Hlavní obsah

Nejhorší hororové děti: Andílci posedlí démony, vyslanci pekla i psychopatičtí vrazi

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zabiják s motorovou pilou nebo klaun s šíleným úsměvem – to jsou klasické hororové postavy. Jenže někteří filmoví tvůrci vsázejí na to, že pořádně děsivé mohou být i děti. Kdo vás zaručeně a pořádně vystraší?

Článek

Co by mi asi tak mohlo udělat dítě, říkáte si? Následující výčet děsivých filmových dětí vás přesvědčí, že nejde jen o bezbranné čisté duše. Vstupují do nich démoni, duše zemřelých vrahounů i sám Satan. A objeví-li se ve filmu sirotek, mějte se na pozoru!

Osvícení: děsivá dvojčata

K tomu, aby divákovi běhal mráz po zádech, někdy stačí opravdu málo – když se to umí. V kultovním hororu Osvícení (1980), který natočil fenomenální Stanley Kubrick (†70), se objevovala zvláštní znepokojivá dvojčata oblečená do stejných bleděmodrých šatiček. Dívky se nečekaně zjevovaly, upřeně hleděly a opakovaly větu: „Pojď si s námi hrát, Danny.“ Jejich představitelky jsou dávno dospělé a v herecké branži se nepohybují, věnují se literatuře a mikrobiologii.

Foto: Profimedia.cz

Udrželi byste nervy na uzdě, kdyby se vám pořád zjevovala tato dvojčata? Louise a Lise Burnsovým (54) bylo v době natáčení dvanáctFoto: Profimedia.cz

Vymítač ďábla: posedlá dívka

Americký horor Vymítač ďábla (1973) patří k nejslavnějším filmům historie a vysloužil si deset oscarových nominací, z nichž dvě proměnil. Hlavní role démonem posedlé dvanáctileté dívky se ujala Linda Blair (63) a její postava skutečně naháněla hrůzu, když se pomalu začala měnit: mluvila ohavně sprostě či nesrozumitelně strašným hlasem a postupně se proměnila v děsivou a nebezpečnou zrůdu pokrytou vředy. Na celosvětovém úspěchu se samozřejmě podíleli i maskéři, kteří se na malé herečce dost vyřádili, někdy jim to trvalo i tři hodiny. Z natáčení si herci odnesli trvalé následky.

Foto: Profimedia.cz

Normální dospívající dívka prošla zásadní proměnou a z Regan se stalo hotové monstrum posedlé démonem. Její představitelka si za to vysloužila oscarovou nominaciFoto: Profimedia.cz

Přichází Satan!: ďábelské dítě

V hororu s názvem Přichází Satan! (1976) je hlavním hrdinou sirotek Damien, kterého adoptuje americký diplomat. Jenže všude, kde se hoch objeví, se dějí podivné věci a násilnosti a kněz nakonec odhalí, že pohledný chlapeček je převtělením samotného Satana. Dětský herec si na přání režiséra musel obarvit světlé vlasy na tmavě hnědou, aby vypadal víc „ďábelsky“. Oblíbené téma bylo propracováno v dalších čtyřech filmech a dočkalo se i seriálového zpracování.

Foto: Profimedia.cz

Malý Harvey Spencer Stephens (51) podal přesvědčivý herecký výkon a byl nominován na Zlatý glóbus. Skladatel Jerry Goldsmith (†75) získal za hudbu k filmu OscaraFoto: Profimedia.cz

Děti: andílci nakažení zlem

Pokud je na vás jedno děsivé dítě přece jen málo, v mrazivém britském hororu Děti (2008) jich je hned několik. Co mělo být poklidnou oslavou Vánoc v odlehlém venkovském stavení, se pomalu mění na boj o holý život. Děti, které tam tráví čas s rodiči, se začínají chovat opravdu divně. Násilnické sklony se mezi nimi šíří jako virus a dospělí musejí být na pozoru, tedy pokud jsou ochotní uvěřit tomu, čeho jsou jejich potomci schopní.

Foto: Profimedia.cz

Takhle zdravé a mírumilovné děti zrovna nevypadají. Na snímku jsou dětští herci Rafiella Brooks a Jake HathawayFoto: Profimedia.cz

Sirotek: podivná Esther

Značnou část velkého úspěchu hororu Sirotek (2009) lze bez váhání připsat Isabelle Fuhrman (25) v roli devítileté ruské holčičky Esther, která přichází do adoptivní rodiny. Na svůj věk působí velmi inteligentně a vyspěle, ale záhy se začne projevovat její pravá tvář – a není to nic pěkného. Ve filmu si zahrál i Karel Roden (60). Do role se herečka po letech vrátila: do kin již brzy přijde prequel s názvem Sirotek: První oběť.

Foto: Profimedia.cz

Holčička působí podivně, ale je velmi inteligentní. Isabelle Fuhrman si postavu po letech zopakovalaFoto: Profimedia.cz

Potomek: chlapec, který není ve své kůži

Hororový snímek Potomek (2019) pracuje s tématem reinkarnace. Malý Miles je násilnický a nevyzpytatelný, což je v kombinaci se značnou inteligencí poněkud ošemetné a nebezpečné. Děsivý dojem, kvůli němuž rodinu opustí otec, ještě podtrhuje skutečnost, že chlapec má jedno oko hnědé a druhé modré. Zahrál si ho Jackson Robert Scott (13), který se poté objevil například v seriálech Zámek a klíč (2020–22) nebo WandaVision (2021).

Foto: Profimedia.cz

Miles rozhodně není obyčejný kluk. Proč se chová tak divně? Vysvětlení bude děsivé a rozhodně nepovede ke zlepšení situaceFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám