Hlavní obsah
3,5
(59)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Vepřová panenka je vděčná surovina: pepř, sůl a nevysušit – tak málo stačí, abyste získali jemný a šťavnatý kus masa. Naservírujte k ní voňavou omáčku z čerstvých bylinek a dokonalou letní večeři máte hotovou za malou chvíli.

15 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 kus
Maso
  • 1 ks vepřové panenky
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 3 lžíce oleje
Bylinková omáčka
  • 1 svazek listové petržele
  • 1 hrst čerstvé máty
  • 3 snítky čerstvého tymiánu
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička citronové kůry
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 špetka soli
  • 100 ml olivového oleje
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Připravte panenku: opatrně odstraňte blány, užší konec zahněte tak, abyste získali kompaktní váleček, a maso svažte kuchyňským provázkem.

02.

Omyté a okapané bylinky nakrájejte najemno. Citron řádně omyjte vroucí vodou, osušte a nastrouhejte žlutou část kůry. Rozetřete oloupaný česnek. Všechny přísady na omáčku vložte do misky, přidejte olivový olej, sůl, pepř a citronovou šťávu, promíchejte a nechte odležet. (Zkusit můžete i studenou omáčku k masu z vařených žloutků.)

03.

Rozehřejte troubu na 220 stupňů. Na přiměřeně velké pánvi, která může do trouby, rozpalte na sporáku olej. Panenku osolte, opepřete a na rozpáleném oleji opečte ze všech stran. Maso neobracejte násilím, potrhali byste ho. Když bude správně opečené, pustí se pánve samo – a to je čas, kdy ho můžete pootočit.

04.

Opečené maso vložte do rozpálené trouby a dopečte – podle velikosti panenky to bude trvat 15 až 20 minut. Panenku poté vyjměte z trouby, přikryjte kouskem alobalu a nechte odpočinout, čtvrt hodiny bude stačit.

05.

Maso nakrájejte na plátky a podávejte s bylinkovou omáčkou. Jako příloha se hodí vařené nové brambory nebo opečená bageta – také je můžete štědře pokapat omáčkou.

Čekáte návštěvu a chcete se vyšvihnout? Vepřová panenka je na to to pravé. Je rychle hotová, vždy měkká a dá se upravit na tisíc způsobů. Hosty okouzlí vepřová panenka s fíky, vepřová panenka s kapary a jarní cibulkou anebo vepřová panenka plněná slaninou a vaječnou omeletou.

Reklama

Související témata:

Načítám