy o sobě, ale až rozležení v pikantním láku jim dodá tu správnou výraznou chuť. Hodí se na oslavy, k pivu či vínu i jako osvědčený vyprošťovák.

Ingredience pro:
2 sklenice
Na rybí karbanátky
  • 450 g filetů z tresky
  • 250 g brambor
  • 100 g mrkve
  • 80 g celeru
  • 100 g cibule
  • 2 vejce
  • 1 hrst hladkolisté petržele
  • sůl a pepř
  • strouhanka
  • olej na smažení
Na lák
  • 200 ml kvasného lihového octa
  • 800 ml vody
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce cukru
  • 15 kuliček celého černého pepře
  • 3 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • 3 chilli papričky
Článek

Postup

Krok 1: Použila jsem tresku s kůží, ale hodí se i losos, kapr, candát a další ryby. A je jen na vás, jestli si připlatíte za filety, nebo si dáte práci s vykosťováním. Brambory uvařte v osolené vodě doměkka a nechte vychladnout. Zajímá vás videonávod, jak vykostit kapra?

Foto: Jakub Jurdič

Na dvě pořádné sklenice (a pár kuliček navíc, které sníte během přípravy) vám stačí dva filety z tresky

Krok 2: Rybu dejte na plech, pokapejte olejem a asi deset minut pečte při 200 °C. Jde jen o to, aby se maso lehce propeklo a šlo od kůže. Vidličkami ho pak rozmačkejte, odstraňte kůži a vyberte případné kosti. Zůstanou-li malé kostičky, rozloží je ocet v nálevu.

Foto: Jakub Jurdič

Maso jen krátce zapečte, aby šlo oddělit od kůže a rozmačkat

Krok 3: Najemno pokrájenou cibuli nechte na troše oleje zesklovatět, přidejte najemno nastrouhanou mrkev a celer a ještě chvíli restujte doměkka.

Foto: Jakub Jurdič

Zatímco se peče ryba, orestujte zeleninu – opečením získá mnohem lepší chuť

Krok 4: Připravte si zeleninu do nálevu – dala jsem mrkev, cibuli a pálivé papričky, ale množství a druh můžete upravit dle své chuti.

Foto: Jakub Jurdič

K nálevu můžete přidat oblíbenou zeleninu

Krok 5: Ocet s vodou, solí, cukrem a kořením přiveďte k varu a nechte lehce zchladnout, než si připravíte zbytek. Zeleninu očistěte a pokrájejte na kolečka.

Foto: Jakub Jurdič

Ocet svařte s kořením a vodou a zeleninu pokrájejte na kolečka

Krok 6: Oloupané brambory nastrouhejte a smíchejte s orestovanou zeleninou, rybou, nasekanou petrželí (k rybě je výborný i kopr), vajíčky, trochou soli, čerstvě mletým pepřem a podle potřeby i trochou strouhanky. Když necháte hmotu chvíli odležet v lednici, karbanátky se vám budou lépe tvarovat.

Foto: Jakub Jurdič

Podle potřeby můžete těsto na karbanátky zahustit trochou strouhanky

Krok 7: Rukama pak tvořte malé kuličky nebo placičky a obalujte je ve strouhance.

Foto: Jakub Jurdič

Z odleželého těsta se kuličky tvarují snaději

Krok 8: Ve velké pánvi rozehřejte asi 2 cm oleje, karbanátky v něm ze všech stran opečte a nechte zchladnout tak, abyste s nimi mohli manipulovat rukama a nespálili se.

Foto: Jakub Jurdič

Rybí karbanátky opečte dozlatova

Krok 9: Hotové kuličky vyskládejte střídavě s cibulí, mrkví a papričkami do vyčištěných sklenic, zalijte (klidně ještě horkým) nálevem a nechte minimálně tři dny v chladu zrát. V lednici vydrží tyto pečenáče zhruba tři týdny.

Foto: Jakub Jurdič

Kuličky a zeleninu zalijte ještě horkým lákem

Foto: Jakub Jurdič

To nejtěžší přichází na závěr: počkat, než se karbanátky uleží!

Věděli jste, že naložit jako utopence můžete i klasické masové karbanátky?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.