Hlavní obsah

Namáčejte jim tlapky a hlavně je nestříhejte! Jak pečovat o domácí mazlíčky během teplých dnů

Foto: oneinchpunch, Shutterstock.com

Foto: oneinchpunch, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto se kvapem blíží a spolu s ním i vysoké teploty. Stejně jako lidem hrozí i domácím mazlíčkům v případě neopatrnosti úžeh, úpal a nebezpečné přehřátí organismu. Jak jim pomoci?

Článek

My lidé máme během léta výhodu. Můžeme se schovat do klimatizovaných interiérů, využít větráky a dát si něco studeného k jídlu a pití. Zvířátka často tuhle možnost nemají a v nejhorších případech to může končit dokonce smrtí. Co pro ně můžete udělat? Ke zdárnému prožití léta potřebuje mazlíček tři základní věci –⁠ stín, chlad a dostatek tekutin.

1. Základ péče je stín

VENKU: Žije-li mazlíček venku, měl by mít vždy možnost schovat se před sluncem. Boudu nebo pelíšek mu proto postavte na místo s celodenním stínem. Pejska nikdy nenechávejte přivázaného na plácku, kam může svítit sluníčko!

DOMA: Domácí zvířátko nechávejte vždy jen v dobře větrané místnosti a zatáhněte v ní závěs nebo žaluzie. Nikdy ho nezavírejte na balkoně ani v autě, a to ani na pár minut! Nikdy totiž nevíte, zda se blesková pochůzka či nákup náhodou neprodlouží.

Foto: Kichigin, Shutterstock.com

Psí boudu nebo jiný pelíšek umístěte pokud možno do stínuFoto: Kichigin, Shutterstock.com

2. Poskytněte jim chládek

Spolu se stínem je nutné zajistit zvířátku prostor, kde se může ochladit. Venku je ideální tráva, do interiérů i míst bez trávy se hodí gelová chladicí podložka. Pomáhá odvádět přebytečnou teplotu a dobře poslouží i při cestování.

Zapomeňte také na to, že mazlíčkovi pořídíte lehčí sestřih! Zhoršili byste jeho schopnost regulovat tělesnou teplotu: kožich je ideální ochrana před přehřátím. Zvířátka bez srsti, tedy naháče, je nutné chránit krémy s UV faktorem. Na trhu jsou dostupné i prostředky přímo pro psy a kočky, které zaručují bezpečnost i při olízání.

3. Zajistěte dostatek čerstvé vody

Mazlíčkům je nutné zajistit i dostatek tekutin. Pejsci potřebují denně zhruba 50 ml vody na kilogram hmotnosti. Venkovní vodu měňte alespoň dvakrát denně – ve vedru se rychleji kazí, proto by měla miska být na chladném a stinném místě. Doma je voda ve větším bezpečí a stačí ji měnit jednou za den. Zásadní je, aby k ní zvířátko mělo neustále přístup!

Pejskovi nabídněte i misku s kousky ledu, může je olizovat. Pokud pozorujete, že se mu příliš pít nechce, ochuťte vodu nesoleným masovým vývarem.

Pohlídat pitný režim venkovních koček je náročnější. Misku s vodou jim postavte do stínu a spolehněte se na jejich přirozený instinkt.

Foto: Pattysan, Shutterstock.com

Zvířátka potřebují neustálý přístup k čerstvé pitné vodě, miska či pítko by přitom měly být na stinném místě. Ve velkém parnu jim můžete nabídnout ke zchlazení ledFoto: Pattysan, Shutterstock.com

4. Pozor na zkažené jídlo

Nepodceňujte ani příjem živin. Zvířátka, hlavně ta venkovní, krmte brzy ráno a později večer, kdy bývají teploty nejnižší a bude se jim lépe trávit. Mnohem vhodnější než suché granule jsou kapsičky a konzervy s masem ve vlastní šťávě, případně paštiky smíchané s trochou vody. Na misku s jídlem by nikdy nemělo svítit sluníčko, nedojedené zbytky ukliďte a nenechávejte je přístupné po celý den.

5. Riziko číhá i na procházkách

Během dne by měl pejsek co nejvíce odpočívat, je dobré ho venčit ráno a večer. Dejte přitom přednost přírodě a co nejvíc se vyhýbejte rozpálenému betonu a asfaltu. Jestli se rozhodnete vyrazit na delší procházku či výlet, vezměte s sebou láhev s vodou a skládací misku.

Psa nikdy nepolévejte ledovou vodou ani ho neházejte do řeky či rybníka! Stačí mu vlažnou vodou osvěžit slabiny, břicho a tlapy. Pokud chce do vody sám, měl by předtím zůstat chvíli v chládku, aby nedošlo k teplotnímu šoku.

Obezřetní buďte i vůči parazitům, které lze přinést nejen z procházky, ale i ze zahrady. Nepodceňujte používání antiparazitik a zvířátko pravidelně kontrolujte.

Foto: dezy, Shutterstock.com

Na procházky choďte hlavně ráno a večer, přednost dejte přírodě a vždy s sebou vezměte pro psa voduFoto: dezy, Shutterstock.com

6. Bezpečné cestování

Chystáte se na cesty? Pro zvířátko bude lepší najít mu někoho, kdo ho pohlídá. Jak vybírat hotel pro psa? Jestli pejska berete s sebou, dělejte pravidelné zastávky na protažení. Dále je důležité zajistit pitný režim a cestu jim usnadníte, když jim do přepravky položíte chladicí podložku.

Pro kočky je cestování mnohem náročnější – vážou se spíše na místa a přesuny je, zejména v parném počasí, stresují. Více tak ocení spolehlivé hlídání.

Pomáhat nemusíte jen chlupáčkům. Udělejte něco pěkného i pro hmyz: postavte mu hotel!

Reklama

Načítám