Hlavní obsah

Vepřové Wellington: panenka v křupavém těstě

Hodnocení:
(136)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
35 minut
Náročnost
střední

Tenhle skvělý pokrm údajně nese jméno po vévodovi z Wellingtonu, který se proslavil v napoleonských válkách. Původní verze byla z hovězí svíčkové marinované ve worcesteru, nechybělo ani sherry nebo parmská šunka. Dnešní recepty jsou na suroviny méně náročné, avšak stále vynikající. Svíčkovou si schovejte na steaky a na wellington si připravte vepřovou panenku!

Ingredience pro:
4 porce
Na maso
  • 750 g vepřové panenky
  • 4 lžíce worcestrové omáčky
  • sůl a pepř
  • rostlinný olej
  • 400 g čerstvých žampionů
  • 1 malá cibule
  • 2 lžíce másla
  • 1 utřený stroužek česneku
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 50 ml bílého vína
  • 1 balení vyváleného listového těsta
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 100 g krájené anglické slaniny
Na dokončení
  • 1 vejce na potření
Článek

Postup

Krok 1: Zdá se vám výčet surovin skoro nekonečný a už už chcete přípravu vzdát? Nedělejte to! Je to mnohem jednodušší, než to vypadá, a výsledek stojí za to. Vepřovou panenku potřete worcestrovou omáčkou, osolte, opepřete a nechte aspoň chvíli odležet, ideálně hodinku dvě.

Krok 2: Troubu zapněte na 200 °C. V pánvi rozehřejte trochu oleje a panenku na něm ze všech stran opečte dohněda. 

Krok 3: Mezitím si nakrájejte najemno žampiony a jednu menší cibuli – té stačí opravdu kousek. Maso vyjměte z pánve, do výpeku přidejte kousek másla a žampiony s cibulí osmahněte dohněda. Pak přidejte utřený česnek, trochu tymiánu, podlijte bílým vínem a nechte odpařit alkohol a všechnu přebytečnou tekutinu.

Krok 4: Listové těsto rozložte a podle potřeby ještě trochu rozválejte a seřízněte: panenka by měla být obtočená jen jednou dokola. 

Krok 5: Opečené maso potřete ze všech stran hořčicí. Na pracovní plochu položte těsně vedle sebe několik plátků slaniny a rozprostřete na ně část žampionové směsi. Na ni položte panenku, na maso rozprostřete zbytek žampionů a poklaďte ho zbylou slaninou. Slaninu utahujte spolu se spodními plátky tak, aby vznikl pravidelný váleček. Panenka je v něm obklopená žampiony a celá obalená ve slanině. Podívejte se na fotonávod, jak obalit panenku ve slanině.

Krok 6: Váleček položte na listové těsto a panenku jím celou obalte. Konce těsta k sobě pěkně přitiskněte, aby během pečení nevytekla šťáva. Povrch těsta potřete rozšlehaným vejcem a na několika místech jemně nařízněte, aby mohla odcházet pára. Pečte asi 25 minut dozlatova.

Tip: Maso Wellington se nejčastěji podává s tradiční omáčkou z vína a estragonu: recept na béarnskou omáčku se vám hodí i při servírování vařeného chřestu či steaků.

Máte rádi panenku, ale nechce se vám balit maso do těsta? Podívejte se na recept na panenku se žampiony s houbovou omáčkou nebo vyzkoušejte vepřovou panenku plněnou klobásou.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek