Hlavní obsah

Nejlepší zdravé snídaně, které vás nakopnou na většinu dne

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Všude čtete, že snídaně je základ dne, ale vlastně nevíte, co byste si měli ráno dát? Připravit si zdravé, výživné jídlo, které nezabere moc času, může být pro někoho oříšek. Pokud si hlídáte váhu a sháníte inspiraci, je tento článek přesně pro vás.

Článek

Snažíte se jíst zdravě, udržovat si přiměřenou váhu, nebo dokonce hubnout? Pak jistě víte, že je mimořádně důležité, jak ráno organismus nastartujete. Podle koučky zdravého životního stylu Renáty Davidové je snídaně důležitá, ale nutit byste se do ní neměli. „Snídejte až po dostatečném nočním vylačnění s pocitem hladu a chuti. Noční půst by měl trvat minimálně 12 hodin, abyste dali tělu šanci dokonale strávit potravu předchozího dne a aby si trávicí trakt trochu odpočinul. Nemá cenu se do snídaně nutit v šest hodin ráno, je možné si ji dopřát až v zaměstnání.“ Více v článku Nový dietní hit: Znáte přerušovaný půst?

A co si jako první jídlo dne připravit, abyste si pochutnali, dopřáli tělu všechny důležité látky a nasytili se na dlouhou dobu (Hladové jídlo: Nejhorší a nejlepší potraviny pro hubnutí!)? Zeptali jsme se odborníků.

Vajíčka nadevše

Jistota, kterou vám doporučí většina výživových poradců, jsou vajíčka – a to téměř v jakékoli formě. Ať už si je uvaříte, umícháte na pánvi, nebo si z nich uděláte výtečnou omeletu, nešlápnete vedle.

Vajíčka zasytí a dodají potřebné živiny. „Patří k nejkvalitnějším zdrojům bílkovin, obsahují řadu minerálních látek a vitaminů. Připravujte je na kvalitní pánvi a konzumujte je celá, tedy žloutek i bílek,“ doporučuje Monika Bartolomějová, hlavní nutriční specialistka Světa zdraví, která se s námi podělila o dva výtečné recepty.

První je vaječná omeleta se špenátem a slunečnicovými semínky. „Špenát je zdroj vitaminů A, C a především kyseliny listové, z minerálních látek je bohatý na hořčík. Slunečnicová semínka jsou zdrojem antioxidačního vitaminu E. Jídlo je vhodné i pro diabetiky, sportovce, děti a vegetariány,“ popisuje odbornice. V receptu se omeleta osmaží na kousku přepuštěného másla – není v něm laktóza, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a kyselina linolová, již obsahuje, podporuje růst svalové hmoty; funguje i jako antioxidant a je bohaté na vitaminy A, D, E a K. 

Foto: Gayvoronskaya_Yana, Shutterstock.com

Vaječná omeleta je sázka na jistotu: prospěje postavě i zdraví, a navíc nadlouho zasytíFoto: Gayvoronskaya_Yana, Shutterstock.com

Domácí müsli a batátové lívance

Velmi oblíbené jsou cereálie s mlékem. To Monika Bartolomějová nedoporučuje, pokud si kupujete hotové slazené směsi – je v nich příliš mnoho přidaných cukrů, nevhodných tuků, ochucovadel i sůl.

„Z cereálií je nejvhodnější doma připravené müsli nebo obilná kaše. Chcete-li si směs přisladit, použijte k tomu například datle nebo přidejte ovoce, nejlépe maliny, borůvky či jahody,“ radí specialistka a nabízí další recept. Posnídejte netradiční lívance ze sladkých brambor. „Batáty dodají lívancům sladší chuť bez potřeby většího doslazování, stačí přidat jen lžičku stévie,“ vysvětluje. Stévie na rozdíl od bílého cukru nezvyšuje hladinu krevního cukru a má nízkou energetickou hodnotu.

Foto: Mamsizz, Shutterstock.com

Lívance ze sladkých brambor? Proč ne. Vyzkoušejte recept na batátovou snídaniFoto: Mamsizz, Shutterstock.com

Vsaďte na rychlé vločky

Dva tipy na zdravé a výživné snídaně nabízí také Renáta Davidová. První je recept na ovesnou misku s ořechy a ovocem. Přináší možnost namočit vločky přes noc – snídaně se dobře proleží a ráno ušetříte chvilku času.

Foto: artem evdokimov, Shutterstock.com

Ovesné vločky k snídani jsou ideální – pořádně zasytí a nabijí energiíFoto: artem evdokimov, Shutterstock.com

Luštěninová bomba

Expertka má také tip na slanou snídani – je podle ní vhodnější: „Čím více jednoduchých cukrů snídaně obsahuje, tím kratší bude doba nasycení. Rychlé cukry obsahuje například sladké pečivo, slazené mléčné výrobky, slazené ranní nápoje, bílé pečivo, marmeláda nebo med či různé sirupy. Po takové snídani prudce vzroste hladina krevního cukru, která vyprovokuje uvolnění inzulinu.“ Inzulin glukózu z krve „uklidí“ a ihned se dostaví hlad a touha něco sníst.

Ideální snídaně proto obsahuje minimum potravin s vysokým glykemickým indexem – zasytí vás pak na celé dopoledne. Vhodnou možnost představuje výtečná pomazánka z červené čočky – je bez laktózy i bez lepku. „Luštěninové pomazánky s kváskovým celozrnným chlebem a trochou pickles, což je mléčně kvašená zelenina, či kysaného zelí jsou super zdravou snídaní,“ uzavírá Renáta Davidová.

Foto: usmee, Shutterstock.com

Luštěninová pomazánka je skvělá možnost, jak si ráno zdravě pochutnatFoto: usmee, Shutterstock.com

Nemůžete být bez sladké snídaně? Doplňte dostatek bílkovin a vlákniny. Pokud hubnete, nezapomeňte v takovém případě započítat všechny přijaté kalorie. Chcete-li snídat správně, naučte se pět triků, jak snížit glykemický index.

A co snídáte vy?

Reklama

Načítám